Evenimentul Zilei > Social > IBM trece la concedieri masive! Europa este cap de listă. Urmează șomeri și în România?
IBM trece la concedieri masive! Europa este cap de listă. Urmează șomeri și în România?

IBM trece la concedieri masive! Europa este cap de listă. Urmează șomeri și în România?

Una dintre companiile IT care au scris istorie se pregătește la restructurări majore, care ar putea prefigura scoaterea sa la vânzare.

Grupul informatic american International Business Machines Corp. intenţionează să elimine 10.000 de locuri de muncă în Europa, în încercarea de a-şi reduce costurile la divizia sa de servicii IT înainte de a o scoate la vânzare, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Restructurările de amploare vor afecta aproximativ 20% din efectivele IBM din Europa. Cele mai afectate ar urma să fie subsidiarele din Marea Britanie şi Germania, dar sunt avute în vedere şi restructurări în Polonia, Slovacia, Italia şi Belgia, potrivit Agerpres.

Sursele, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, au dezvăluit că IBM şi-a anunţat intenţia de a recurge la restructurări de personal în Europa cu prilejul unei întâlniri cu reprezentanţii sindicali care a avut loc la începutul lunii noiembrie. Cea mai afectată va fi divizia de servicii IT a IBM, cea care se ocupă de operaţiunile de zi cu zi, precum gestionarea centrelor de date ale clienţilor şi suport IT tradiţional pentru instalarea, operarea şi repararea echipamentelor.

IBM a apărut în România în anul 1995, deținând sedii în București și Timișoara și parteneri autorizați în alte orașe mari. IBM România a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de circa 198,5 milioane euro, potrivit datelor raportate de companie la Ministerul de Finanţe. Profitul net a scăzut anul trecut cu 13%,  coborând astfel la 91 milioane lei față de 104,8 milioane lei în 2018.
În 2019, gigantul american a continuat recrutările pe plan local, însă a încetinit ritmul recrutărilor  faţă de 2018.

Apune steaua IBM?

În luna octombrie IBM şi-a anunţat intenţia de a se separa de divizia de servicii IT pentru a se concentra pe noua divizie de hybrid-cloud computing şi inteligenţă artificială. IBM speră să finalizeze această separare până la finele lui 2021. „Luăm măsuri structurale pentru a simplifica şi eficientiza afacerile noastre” a declarat luna trecută directorul financiar de la IBM, James Kavanaugh.

Odată o renumită companie americană în sectorul mainframe computing şi servicii IT, IBM a ajuns în urma noilor firme din tehnologie precum Amazon.com, care domină piaţa de cloud-computing. Separarea de divizia de servicii este prima mutare a noului director general de la IBM, Arvind Krishna care a fost numit la conducerea companiei în luna aprilie, în încercarea de a o readuce pe creştere după un deceniu de scădere a veniturilor.