Studiind cu ajutorul VLT (Very Large Telescope) un eșantion de 93 de quasari, aflați la 9 miliarde de ani lumină distanță de Pământ, o echipă de astronomi europeni a descoperit un fenoment uluitor. Axele de rotație ale acestor quasari (nuclee de galaxii extrem de luminoase, care au în centru o gaură neagră foarte activă) sunt perfect paralele unele cu altele. Ca și cum ar fi quasarii ar fi intim legați între ei, în ciuda distanțelor de milioane și miliarde de ani lumină care îi separă.

Să fie vorba doar de o simplă întâmplare? Potrivit calculelor realizate de echipa lui Damien Hutsemékers, de la Universitatea din Liège, care publică acest studiu în revista Astronomy & Astrophysics, probabilitatea ca această configurație să se realizeze într-o manieră aleatorie este de numai 1%.

Cercetătorii presupun că aceste alinieri se află în legătură cu niște structuri cosmice la o scară mai mare. Într-adevăr, în Univers, materia și galaxiile nu sunt distribuite în mod uniform. Dimpotrivă, ele sunt adunate în „grămezi” legate între ele printr-o rețea de filamente.

Se pare că axele quasarilor sunt aliniate cu mega-structurile cosmice cărora le aparțin. Astfel, dacă un grup de quasari este distribuit de-a lungul unui filament cosmic, atunci axele de rotație ale quasarilor sunt aliniate între ele în ciuda distanțelor uriașe care îi despart.

Din păcate, studiul nu explică și din ce cauză se întâmplă asta. „Existența unor asemenea aliniamente, la scări mult mai mari decât o pot imagina simulările actuale, lasă să se întrevadă posibilitatea ca modelele noastre de Univers să fie incomplete”, conchide Dominique Sluse, unul dintre realizatorii studiului.

Te-ar putea interesa și: