HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR,  26 iulie 2023. Ploaia de meteori Delta Aquariid: tot ce trebuie să știți în 2023

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR,  26 iulie 2023. Ploaia de meteori Delta Aquariid: tot ce trebuie să știți în 2023

O zi densă, pentru unii obositoare. Fie că eşti la muncă, sau în vacanţă. Şi distracţia oboseşte! Nu promite nimic, nu te băga unde nu-ţi fierbe oala! Astăzi zâmbeşte mult şi vorbeşte puţin.

26 iulie

 Pe 26 iulie s-au născut Carl Gustav Jung, George Bernard Shaw, Salvador Allende, Aldous Huxley, Mick Jagger, Stanley Kubrik, Andre Maurois, Roger Taylor, Sandra Bullock, Dan Condurache, Monica Ghiuţă, Cezar Baltag.

În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții: Sf. Ioanichie cel Nou de la Muscel, Ermolae şi Paraschevi din Roma. Post.

Ne puteți urmări și pe Google News

În "kalendar", tradiţional, continuă seria sărbătorilor dedicate morţii centrate pe Sf. Pantelimon de mâine, 27 iulie, prin celebrarea timp de trei zile a lui Asklepios (Esculap), zeul medicinei, recunoscut, după cum arată unele studii şi de daci. Probabil, dacă nu cu siguranţă, prin intermediul coloniilor greceşti, colonii cu care dacii aveau negustorii, legături cordiale, chiar alianţe efemere.

 

Este interesant că această secvenţă: moarte, tămăduire, viaţă este legată de unele ritualuri şi interdicţii privind mărul. „Fructul oprit”, „fructul cunoaşterii” mărul, participă la tainele vieţii şi ale morţii. „Trei mere pe zi şi la doctor niciodată” a spus marele Paracelsus. Să fie adevărat?

 

„Fericirea este compusă dintr-un corp lipsit de durere şi un suflet netulburat” – a spus Epicur. Mai este posibilă fericirea în ziua de astăzi? Bună întrebare!

 

În fiecare an, 2 ploi de meteori – celebrele Perseide și mai puțin cunoscutele Acvariide din Delta – converg la sfârșitul verii. Ambele au început deja. Acvariidele Deltei ating întotdeauna vârful la sfârșitul lunii iulie, dar – în săptămâna care începe pe 24 iulie – Luna apune între miezul nopții și zori, lăsând câteva ore fără lună înainte de zori pentru a urmări atât Acvariidele Deltei, cât și Perseidele. Datele de mai jos sunt extrase din articole de pe EarthSky și NASA.

 

Cea mai apropiată fază a lunii: În 2023, Luna plină cade la 18:32 UTC pe 1 august. Profită de diminețile fără lună de la sfârșitul lunii iulie pentru a urmări Acvariidele Delta (și Perseidele timpurii ). Când este vârful? Previziunile de vârf ale ploii de meteori variază. De exemplu, există un vârf estimat pentru ora 18 UTC pe 30 iulie 2023. Dar dușul Delta Aquariid nu are un vârf vizibil. Se plimbă constant de la sfârșitul lunii iulie până la începutul lunii august, unindu-și forțele cu Perseidele din august. De fapt, meteorii Delta Aquariid zboară săptămâni întregi! Radiant: se ridică la mijlocul serii, maxim în jurul orei 2 dimineața, ora locală, și jos pe cer în zori. Durata ploii: 18 iulie - 21 august. Meteorii așteptați la vârf, în condiții ideale: Rata orară maximă a Acvariilor Deltei poate ajunge la 15 până la 20 de meteori pe un cer întunecat, fără Lună. De obicei, puteți vedea o mulțime de Acvariide din Deltă amestecate cu Perseide dacă vizionați la sfârșitul lunii iulie. Notă: dușul de meteori poate fi excelent de la latitudini precum cele din sudul SUA. Dar ploaia din Delta Aquariid din iulie favorizează emisfera sudică. Și observatorii cerului de la latitudini nordice înalte tind să-l ignore. Meteorii din Delta Aquariid tind să fie mai slabi decât meteorii Perseide. Deci, un cer întunecat, fără Lună este esențial. Aproximativ 5% până la 10% dintre meteorii Delta Aquariid trasează trenuri persistente, urme de gaz ionizat strălucitor care durează o secundă sau două după ce meteorul a trecut.

Punctul radiant pentru Delta Aquarii este aproape de steaua slabă Skat, sau Delta Aquarii. Răsărit la mijlocul serii, este cel mai înalt în jurul orei 2 dimineața și este jos pe cer în zori. Utilizați steaua strălucitoare din apropiere Fomalhaut pentru a vă ghida către punctul radiant Delta Aquariid. Găsiți Fomalhaut trasând o linie spre sud prin stele din partea de vest a lui Pegasus .

Cometa părinte a ploii de meteoriți Delta Aquariid provine din Complexul 96P/Machholz.

Complexul 96P/Machholz este o colecție de opt ploi de meteori, inclusiv Delta Aquariids, plus două grupuri de comete ( Marsden și Kracht ) și cel puțin un asteroid ( 2003 EH1 ). Aceste ploi de meteori și aceste comete par să aibă o origine comună (deși acum s-au îndepărtat ușor pe orbitele lor în jurul Soarelui).

Toate sunt legate de cometa cunoscută sub numele de 96P/Machholz, care a fost descoperită pe 12 mai 1986, de pe Muntele Loma Prieta din California.

La descoperire, cometa avea magnitudinea 10 și se afla la 2 grade sud de galaxia Andromeda.

De fapt, oamenii de știință bănuiseră existența Complexului 96P/Machholz în 2003 . În cele din urmă, au descris-o pe deplin în 2005, după ce au efectuat mai multe studii.

Cometa 96P/Machholz orbitează în jurul Soarelui la fiecare 5,3 ani și se apropie de opt ori mai mult decât noi. Adică, distanța sa perihelială este de 0,12 unități astronomice ( AU ). O UA este distanța medie dintre Pământ și Soare. Deci această cometă vine bine în interiorul orbitei lui Mercur. Pe parcursul a 4.000 de ani, orbita cometei își schimbă forma și înclinarea, astfel încât să lase particule în întreg sistemul solar interior. Se învârte!

Un studiu recent sugerează că materialul care a cauzat ploaia de meteoriți Delta Aquariid a părăsit nucleul cometei în urmă cu aproximativ 20.000 de ani. Este praf vechi care curge pe cerul nostru!

Perseida? Sau Delta Aquariid?

Meteorii Perseide și Delta Aquariid zboară pe cerul nostru în aceeași perioadă a anului. Cum le poți deosebi? Aici este util conceptul de punct radiant . Dacă urmăriți toți meteorii din Delta Aquariid înapoi, la origine, ei par să radieze dintr-un anumit punct din fața constelației Vărsător, care, văzută din emisfera nordică, se arcuiește pe cerul sudic.

Între timp, Perseidele radiază din constelația Perseus, în nord-est până în nord, între miezul nopții și zorii, așa cum se vede în cerul emisferei nordice.

Deci – presupunând că sunteți în emisfera nordică și urmăriți în jurul miezului nopții sau după – dacă urmăriți Perseidele și vedeți meteori venind din nord-est sau din nord... acestea sunt Perseide. Dacă îi vedeți venind dinspre sud... sunt Delta Aquariids. Într-un an deosebit de bogat pentru meteori, dacă ai un cer întunecat s-ar putea chiar să-i vezi că se încrucișează!

Ieri noapte a fost senin și am observat cerul. Am renunțat la aparate, în definitiv Ptolemeus din Alexandria observa cerul cu ochiul liber. Am observat o primă Perseidă, foarte luminoasă, pentru o fracțiune de secundă a luminat toată curtea. Direcția: de la punctul radiant din Perseu, către Nord, spre Casiopeea.

Așa că să punem un pas după altul, încet, cu grijă, pe axa timpului, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

HOROSCOP     26 iulie 2023

 

BERBEC   Luna te avantajează. Ideile tale cuceresc, eşti seducător, ai un magnetism deosebit. Ţi se acordă încredere, dar nu exagera. Rutina este indicată. Ai răbdare, nu forţa nimic! Atenţie la nişte termene, sau întâlniri – să nu intri în criză de timp. Nu apăsa pe acceleratorul vieţii când nu trebuie. Până la urmă iei o hotărâre, dar realizezi că te-ai grăbit, ca întotdeauna. O zi bună cu un horoscop neutru in care singurul pericol este plictiseala. Păstrează-ţi umorul mai ales în relaţiile de familie. Eficace şi dinamic, astăzi ai carisma la maxim. Profită! Convinge-i pe cei care nu sunt de părerea ta ca tu ai dreptate.

