Pe 19 august 2014, polițiști ai BCCO Ploiești și București, cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat opt percheziții domiciliare pe raza judeţului Prahova şi a municipiului Bucureşti. În urma percheziţiilor efectuate, au fost găsite şi ridicate documente de transfer monetar, sisteme informatice, dispozitive de stocare a datelor informatice, un pistol cu gaz, 8 cartuşe, deţinute ilegal, un pistol cu bile deţinut în condiţii neconforme cu normele de deţinere, card-uri emise de unităţi bancare din S.U.A., un paşaport fals şi bani.Totodată au fost puse în executare 13 mandate de aducere, suspecții fiind audiați în data de 19 august de către procurorii DIICOT Ploiești.

Fraude informatice

Potrivit DIICOT, în perioada 2011-2013, în Ploieşti a fost constituit un grup infracţional organizat (format din 14 persoane) profilat pe comiterea unor infracţiuni de skimming, retrageri frauduloase de numerar, falsuri informatice şi fraude informatice, precum şi fals privind identitatea, ai cărui membri şi-au desfăşurat activitatea pe teritoriul României şi ai Statelor Unite ale Americii. Astfel,în perioada de referinţă, membri specializaţi postau anunţuri, aparent reale pe site-uri de specialitate, privind vânzarea unor autoturisme şi pretindeau o parte din preţ ca avans de la victimă. Alţi membri ai grupului s-ar fi deplasat în S.U.A. pentru a-şi deschide conturi bancare folosind documente de identitate false, conturi în care părţile vătămate au transferat bani, reprezentând „avansul” pentru autoturismele pe care doreau să le achiziţioneze.

Acte false

Din aceste conturi, sumele de bani erau retrase şi transferate în ţară, prin intermediul unor companii de transfer monetar rapid, pe numele mai multor persoane recrutate în acest sens. FBI a efectuat în SUA mai multe percheziții în urma cărora a depistat un număr mare de acte de identitate falsificate (pașapoarte, permise de conducere auto pe numele unor persoane din Cehia, Slovenia și Franța) utilizate pentru deschiderea de conturi și transferuri bancare. Aceste date precum și rezultatul întregii investigații desfășurate de FBI au fost puse la dispoziția autorităților judiciare române. Un alt segment al activităţii a constat în utilizarea pe teritoriul SUA, în anul 2012, a unor echipamente de skimming pentru a obţine date de carduri bancare, date ce erau inscripţionate pe carduri blank şi folosite la retrageri frauduloase de numerar. Până în prezent, au fost identificate 14 persoane vătămate, cetăţeni ai S.U.A., prejudiciul cauzat acestora fiind de peste 100.000 de dolari americani.

7 reținuți, niciun arestat

În urma audierilor, procurorii DIICOT – ST Ploiești au dispus reținerea pentru 24 de ore a șapte suspecți pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, fals privind identitatea şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Procurorii DIICOT – ST Ploiești au solicitat în data de 20 august Tribunalului Prahova arestarea preventivă pentru 30 de zile a persoanei suspectate că a inițiat grupul infracțional organizat, Zătreanu-Anghel Suraj, precum și a inculpaților Mihalache Cristian, Răducanu Laurențiu și Dumitran Marius Petre, trei dintre membrii grupării care au deschis în SUA conturi bancare sub identități false. Față de ceilalți trei reținuți procurorii DIICOT au dispus măsura controlului judiciar. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Prahova a respins solicitarea de arestare preventivă a celor patru inculpați și a dispus măsura controlului judiciar. Procurorii DIICOT – ST Ploiești au contestat soluția.