Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 26 august 2022. Ziua Internațională a Cățeilor. Despre câinele dingo.
HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 26 august 2022. Ziua Internațională a Cățeilor. Despre câinele dingo.

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 26 august 2022. Ziua Internațională a Cățeilor. Despre câinele dingo.

Nu-ţi impune astăzi părerile în anturaj, în familie, cu orice preţ, chiar dacă ai dreptate.  Lasă-i să-şi bată și ei capul, să ia ajungă ei singuri la adevăr. Atunci vor lupta pentru el!

26 august, vineri

 

 

 

Pe 26 august s-au născut Guillaume Apollinaire, Joseph Montgolfier, Thalia, Emil Hurezeanu, Mihai Mălaimare, Nicolae Dobrin.

 

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Adrian şi Natalia, soţia sa.

 

Iar nimic în „Kalendar”. Erau cumpătaţi şi înţelepţi strămoşii noştri! La ce mai serveşte diareea asta de sfinţi moderni, dacă nimeni nu-i ia ca model, ca valoare morală, etică! Doar pentru nume de călugări?

 

O notă specială pentru Nicolae Dobrin, pe care-l pomenim astăzi. Prinţul din Trivale ar fi împlinit, astăzi, 75 de ani. L-am urmărit de multe ori, la Bucureşti, sau la Piteşti. Aveai la ce să te uiţi! Să nu se supere niciun fotbalist grande de astăzi, sau de ieri, dar Gâscanul a fost cel mai bun! Fenta lui, pe stânga, în general, simţul perspectivei şi al jocului, loviturile libere şi dribblingul brazilian, dar şi şutul „folia seca”, învăţat de la Pelé, îl făceau un zeu al dreptunghiului de gazon. Păcat că astfel de „zei” nu trăiesc veşnic!

 

Repet, a fost şi este cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor, până în prezent. Un om bun, modest, cinstit, foarte muncitor, care repeta o fentă sau o schemă, pe teren, până la perfecţiune şi care ai împărtăşit din experienţa lui, a format alţi fotbalişti. Nicolae Dică, Adrian Neaga şi Dănuţ Coman sunt matori.

 

Dar despre altceva doream să vă informez, dragi lupi, padawani și hobbiți. Primesc multă corespondență. Zilnic. Și de la dr. Mercola și dr. Becker. Primul este un curajos medic pentru umani, cea de a doua este o încântătoare și foarte doctă veterinară. Am primit și cadouri de la ei. Bandane pentru cățelușe și niște concentrate de vitamine pentru beteșugurile mele. Așa că nu m-am mirat mult când dr. Karen Becker mi-a trimis un eseu, cu prilejul Zilei Internaționale a Cățeilor, de pe 26 august, despre cățeii dingo din Australia. Mi-a mers la inimă, pentru că primul roman pe care l-am citit a fost ”Căpitan la 15 ani” de Jules Verne. Iar personajul principal, Dick Sand, avea un cățel pe nume Dingo. Dar de ce pe 26 august? Răspunsul îl găsiți aici ca și alte explicații: https://www.oipa.org/international/international-dog-day/. Iată:

 

 

Potrivit unor noi cercetări, dingo australian probabil descende dintr-un câine sălbatic și nu dintr-o rasă domestică. Un studiu detaliat dezvăluie că genomul dingo este semnificativ diferit de rasele moderne de câini, ceea ce indică faptul că nu au fost niciodată domestici.

Dingo a sosit pentru prima dată în Australia în urmă cu aproximativ 5.000 până la 8.500 de ani, iar în zilele noastre, animalele se plimbă sălbatice în toată țara. Unii oameni de știință cred că dingo este un descendent al unei rase vechi de câini domestici care au devenit sălbatici, cu toate acestea, alți experți se întreabă dacă strămoșii cățeilor dingo au fost vreodată domestici.

„Când am început tot acest proiect, a existat o dezbatere între mine și o serie de alți oameni dacă dingo este doar un alt câine domestic”, a declarat Bill Ballard de la Universitatea La Trobe din Melbourne, Australia, care a supravegheat studiul, pentru NewScientist.

