Editura Evenimentul si Capital

Iliescu și Roman, SCĂPAȚI de FRANCEZI din GHEARELE AMERICANILOR, după ORORILE din Piața Universității. MINERIADA din Iunie 1990, prin ochii CIA! (4)

Autor: | | 15 Comentarii | 30641 Vizualizari

Mâine, dosarul Mineriadei din 1990 are un termen de judecată. România a ajuns la momentul judecării celui mai sălbatic eveniment din istoria sa recentă după 27 de ani, dar documentele din arhivele CIA arată că resorturile sălbăticiei de a învinge opoziția prin violență erau cunoscute.

Personaje despre care americanii credeau acum 27 de ani că sunt rivali sunt acum co-inculpați în dosar, cei mai cunoscuți fiind Ion Iliescu și Petre Roman.Astăzi public ultimele documente CIA despre Mineriadă. Este vorba de rapoarte strânse zilnic de la serviciile secrete americane și comunicate oficialilor de la Washington sub forma sintezelor National Intelligence Daily.

Lupta pentru înlocuirea lui Iliescu. Un eșec

În raportul din 20 iunie 1990 sunt cuprinse informații culese în zilele anterioare de la București. Aflăm că americanii încercaseră inițierea unui protest dur la adresa puterii din România, după violențele minerilor, dar acțiunea a eșuat.

”România: Învestire umbrită

Cele mai multe state ale Comunității Europene (Comunitatea Economică Europeană a fost o organizație ale cărei instituții au fost absorbite de Uniunea Europeană n.n.) au decis să nu se ralieze apelului Statelor Unite de a boicota învestirea de astăzi, amânată de 3 ori, a președintelui ales Iliescu, deși cei mai mulți nu vor onora și recepția de după eveniment. (ceremonia de învestire avusese loc pe 18 iunie 1990, la Ateneul Român, în cadrul unei ședințe festive a Camerelor reunite ale Parlamentului ales la 20 mai n.n.) Ieri poliția a strâns încă un grup de disidenți din București, dar nu a intervenit în ciocnirile dintre grupurile pro și anti-regim. Iliescu a stat în umbră după ce le-a mulțumit public minerilor care au suprimat brutal demonstrațiile de săptămâna trecută și se spune că a refuzat o nouă ofertă a minerilor de a sparge noi proteste ( În discursul de învestire, Iliescu a catalogat din nou protestele din 13 iunie drept un act de rebeliune, dar a și făcut apel la reconciliere națională n.n.).Comentariu: Presiunile internaționale au evident un efect limitat asupra acțiunilor regimului (Occidentul nu a boicotat ceremonia din 18 iunie, dar presa internațională a relatat ororile petrecute la București n.n.). Arestările de ieri ale studenților și ale liderilor opoziției sunt menite să îi lipsească pe protestatari de lideri pe perioada învestirii, care pare un paratrăsnet pentru manifestațiile anti-regim. O nouă amânare a învestirii ar putea fi semnalul unei lupte de culise pentru înlocuirea lui Iliescu (comentariul ofițerilor de sinteză a fost lipsit de orice substanță, la ora întocmirii raportului, învestirea fiind consumată n.n.).

(Urmează un pasaj destul de mare care a rămas secret)”

Eternul conflict românesc: Cotroceni versus Victoria

Raportul din 30 iunie 1990 deschide un nou drum pentru iluziile occidentalilor că s-ar putea schimba Puterea de la București, instaurată după Revoluția din 1989. Așa cum înainte de Mineriadă credeau că un puternic rival pentru Iliescu putea fi Silviu Brucan, acum speranțele se îndreptau spre Petre Roman.


”România: Prim-ministrul alege calea independenței

Prim ministrul Roman ( Petre Roman, premierul României până în septembrie 1991 n.n.) a prezentat săptămâna asta noul plan al Guvernului pentru a grăbi tranziția la economia de piață. El a avertizat că se va ajunge la colaps dacă nu se vor lua măsuri drastice pentru a fi oprite creșterile salariale și pentru creșterea productivității, el a anunțat că reformele ar putea duce la disponibilizări. Bucureștiul a început deja să raționalizeze cheltuielile ministerelor economice, să reintroducă taxele vamale, intervențiile asupra pieței negre și să discute despre reducerea exporturilor de alimente. Între timp, ministrul Culturii ( e vorba de Andrei Pleșu care a și plecat din Guvern, pe 28 iunie 1990 n.n.) a sugerat public săptămâna aceasta că președintele Iliescu are nevoie de sfătuitori buni pentru a preveni supra-reacțiile cum a fost aceea de a îi chema pe mineri la București, pentru acțiuni de vigilantes, cum au fost cele de acum două săptămâni.

Comentariu: Apelul lui Roman pentru reformele economiei de piață diferă mult de abordarea mult mai lentă a lui Iliescu și pot face parte dintr-un efort al său de a se distanța de Președinte. Planurile lui Roman pentru reformă, ca și nominalizare unui Cabinet relativ nepătat sunt, probabil, semne ale intenției de a repara imaginea României în Vest, puternic afectată de raidurile minerilor. Roman va avea probleme la implementarea reformelor radicale de piață, mai ales dacă ele cer ca fabricile de stat ineficiente să concedieze muncitori, cheia electorală a Frontului Salvării Naționale.”


Pagina 1 din 2
Tag-uri: iliescu, roman, mineriada, ciaStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI