Imigranţii, încasatori de serviciu în Italia

Imigranţii, încasatori de serviciu în Italia

Un pachet de legi dure anti-imigraţie a fost impus de premierul Silvio Berlusconi şi de aliaţii săi, în plină campanie electorală.

Camera inferioară a parlamentului de la Roma a votat, miercuri şi ieri, pentru adoptarea unui pachet de legi care impun delictul imigraţiei ilegale şi creează controversatele patrule cetăţeneşti.

Legislaţia impusă de partidele de dreapta din guvernul Silvio Berlusconi ar putea să îi aducă acestuia puncte electorale la alegerile europene din iunie, scrie Reuters. Anti-imigraţia, care s-a dovedit o populară temă de campanie, ar mai putea să distragă atenţia publicului de la problemele maritale ale lui Berlusconi. Mai ales că, la o săptămână după ce soţia i-a cerut divorţ şi l-a acuzat că frecventează o tânără minoră, premierul a scăzut cu 3% în sondaje.

Criticat de ONU, Biserica Catolică şi stânga italiană, proiectul de lege a fost catalogat ieri, de un purtător de cuvânt al Comisiei UE, ca fiind conform normelor europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cămăşile Negre” rememorate

Pachetul legislativ, votat miercuri pe amendamente şi adoptat ieri în Cameră, mai trebuie să primească acceptul Senatului, scrie agenţia ANSA.

Presat de partenerii de guvernare din Liga Nordului, Berlusconi a reuşit să depăşească reticenţa unor deputaţi din propriul partid, legând votul pe legile anti-imigraţie de un vot de încredere dat guvernului. Una dintre cele mai importante prevederi stabileşte că imigraţia ilegală e o infracţiune pasibilă de amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de euro. Conform legii, găzduirea unui imigrant ilegal e pedepsită cu 3 ani în închisoare.

Un amendament care ar fi obligat doctorii să raporteze autorităţilor orice imigrant ilegal care ar fi căutat tratament a fost scos din pachetul final, dar ar putea face obiectul unei legi separate, potrivit ANSA. A rămas însă, în urma eforturilor partidului extremist Liga Nordului, măsura care instituie patrulele cetă ţeneşti, ce vor avea rolul de a semnala poliţiei infracţiunile.

Prevederea a fost criticată de liderul Partidului Democrat, Dario Franceschini, care a spus că Italia nu trebuie să se întoarcă în vremea în care siguranţa publică a fost delegată „Cămăşilor Negre”, trupele paramilitare ale regimului Mussolini.

Campanie împotriva străinilor

Adoptarea pachetului legislativ e doar una dintre măsurile anti-imigraţie. Săptămâna trecută, autorităţile au început să intercepteze în larg bărcile imigranţilor africani şi să le întoarcă din drum înainte ca aceştia să ajungă în Italia pentru a cere azil. Într-un discurs recent, Berlusconi a subliniat că dreapta nu îşi doreşte o Italie multietnică.