 

 

TAUR   Astăzi eşti colegul, amicul, partenerul de viaţă ideal. Eşti gata să ghiceşti dorinţele celor dragi şi să le faci viaţa mai uşoară. O zi bună ca să-ţi clarifici un pic şi aspiraţiile tale. Nu iţi face iluzii cu relaţiile tale şi cu unii prietenii care sunt serviabili numai atita timp cât le poţi oferi ceva in schimb. Ziua de azi este un bun prilej să cooperezi cu colegii, prietenii sau familia in realizarea unui proiect la care ţii foarte mult. Ai nevoie de ceva mai multă stabilitate. Foloseşte ziua ca să pui ordine în afacerile tale administrative, facturile şi documentele.

 

 

GEMENI  ”Sistemul" tău poate da erori. Se spune că eroarea este umană, dar se iartă doar greşelile mici!  Emoţiile şi vremea capricioasă te disturbă, amână deciziile importante pentru o zi mai bună! Te afli sub protecţia binevoitoare a stelelor care te favorizează cu idei noi, mai ales dacă ai unele probleme in dragoste. O zi bună, în care poţi să-ţi pui în valoare câteva dintre caracteristicile zodiei: energia, viteza şi uşurinţa în comunicare. Urmează-ţi intuiţia, prima gândire, prima impresie. Lasă analizele complicate pe altă dată. Viaţa este adesea foarte simplă, bucură-te de ea!

 

 

RAC   Eşti "legănat" cu blândeţe în această zi călduroasă, printre problemele zilnice. Eşti gata să gestionezi probleme sentimentale, sau să te strecori cu abilitate printre obligațiile cotidiene. Dupa citeva zile cu aspecte amestecate, stelele îţi surîd din nou. Ai noroc şi in dragoste şi in afaceri, dar afaceri in familie! Trebuie să rezolvi neîntârziat problemele legate de moşteniri, testamente, asigurări, taxe şi impozite sau altele de acelaşi gen. Astăzi faci eforturi sa rămâi in termeni buni cu toată lumea, acasă sau la serviciu. Nu prea mai suporţi, ai nevoie de o schimbare. Te înțeleg.

 

 

LEU   O zi pozitivă, avantajoasă, sub semnul cooperării dintre Marte şi Soare, în conjuncție precisă în zodia ta, aspect care indică frumoase perspective de succes, mai curând în domeniul personal. Astăzi eşti tare înclinat să rişti, fie că-i vorba de slujbă, bani sau o relaţie amoroasă. Lasă pe mâine, noaptea e un sfetnic bun. Primesti, din nou, nişte veşti aşa-şi-aşa. Odihneşte-te mai mult, oboseala cronică s-a strâns ca o zgură şi poate să te afecteze.  Evita alcoolul, tutunul, piperul, orice te-ar irita si mai mult. Nu esti in cea mai buna dintre zile, mai bine astazi tine regim si mediteaza, configureaza, filozofeaza, da curs comoditatii si artei de a te simti bine.

 

 

FECIOARĂ    Factorul emoţional te motivează azi. Trebuie să faci ceva pentru o persoană la care ţii, o preţuieşti. Eşti împărţit între intuiţie şi logică. Combină cele două "impresii" şi poţi rezolva! O dimineaţă aproape relaxantă, fără prea mult de lucru şi fără complicaţii. La prânz, posibilă şi neaşteptată schimbare de program. Ai un prilej să te evidenţiezi profesional. Foloseşte-l, cu speranţa că o să iasă şi bani, nu numai laude. O veste bună de departe. Astăzi, orice angajament, orice regulă devine brusc o povară. Până diseară îţi trece şi vei fi din nou gata să fii „mama răniţilor”. Totuşi, o veste bună.

