Evenimentul Zilei > International > Huawei și Coreea de Nord, complot împotriva SUA. Compania chineză este pusă pe lista neagră
Huawei și Coreea de Nord, complot împotriva SUA. Compania chineză este pusă pe lista neagră

Huawei și Coreea de Nord, complot împotriva SUA. Compania chineză este pusă pe lista neagră

Washington Post a publicat luni o investigaţie privind legăturile dintre compania Huawei şi regimul de la Phenian. Huawei Technologies Co Ltd, compania chineză pusă pe lista neagră a SUA din cauza unor preocupări de securitate naţională, a ajutat în secret Coreea de Nord să creeze şi să întreţină o reţea comercială wireless.

Gigantul chinez al telecomunicaţiilor a avut un parteneriat cu o companie chineză de stat, Panda International Information Technology Co Ltd., într-un număr de proiecte în Coreea de Nord cel puţin în perioada ultimilor opt ani, scrie Washington Post, citat de Agerpres.

O astfel de decizie ridică întrebarea dacă Huawei, care a folosit tehnologie americană în componentele sale, a încălcat măsurile americane de control pentru exporturi pentru a-i furniza Coreei de Nord echipament.

SUA au plasat Huawei pe o listă neagră în luna mai, citând preocupări de securitate naţională. Mişcarea a făcut ca firmele americane să nu mai poată vinde componente şi piese către Huawei fără licenţe speciale.

Huawei nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea Reuters, dar a precizat într-un comunicat către Washington Post că nu are o „prezenţă de afaceri” în Coreea de Nord.

Panda Group nu a putut fi contactat, precizează Reuters, potrivit Agerpres.

Departamentul pentru comerţ, care nu a comentat nici el informaţia, a investigat posibile legături între Huawei şi Coreea de Nord din 2016, dar nu a făcut public nicio legătură între cele două, scrie Washington Post.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.