Important! „Tratamentele cu plasma COVID-19 pot fi sigure, dar nu știm dacă funcționează”

Important! „Tratamentele cu plasma COVID-19 pot fi sigure, dar nu știm dacă funcționează”

Plasma de la supraviețuitorii COVID-19 poate fi folosită pentru a trata pacienții spitalizați, spune FDA. Numai că unii cercetători sunt încă îngrijoraţi deoarece nu ştiu nici avum dacă funcţionează.

Plasma preluată de la oamenii deja infectați și vindecați de Covid-19 este unul din tratamentele folosite experimental, în întreaga lume, pentru tratarea bolii provocate de noul coronavirus.

În studiile clinice, a dat rezultate bune, spun doctorii, însă dezvoltarea unui tratament aprobat nu este încă gata, pentru că oamenii de știință studiază şi în prezent cum funcționează virusul și cum poate fi combătut.

Nici un studiu nu a arătat că plasma funcționează împotriva COVID-19

Chiar și așa, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a anunțat pe 23 august că va permite utilizarea  de plasma convalescentă în baza unei autorizații de utilizare de urgență. Această mișcare îi îngrijorează pe unii experți că un tratament neprobat poate interfera cu alte terapii mai promițătoare și poate încurca cercetările care se derulează pentru a afla dacă plasma poate ajuta cu adevărat împotriva COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorizația a venit la mai puțin de o săptămână după ce New York Times a raportat că oficialii de top ai Institutelor Naționale de Sănătate au încercat să oprească o autorizație de utilizare de urgență pentru plasmă , invocând îngrijorări cu privire la lipsa de date suficiente. Pe 22 august, președintele Donald Trump s-a arătat nemulțumit faţă încetinirea FDA pentru noile vaccinuri și terapii pentru combaterea COVID-19.

În timp ce plasma este în siguranță și există indicii că poate ajuta oamenii în stadii incipiente ale bolii, nu au fost adunate suficiente date pentru a spune că tratamentul este eficient, avertizează unii experți.

„Ne lipsesc datele  cconcrete ale studiilor controlate, trebuie să înțelegem mai bine utilitatea acestora în tratamentul COVID-19”, a declarat Thomas File Jr., președintele Societății de Boli Infecțioase din America.

Iată ce ne-au spus studiile de până acum despre utilizarea de plasmă convalescentă pentru a trata pacienții cu COVID-19 și despre ce mai avem de învățat.

Ce este plasma convalescentă?