Evenimentul Zilei > International > Hoții români de fier vechi au devalizat Căile Ferate din Franța
Hoții români de fier vechi au devalizat Căile Ferate din Franța

Hoții români de fier vechi au devalizat Căile Ferate din Franța

Un grup infracțional specializat în furturi de fier vechi, tăinuire și spălare a banilor, format din 14 români, autori a 60 de furturi în dauna Căilor Ferate din Franța, a fost capturat de autoritățile franceze. Prejudiciul adus companiei feroviare franceze depășește un milion de euro. Procurorii DIICOT au oferit sprijin anchetatorilor francezi care au venit în România pentru continuarea cercetărilor.

Procurorii DIICOT, structura centrală, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale au efectuat, miercuri, 16 percheziții domiciliare în județele Cluj, Arad, Olt, Vâlcea și Giurgiu, în baza a două ordine europene de anchetă, emise de autoritățile franceze.  Cauza a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunile de furt calificat, tăinuire și spălare a banilor.

În baza cooperării dintre procurorii DIICOT și autoritățile franceze, s-au efectuat cercetări cu privire la un grup infracțional organizat, care, în luna februarie a anului trecut, în numai trei săptămâni, ar fi comis 57 de furturi, în dauna SNCF Franța (compania feroviară franceză), cu un prejudiciu de aproximativ 1 milion de euro.

Faptele comise au fost, în principal, sustrageri de componente (radiatoare) de la locomotive pentru dezmembrare și valorificare a metalelor neferoase din acestea (cupru, aluminiu, alamă), stabilindu-se că s-a reușit furtul a peste 1.000 de radiatoare, cantitatea de metale fiind de aproximativ 38 de tone. În urma acțiunii, au fost ridicate înscrisuri, sumele de 40.000 de lei, 1.860 de euro, trei motoare de ambarcațiuni și mai multe bancnote contrafăcute.

La acțiunea din România, alături de procurorii DIICOT, la coordonare a participat și judecătorul de instrucție francez, iar la activitățile desfășurate au asistat și trei anchetatori ai Jandarmeriei Naționale Franceze și un specialist din cadrul Agenției Uniunii Europene de cooperare în materie de aplicare a legii, care a oferit sprijin prin intermediul biroului mobil.

Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust. Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul inspectoratelor de poliție județene Cluj, Arad, Olt, Vâlcea și Giurgiu.