Astfel, noul robot, care va purta numele „VIPER”, va fi cel care va deschide drumul către misiunile cu astronauți pe suprafața lunară, startul fiind din 2024. Baza de pe Lună va mai fi folosită și pe post de „popas” pentru viitoarea explorare a planetei Marte.

Roverul conceput de firma din Pittsburgh va avea misiunea de a găsi indicii despre cum apa înghețată de pe Lună va putea fi folosită de astronauți pentru a supraviețui acolo. Misunea rover-ului se va întinde pe durata a 100 de zile, va parcurge câțiva kilometri și va folosi cele patru instrumente științifice pentru a proba diverse medii de sol.

De asemenea, „VIPER” va colecta date, printre care și locația și concetrația de gheață, care vor fi folosite pentru a realiza primele hărți în ceea ce privește resursele de apă ale Lunii. Totodată, aceste date procesate de „VIPER” vor folosi pentru selecția viitoarelor locații de debarcare pentru misiunile Artemis, care presupun instalarea de baze lunare cu echipaj uman. Compania selectată va fi responsabilă pentru serviciile end-to-end pentru livrarea VIPER, inclusiv integrarea cu lander-ul său, lansarea de pe Pământ și aterizarea într-o regiune polară pe Lună la sfârșitul anului 2023.

Rover-ul „VIPER” va fi dotat și cu un burghiu cu care se va putea fora circa trei metri în suprafața lunară. „Facem ceva ce nu a mai fost făcut până acum – testăm instrumentele pe Lună pe măsură ce roverul este dezvoltat. VIPER și numeroasele sarcini utile pe care le vom trimite pe suprafața lunară în următorii câțiva ani ne vor ajuta să realizăm vastul potențial științific al Lunii”, a declarat Thomas Zurbuchen, administratorul asociat al NASA.

Mai mult, acordul încheiat de NASA cu firma Astrobotic pentru fabricarea, testele și transportul robotului pe Lună are o valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari.

Iată primele imagini cu rover-ul „VIPER”, cel care va căuta apă pe Lună:

(FOTO: Facebook/NASA)