 

 

BALANŢĂ  Tensiuni mai vechi par că aşteaptă un motiv ca să erupă. Graţie armoniei şi a talentului tău de negociator reuşeşti să păstrezi controlul. Trebuie să găseşti o soluţie durabilă a problemelor! Astăzi o problemă personală îşi poate găsi rezolvarea, dar în astfel de cazuri trebuie să dai dovadă de mult tact şi discreţie. Astăzi, o zi  buna pentru facut cumpărături aşa cum iţi place tie. Nu cheltui prea mult, stabileşte-ţi o sumă de la inceput. Dupa orele de la serviciu este bine să te duci undeva unde să faci puţin sport, te relaxezi şi vezi şi tu lumea ce mai face. Simţul tău posesiv ţinut prea mult în frâu se răzbuna astăzi. Discuţii aprinse cu cineva de la care vrei să obţii ceva important.

 

 

SCORPION  Astăzi ai o viziune foarte personală asupra situaţiei tale. Eşti dispus la unele compromisuri, dar nu vrei să rişti! Cauţi aliaţi, dar nu prea găseşti persoane dispuse să te ia în braţe! Primele ore ale zilei de muncă nu iţi sunt colosal de prielnice, dar cu moderaţie şi calm vei evita neplăcerile. Nu promite nimic. Astăzi trebuie să alegi cu grijă modul de abordare a problemelor tale sentimentale. Este bine să fii convingător dar şi rabdător. Nu toate noutăţile trebuie spuse in gura mare, trebuie sa dai dovadă de mai multa diplomaţie şi tact in relaţiile cu colegii tăi, fie că eşti la serviciu, fie pe plajă, în vacanţă.

 

 

SĂGETĂTOR   Horoscopul tău se configurează ciudat, dar nu este nimic negativ. Poţi să te confrunţi cu situaţii şi probleme mai rare, surprinzătoare, neaşteptate. Deci, astăzi nu te plictiseşti deloc! O dimineţă, hai să zicem bună, în care ai spor. Mai multe obligaţii uitate se fac simţite spre sfârşitul zilei. Dragostea e bine aspectată. Astăzi evita schimbările bruşte de program şi mai ales nu lasa colegii de la serviciu sau rudele apropiate să aibă iniţiative păguboase. Cu toate că este o zi bună, evită nepăsarea şi nerăbdarea. Fii prudent şi precaut, mai ales în mijloacele de transport în comun!

 

 

CAPRICORN  Neptun se ocupă de amor, Saturn de finanţe şi Marte de comerţ. Exact la ce nu se pricep! Tu însă te pricepi la ceea ce faci, aşa că ziua este în echilibru dinamic! Ai de luat şi o decizie. După o periodă mediocra ai o zi mai bună. Realizări mici, însă pline de bucurii. Te simţi bine şi faci planuri de viitor.  Astăzi poţi profita de un chilipir curat, şi/sau poţi culege o parte din profiturile ce provin din aranjamentele altora. Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci. Dacă ai luat o hotărâre, apăi ţine-te de ea.

 

 

VĂRSĂTOR   Ai vânt din faţă! Trebuie să navighezi cu abilitate printre refuzuri, frustrări, vanităţi. Lucrurile nu se întâmplă cum sperai, dar nu-i nimic, mâine este o altă zi, poate cu mai mult noroc! Problemele se amplifică pentru că eşti pus în faţa unor cheltuieli neprevăzute. Astăzi, în mai multe ocazii trebuie să dai dovadă de diplomaţie ca să eviţi conflictele, fără motiv şi inutile, de altfel. Fereşte-te de prietenii sau relaţii noi, unele aspecte nu te avantajează. Nu fii naiv, nu da crezare bârfelor, mai ales daca sunt evident opera unor persoane interesate sau dornice de glorie cu orice preţ.

 

 

PEŞTI     O zi densă, pentru unii obositoare. Fie că eşti la muncă, sau în vacanţă. Şi distracţia oboseşte! Nu promite nimic, nu te băga unde nu-ţi fierbe oala! Astăzi zâmbeşte mult şi vorbeşte puţin. Posibile schimbări şi veşti plăcute. Noi prietenii sau relaţii pot face ziua interesantă. Zâmbeşte larg, spune o vorbă bună şi mai câştigi un prieten. Nu trebuie sa călătoresti, iar dacă totuşi eşti obligat să pleci undeva astăzi trebuie sa fii foarte atent, in special la bagaje. Ai o propunere să câştigi mai mulţi bani. Toate felurile de a caştiga bani sunt la fel de onorabile pentru un om cinstit.