Evenimentul Zilei > EVZ Special > Iarba verde de la ONU. Anunțul istoric privind canabisul
Iarba verde de la ONU. Anunțul istoric privind canabisul

Iarba verde de la ONU. Anunțul istoric privind canabisul

Organizația Națiunilor Unite a aprobat, miercuri, una dintre cele mai importante schimbări din ultimele decenii ale politicii sale privind drogurile.

Astfel, ONU a recunoscut proprietăţile medicinale ale canabisului, eliminând această plantă de pe lista stupefiantelor cele mai periculoase, deşi consumul său în scop recreativ rămâne interzis, relatează EFE.

Majoritatea simplă a celor 53 de state ale Comisiei ONU privind Stupefiantele – organul executiv în domeniul politicilor privind drogurile – a decis retragerea canabisului şi a derivatelor sale de pe lista nr. 4 a Convenţiei unice asupra drogurilor din 196, scrie Agerpres.

Potrivit acestei convenții, canabisul era clasificat pe listele cu nr.1 şi nr. 4, cea din urmă fiind rezervată drogurilor cele mai periculoase şi plasate sub control strict, precum, spre exemplu,  heroina, şi cărora li se recunoaşte o slabă valoare medicală.

Consumul de canabis în scopuri recreative rămâne în continuare interzis şi figurează pe lista 1, alături de substanţe aflate sub control, dar cu proprietăţi terapeutice, precum morfina.

Toate statele Uniunii Europene (UE), cu excepţia Ungariei, şi multe altele pe continentul american au format o majoritate simplă de 27 de voturi pentru a aproba această schimbare. Însă o mare parte dintre ţările din Asia şi Africa s-au opus, cu câteva excepţii, precum India sau Maroc.

În total, au fost 25 de voturi împotrivă şi o abţinere din partea Ucrainei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE