Horoscopul lui Dom’ Profesor – 29 februarie 2024. Despre trenuleţele electrice și alte pasiuni

Horoscopul lui Dom’ Profesor – 29 februarie 2024. Despre trenuleţele electrice și alte pasiuni

Horoscopul lui Dom’ Profesor – 29 februarie 2024. Nu prea ai spor, orice ai face. Evită să te enervezi pentru lucruri minore şi persoane neinteresante.

29 februarie

Horoscopul lui Dom' Profesor. Dacă te-ai născut pe 29 februarie, poate că ai unele dintre caracteristicile următoarelor personalităţi, şi ele născute în această zi, de patru ori mai rară, decât restul zilelor din calendar: Gioacchino Rossini, Dinah Shore, Michelle Morgan, Ann Lee, Edward Cave, Jiro Akagawa, Wilhelm Fabini, Bartholomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.

În calendarul creştin-ortodox este Sf. Cuv. Ioan Casian. Dar şi Sf. Gherman din Dobrogea. Nimic în „Kalendar”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anecdota populară explică de ce Sf. Casian este sărbătorit odată la patru ani, pe 29 februarie. Se spune că Sf. Casian s-a dus la Domnul Dumnezeu ca să primescă şi el o zi în care creştinii să-l amintească. L-a găsit pe Creator ocupat până peste cap: Sf. Nicolae tocmai salvase o corabie şi era ud leaorcă, Sf. Gheorghe nu găsea cu ce să-şi ascute lancea, Arhanghelii se luaseră la bătaie cu dracii, Îngerii erau nervoşi şi cântau fals, Sf. Petru pierduse cheia de la Paradis - ce mai, haos, aproape ca în România. În Înţelepciune Sa, Domnul Dumnezeu I-a spus lui Casian: „Ştii ceva Sfinte, vezi ce ocupat sunt şi câte am pe cap, n-ar vrea Sfinţia ta să vină peste vreo patru ani?” Şi aşa a rămas!

John Raymond este din sudul Statelor. Mai precis, este cajun. Urmaşul unor francezi care au fugit de război, prin secolul XVIII, tocmai din Canada. Adică din Arcadia, dar cum francezii grasează, cajunii pronunţă A’cadia. Mai sunt, poate, vreun milioan, poate două, în Luisiană şi Texas, oameni frumoşi şi drepţi, care formează o populaţie mândră şi fabuloasă în obiceiuri, gastronomie, cântece şi dansuri.

John Raymond are 91 de ani. Medicul cardiolog povesteşte că l-a primit la consultaţie acum 11 ani, când avea 80 de ani. După o viaţă sedentară, cu multă bere şi ţigări, inima lui John Raymond avea nevoie de reparaţii, de un „peacemaker”. Când m-am despărţit de John Raymond, i-am spus o glumă, să-şi găsescă o pasiune care să-i facă inima să bată mai cu putere; apoi, pentru că nu l-am mai văzut, continuă medicul, am crezut ce este mai rău, dar, iată John Raymond are 91 de ani şi parcă mănâncă jeratic, parcă are o inimă nouă!

Cajunul nu  făcut decât să dea curs sfatului medicului. Şi-a găsit o pasiune, de fapt a reluat ceva ce-şi dorea cu ardoare când era copil: trenuleţele electrice!

Modelismul feroviar a avut, în State, două vârfuri: epoca Walt Disney, anii 30’ şi până prin anii 50’ şi apoi anii 60’ după ce s-a zvonit că preşedintele John Kennedy era un pasionat al trenuleţelor electrice.

Mare poveste cu trenuleţele electrice! Pasiunea aceasta te pune în mişcare, nu te lasă să faci Alzheimer. Trebuie să înveţi tâmplărie ca să faci modele de gări şi case, să desenezi, să ştii să repari un trenuleţ, să cositoreşti, să faci puţină mecanică şi electricitate, poate chiar artă plastică, dacă foloseşti plastilină, ghips şi lut pentru forme de relief şi tuneluri. Apoi trebuie să le pictezi, să găseşti muzică şi zgomote de fond, specifice dioramei pe care o compui. Să te documentezi, să călătoreşti chiar, dacă vrei să reproduci la scară o gară celebră, sau un triaj iscusit. Să înveţi croitorie şi modă ca să-ţi îmbraci minimodelele de oameni din gări şi de pe peroane. Trebuie să urmăreşti cataloagele şi ofertele, sistemele sunt multe şi diferite, sunt trenuleţe cu curent continuu, sau alternativ. Nu se potrivesc unele cu altele, de exemplu, Marklin cu Lima.

Când eram copil am visat ani întregi la un set Piko HO fabricat în Germania de Est. Ai mei nu au reuşit să cumpere, era scump şi se găsea rar. Apoi s-au găsit toate sistemele, HO şi TT la un magazin de pe Lipscani, parcă se chema „Cireşarii”. Asta mult mai târziu, eram matur, dar nu am rezistat şi mi-am cumpărat jucăria atât de râvnită. Am rezolvat o frustrare. Acum am opt locomotive, 27 de vagoane, 25 metri de șină, multe bifurcări cu macaz, două stații, gări adică și un sistem sofisticat de alimentare cu curent continuu, cu reostat, în mai multe puncte.

Trenulețele nu sunt singurul hobby. Mult timp am colecționat timbre, reproduceri după tablouri. Apoi, după întâlnirea cu Mircea Eliade am început să colecționez pipe, am aproape o sută, iar de când eram la Politehnică am început să colecționez cești de cafea, am două dulapuri pline, aici, în Prahova submontană.

Bun, sistemele sunt mai multe la modelismul feroviar: HO ceea ce însemnă o reducere la scara de 1:87, ceea ce conduce la o distanţă între şinele de cale ferată de 16,5 mm şi TT, redusă la scara de 1:120 ceea ce conduce la o ditanţă între şine de 12 mm. Mai există şi sistemul N, la scara de 1:160 dar este mai rar folosit. Sistemul HO este cel mai folosit în lume pentru că modelele sunt destul de mari pentru detaliile să fie la fel ca în realitate şi destul de mic pentru instalaţii şi diorame complexe.

Sunt cluburi şi mulţi pasionaţi, nu le duc eu grija. Iar tânăra generaţie vine în forţă, aruncând cu tableta şi smartul deoparte în favoarea fierăstrăului şi a şurubelniţei. În State, de exemplu, premiul pentru cel mai bun feroviar modelist l-a luat, în anul 2023, un băiat de 15 ani, Allex Edder.

Ceea ce doream să vă spun, dragi lupi, padawani şi hobbiţi este că trebuie mereu să ai o pasiune, acest lucru te ţine în viaţă, te ţine sănătos! Viaţă activă, viaţă în aer liber, mereu construind, mereu curios de ce au mai făcut alţii, de ceea ce mai e de făcut! John Raymond este martor, la cei 91 de ani ai lui, fără pacemaker, se pregăteşte pentru următorii 5 ani, deoarece atâta îi va lua să construiască, la scară, gările celebre din Paris, cum erau în anul 1955, proiectul care îi place atât de mult! Să-i urăm viaţă lungă şi cale liberă modelelor lui!

Vedeţi, dragi jupânițe și cinstiți jupâni, pasiunile, hobby, nu sunt numai pentru copii şi pensionari! Sunt, mai ales, pentru cei de vârstă activă care îşi ruinează viaţa trăgând la edec pentru câte o multinaţională şi restul timpului rămân hipnotizaţi în faţa aparatului de prostit, televizorul, sau reţelele, eventual cu o doză de bere toxică în mână şi/sau cu o ţigare cancerigenă. Haideţi, doamnelor şi domnilor, smulgeţi-vă perfuzia cu idioţenie până nu este prea târziu, plecaţi din faţa televizoarelor şi începeţi să trăiţi cu adevărat. V-au lipit o viaţă falsă, morbidă, scuturaţi-vă de ea! Ce vă place să faceţi? Începeţi! Este sfatul medicului. Şi asta nu mâine, ci acum, chiar dacă mâine este, în definitiv, o altă zi!

Horoscopul lui Dom Profesor – 29 februarie 2024

BERBEC  Este o situaţie obiectivă, nu te enerva inutil, păstrează-ţi calmul şi aşa poate găseşti soluţia optimă pentru problemele tale.

Eşti în întârziere şi ştii asta. Stelele spun să te grăbeşti. Zi favorabilă ideilor noi, sau unor noi planuri de dezvoltare, dar nu importante. După masă evită întîlnirile de afaceri, fă-ţi un program de cultură şi artă. Nu lua decizii importante, nu intra în jocul altora, impune-ţi propriile reguli, nu trebuie să cedezi poziţia, iar dacă nu se poate altfel, amână !

TAUR   Conjunctura astrologică te invită să te apleci pe realizările tale, este o zi bună pentru a recupera sume datorate, a-ți rambursa datoriile sau, dimpotrivă, să te împrumuți. Deciziile financiare pot fi susținute de bunul simț obișnuit, dar și de intuiții mai numeroase, mai puternice și mai precise. În ciuda plângerilor și a protestelor unora, poți găsi astăzi motive de satisfacție. Forma ta este excelenta, profita de ea pentru a-si stabiliza afluxul, incarcă-ți bateriile în contact cu natura.

GEMENI   Ordine şi filosofia lucrului bine făcut. Te uiţi ca pisica în calendar! Nu eşti obişnuit cu disciplina şi lucrurile neterminate sunt specialitatea zodiei. Ia găseşte tu o soluţie pe măsură! Evită orice te-ar irita si mai mult decât munca. Nu esti in cea mai buna dintre zile, mai bine astazi tine regim si mediteaza, configureaza, filozofeaza, da curs comoditatii si artei de a te simti bine. Vezi ce-ţi mai trebuie. Vezi ce nu-ţi mai trebuie. Fă-ţi puţină ordine şi în sufletul tău. Vezi ce te doare, ce te nelinişteşte...

RAC   Știi să asculți și ești și auzit. Susții conversații importante care îți permit să pui bazele viitorului, fie profesional, fie social, dar mai ales în domeniile dragostei și familiei. Mulțumită vivacității tale, ai putea reuși să-ți convingi superiorii că ar fi binevenită o creștere de salariu sau bancherul tău să-ți acorde un împrumut interesant. Desigur, nu scapi de câteva discuții lămuritoare, dar poți să ieși câștigător.

LEU  Ai o veste bună şi acum îţi este o lene imperială. Nu ai chef nici de distracţie, măcar. Lăsă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni în nici un fel, oricum îţî  este lene. Din nou ţi se cere ajutorul. Toată perioada stă sub semnul unei schimbări de program, de direcţie, mai mult o schimbare tactică, decât o manevră strategică. Nu te lua imediat după semnalele de pe piaţă, Leul este generos, nu naiv!

FECIOARĂ  Nu te tortura pentru piese mici ale puzzle-ului care nu se potrivesc exact. Muncești din greu de câteva zile și nu ai imaginea de ansamblu. Fiecare piesă își va găsi locul când va veni momentul. Dacă cineva ți se confesează în domenii puțin delicate, nu fii surprins. Ascultă fără a comenta, rămăi tăcut și arată empatie. Acest lucru este de așteptat de la tine.

BALANŢĂ   Astăzi, comunicați despre proiectele domniei tale într-un cerc restrâns. Preferi o persoană bine informată și specializată decât considerații multiple care te-ar putea duce în domenii necunoscute. Este un proces eficient. Poți relua in sfarsit munca la micul hobby pe care ai abandonat-o din lipsa de timp. Dacă porneşti de la premiza că fiecare poate fi motivat în felul lui, ziua de astăzi este căluza ta în găsirea unor răspunsuri, soluţii şi explicaţii.

SCORPION  Îți place să te exprimi în scris, astăzi stelele te împing să iei pixul, sau tastatura computerului. Te apleci asupra poveștii tale și îți analizezi stările de spirit cu mare ușurință, emoțiile tale sunt puternice. Afacerile personale şi cele amoroase sunt, însă, bine aspectate. Promovează-ţi cu curaj interesele de astăzi, de acum. Anumite informaţii şi zvonuri te luminează la propriu şi la figurat.

SĂGETĂTOR   Energia ta se îndreaptă cu hotărâre către viitor, și, cu mare entuziasm vei dori să-ți faci planuri de viitor alături de cei apropiați. Acum este momentul să vă împărtășiți ideile și dorințele. Cu încăpățânare, dai lovituri de maestru în activitățile tale. Ar trebui să-ți amintești de idealurile tale pentru a obține facilități și pentru a-ți marca mai bine calea profesională.

CAPRICORN   Negocierile de orice ordin au toate șansele să se termine în avantajul tău, astăzi, profită de ele. Pe de altă parte, ideile tehnice vor fi favorabile finanțelor tale. Este timpul să perfecționăm lucrurile în detaliu. Voința ta de a-ți atinge scopurile te împinge către perfecțiune. Navighezi perfect în mijlocul capcanelor care s-ar putea afla în calea ta. Pentru tine este cel mai ușor din lume să evoluezi în medii foarte diferite.

VĂRSĂTOR   Nu prea ai spor, orice ai face. Evită să te enervezi pentru lucruri minore şi persoane neinteresante. O întâlnire importantă din a doua parte a zilei te calmează şi îţi face chiar plăcere. Nu forţa lucrurile. Nu că s-ar rupe... dar viaţa este un ocean. Aşteaptă valul şi curentul favorabil şi poți face exact acelaşi lucru, dar cu minimum de efort personal şi de resurse.

PEŞTI  Există un procent de încăpăţânare în caracterul tău, dar astăzi trebuie să fii mai flexibil, încearcă să convingi pe cei din jurul tău prin paşi mici, fără să fii dictator. Am avut destui! Ceea ce este rar şi nu te caracterizează. Trebuie să nu exagerezi în această expansiune îndrăzneaţă pentru că este deosebit de riscantă: poţi să faci gafe şi confesiuni extravagante. O întâlnire importantă la mijlocul zilei te face să îţi freci mâinile de mulţumire!