În scrisoarea pe care liderul Cartel Alfa, Bogdan Hosu, o adresează ministrului Răzvan Cuc se arată că la sfârșitul lunii ianuarie 2019 contractul cu firma Consal Trade a expirat. “Considerăm că era datoria CN APM SA de a organiza procedurile de licitaţie în aşa fel încât să se asigure continuitatea acestor servicii, având în vedere că de ele depind atât siguranţa operatorilor din port, cât şi siguranţa întregului oraş şi a comunităţii învecinate. În plus, există şi un număr semnificativ de locuri de muncă pe care această situaţie le plasează într-o zonă de incertitudine”, atenționează liderul sindical.

 

În opinia lui Bogdan Hosu, fiind vorba de “un serviciu vital pentru siguranţă, care lipseşte de peste jumătate de an”, riscurile sunt imense. “Nu s-a învăţat chiar nimic din tragica experienţă ‘Colectiv’? De altfel, există şi indicii care arată că modul în care s-a organizat şi desfăşurat licitaţia este neprofesionist. Caietul de sarcini al licitaţiei cuprinde clauze artificiale şi arbitrare (spre exemplu condiţia ca intervenţiile să fie asigurate cu o anumită autospecială), licitaţia fiind organizată în condiţiile unei legislaţii în schimbare”, explică Bogdan Hosu, cerând ministrului Transporturilor să intervină pentru urgentarea asigurării serviciului de stingere a incendiilor şi intervenţii în situaţii de urgenţă în Portul Constanţa.

 

Firma care deținut, prin contract cu CN APMC, serviciul de stingere a incendiilor în portul se ocupa de ani de zile și de serviciile de salubrizare, respectiv depoluare în incinta portuară. După expirarea contractelor, ultimele două servicii au fost preluate de Administrația Portuară. Directorul general al Administrației Porturilor Maritime Constanța, Daniel Șerban, a declarat, pentru EVZ, că licitația pentru serviciul de stingere a incendiilor, la care au participat patru firme, a fost anulată întrucât nu au fost îndeplinite condițiile din caietul de sarcină. Firma pomenită de Bogdan Hosu a făcut contestație la CNSC iar o nouă licitație va fi organizată imediat după comunicarea soluției de la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor.

 

La serviciul privat care se ocupa de stingerea incendiilor în portul Constanța, 25 dintre angajați sunt membri ai sindicatului CN APMC. Potrivit directorului general al CNAPMC în portul Constanța sunt sute de operatori portuari privați care, la rândul lor, au contracte pentru servicii de stingere a incendiilor. “Firma care a contestat licitația avea contract doar pe clădirile Administrației Portului Constanța în condițiile în care în port sunt sute de operatori portuari privați care la rândul lor au contracte pentru servicii de stingere a incendiilor”, spune Daniela Șerban. Iar în incinta portului Constanța funcționează și Detașamentul Port al ISU Dobrogea, cu pompieri militari.