Evenimentul Zilei > Actualitate > Imaginea VIRALĂ a săptămânii vine de la NASA. Marea Neagră, așa cum nu ai mai vazut-o niciodată – FOTO în articol
Imaginea VIRALĂ a săptămânii vine de la NASA. Marea Neagră, așa cum nu ai mai vazut-o niciodată – FOTO în articol

Imaginea VIRALĂ a săptămânii vine de la NASA. Marea Neagră, așa cum nu ai mai vazut-o niciodată – FOTO în articol

Puțini sunt cei care știu că, de obicei vara, apele Mării Negre capătă nuanţe de bijuterie. Tonurile turcoaz din imagine nu sunt tuşe de pensulă; ele indică prezenţa fitoplanctonului, care trasează fluxul curenţilor de apă.

Instrumentul MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) de pe satelitul Aqua, aparţinând NASA, a capturat datele pentru această imagine ce prezintă înflorirea fitoplanctonului în Marea Neagră. Imagine arată ca un mozaic, compus din multiple treceri ale satelitului deasupra regiunii. 

Fitoplanctonul este compus din microroganisme vegetale plutitoare care se hrănesc din lumina soarelui şi nutrienţi dizolvaţi. Marea Neagră este bogată în nutrienţi aduşi de fluxul mare de apă din fluvii precum Dunărea şi Niprul. În general, fitoplanctonul susţine peştii, crustaceele şi alte organisme marine. Dar exploziile mari, frecvente, de fitoplancton pot duce la eutrofizare – pierderea oxigenului din apă – şi sfârşesc prin a sufoca viaţa marină, scrie Agerpres. 

Acesta se găsește în mod obişnuit în Marea Neagră este planctonul microscopic cocolitofore care este placat cu carbonat de calciu alb. Când cocolitoforele sunt reunite în număr mare, aceste plăci care reflectă lumina sunt uşor vizibile din spaţiu sub forma unei ape strălucitoare, lăptoase. 

"Intensificarea strălucirii din luna mai a Mării Neagre, cu un vârf maxim în luna iunie, pare a fi în concordanţă cu rezultatele din alţi ani", a declarat Norman Kuring, om de ştiinţă de la Goddard Space Flight Center din cadrul NASA. Deşi Kuring nu studiază această regiune, el spune că înflorirea fitoplanctonului din acest an este una dintre cele mai strălucitoare pe care le-a văzut din 2012.