Evenimentul Zilei > International > Igor Dodon, lovit din INTERIOR! Ce a fost obligat să facă președintele Republicii Moldova
Igor Dodon, lovit din INTERIOR! Ce a fost obligat să facă președintele Republicii Moldova

Igor Dodon, lovit din INTERIOR! Ce a fost obligat să facă președintele Republicii Moldova

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a fost obligat să își ceară scuze public pentru declarațiile sale instigatoare la discriminare pe criteriu etnic și politic.

Scuzele au venit în contextul unei decizii luate de  Consiliul pentru prevenirea și combaterea discriminării, în urma unor afirmații discriminatorii ale lui Igor Dodon împotriva unioniștilor și românilor, informează marți Radio Chișinău, citat de Agerpres. 

Mai mulți membri marcanți ai societății civile au înaintat o petiție la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, prin care susțin că, prin afirmațiile pe care le-a făcut în timpul când era deputat, lider al Partidului Socialiștilor (PSRM) sau candidat în alegeri, Igor Dodon a instigat la discriminare împotriva unioniștilor și a persoanelor de etnie română.

Aceștia, printre care generalul Ion Costaș, jurnalistul Val Butnaru, activistul civic Oleg Brega și alții, afirmă că declarațiile lui Igor Dodon și ale membrilor PSRM împotriva unioniștilor și românilor sunt discriminatorii și incită la violență față de cetățenii moldoveni care împărtășesc opțiunea politică unionistă.

"S-a pronunțat de câteva ori împotriva oamenilor care au murit pentru țară, pentru neam, pentru fâșia asta de pământ, pentru integritatea țării. I-a numit dușmani ai neamului, depune coroane de flori la cei care ne-au ucis. Cum să fii de acord cu aceste idei? Omul acesta nu prea are repere și niște limite în a umili poporul și neamul din care el face parte", a declarat generalul Ion Costaș, unul dintre semnatarii petiției.

Andrei Brighidin și-a exprimat speranța că Dodon va prezenta scuze publice, în caz contrar inacțiunea sa va fi contestată în instanță.

"Vom merge până la capăt pentru a nu admite situații similare pe viitor și pentru a transmite un mesaj foarte clar tuturor politicienilor că libertatea de exprimare nu este absolută și nu justifică niciun caz de instigare la discriminare", a declarat Andrei Brighidin.

Consilierul în domeniul juridic al șefului statului, Maxim Lebedinschi, a declarat că Președinția nu a primit încă această hotărâre și va veni ulterior cu o reacție. Potrivit hotărârii, Igor Dodon este obligat să-și ceară scuze publice în termen de zece zile de la primirea actului.

Textul deciziei publicate pe pagina web a Consiliului face referire la faptul că Igor Dodon susține că a făcut acele declarații în perioada când era deputat și că ele exprimau opinia politică bazată pe strategia politică a partidului pe care-l reprezenta.