Iașul este îngropat în datorii până în 2032

Iașul este îngropat în datorii până în 2032

Datoria publică a municipiului Iași a ajuns la 20,6% din veniturile proprii, această pondere a fost înregistrată la sfârşitul lunii septembrie. În acest moment Municiupiul are 11 contracte de credit și nu va putea scăpa până în 2032.

Dintre toate creditele municipalităţii, banca Dexia rămâne face cea mai mare gaură în bugetul local, creditul fiind în valoare de 200 de milioane de lei, acesta a fost achiziționat pentru asfaltări, locuințe sociale și alte proiecte locale.

Și Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare trebuie să recupereze de la Primărie două împrumuturi contractate acum şapte ani. Primul, în valoare de 15 milioane de euro, iar al doilea de peste 10,8 milioane de euro, banii fiind folosiţi acum câţiva ani pe investiţii în reţelele de termoficare din oraş.

Bugetul local mai fi­nanţează şi cele două împrumuturi contractate de Primărie pentru plata mai multor arierate. Ministerul Finanţelor trebuie să primească de la ieşeni 38,5 mi­lioane de lei din două credite pe care le-a făcut Primăria în special pentru plata datoriilor la încăl­zirea din iarna trecută. Mu­nicipalitatea a rambursat până acum 11 milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News