Termen limită pentru plata impozitului pe bunurile imobiliare în 2023

Termen limită pentru plata impozitului pe bunurile imobiliare în 2023 Sursa foto: Arhiva EVZ

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) din Republica Moldova a anunțat că termenul limită de achitare a impozitului pe avere pentru anul 2023 este data de 26 decembrie.

Impozitul pe bunurile imobiliare mai poate fi plătit, fără penalizări, până pe 26 decembrie. Anunțul a fost făcut de către Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova.

”În cazul în care acest termen va fi depășit, pentru fiecare zi de întârziere aferentă anului 2023 se va aplica o penalitate de 0,0740% per zi. Potrivit Codului fiscal, termenul de achitare a impozitului pe avere este până la 25 decembrie a anului de gestiune. Ținând cont că ziua de 25 decembrie 2023 este zi de odihnă, termenul – limită de achitare a impozitului respectiv se consideră 26 decembrie 2023”, se arată într-un comunicat transmis de SFS.

În acest sens, SFS a transmis avizele de plată corespunzătoare contribuabililor care au obligația de a achita impozit pe avere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Impozitul pe bunurile imobiliare. Ce penalități se aplică

Impozitul pe bunurile imobiliare

Sursa foto: Arhiva EVZ

Impozitul pe avere se aplică asupra bunurilor imobiliare cu destinație locativă și caselor de vacanță a căror totalitate întrunește cumulativ următoarele condiții:

- valoarea estimată totală constituie 2 milioane lei şi mai mult;

- suprafața totală constituie 120 m2 şi mai mult.

SFS informează că, în cazul în care contribuabilii vizați nu au primit avizele de plată, urmează să se adreseze subdiviziunii SFS în raza căreia se deservește.

Deținătorii de semnătură electronică pot genera avizele de plată de sine stătător pe pagina-web a instituției www.sfs.md.

De asemena, impozitul pe avere poate fi achitat și on-line, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay.

În cazul în care impozitul pe avere nu va fi achitat până la 26 decembrie 2023, pentru fiecare zi de întârziere aferentă anului 2023 se va aplica majorarea de întârziere (penalitatea) în valoare de 0,0740% per zi.

Pentru informații suplimentare puteți consulta Baza generalizată a practicii fiscale, compartimentul 11 „Impozitul pe avere” sau puteți contacta Centrul unic de apel al SFS la numărul 0 8000 1525 (apel gratuit).