Ballard și colegii săi au început să secvențieze genomul dingo în 2017 cu Sandy, un adevărat dingo sălbatic, născut în deșert, care a fost salvat de pe marginea unui drum din centrul Australiei când avea doar trei săptămâni și acum locuiește într-o rezervație naturală.

Echipa de cercetare a prelevat mostre de piele și sânge de la Sandy pentru secvențiere, apoi i-a comparat genomul cu genomul a cinci rase de câini domestici – Ciobănești germani (câine lup), Boxeri, Basenjis, Great Danes și Labrador Retrievers.

Secvențierea a arătat că dingo este substanțial diferit de celelalte rase și este un „intermediar genetic” între câinii domestici și lupii sălbatici.

Potrivit lui Ballard, există mai multe variații genetice între dingo și câini domestici decât între oricare două populații umane, probabil pentru că dingo au existat de mii de ani fără a fi expuși la alte specii de câini, cu rezultatul că au evoluat în felul lor distinct. Câinii domestici moderni, introduși în Australia de către europeni, nu au sosit decât în ​​1788.

O diferență interesantă pe care cercetătorii au descoperit-o între câinii domestici și dingo implică gena AMY2B care permite digestia amidonului. Câinii domestici au evoluat pentru a avea mai multe copii ale genei, rezultatul, teoretizează cercetătorii, de a mânca orez de-a lungul a mii de ani.

Dingo, pe de altă parte, mănâncă o dietă cu conținut scăzut de amidon (în primul rând marsupiale și reptile) și, similar cu lupii și anumite rase de câini arctici, au o singură copie a genei AMY2B.

Per Ballard, „Acest lucru întărește noțiunea că dingo nu a fost niciodată domesticit cu adevărat”, care au ajuns în Australia ca animale sălbatice îmblânzite, obișnuite să trăiască printre oameni, dar niciodată domesticite în mod activ prin reproducere selectivă.

„Este ca și cum poți pune o pisică sălbatică într-o ladă și să o aduci [într-o nouă regiune geografică] – nu înseamnă că este domesticită”, spune Ballard.

În multe părți ale Australiei, dingo și câinii domestici sălbatici sunt considerați în esență la fel și sunt adesea uciși pentru a proteja animalele.

„ Mulți fermieri cred că, dacă vezi un câine care aleargă, nu există nicio diferență între un dingo și un câine domestic sălbatic”, spune Ballard. „Dar din perspectiva conservării, este important să știi că există o diferență semnificativă între ele.”

Rezultatele studiului australian susțin concluzia unui alt cercetător, Pat Shipman, profesor adjunct pensionar de antropologie la Penn State și autor al unui articol de jurnal din 2020 despre dingo:

„Australienii indigeni au înțeles că există ceva diferit la dingo și la câinii coloniali”, a declarat Shipman pentru Penn State News. „Ei chiar sunt, cred, animale diferite. Ei reacţionează diferit la oameni. S-a făcut multă muncă genetică şi comportamentală cu lupii, câinii şi dingo-urile. Dingo apare undeva la mijloc.” 

La fel ca lupii (Canis lupus) și câinii domestici (Canis lupus familiaris), dingo (Canis lupus dingo) sunt canide. Spre deosebire de majoritatea animalelor, multe specii de canide (inclusiv lupi, câini și dingo) se pot încrucișa și pot produce descendenți care se pot reproduce. Acesta este unul dintre motivele pentru care este dificil pentru oamenii de știință să definească mai clar granițele dintre canide.

Primii câini domestici au ajuns pe continentul australian cu doar câteva sute de ani în urmă, în timp ce dingo au sosit cu mii de ani în urmă pe baza dovezilor fosile. Mulți dintre dingo de astăzi din Australia au strămoși care au fost câini domestici, dar evident că nu a fost întotdeauna cazul.

„O parte din motivul pentru care sunt atât de fascinat de dingo este că, dacă vezi un dingo prin ochii americanilor, spui „ăsta este un câine””, a spus Shipman. „În termeni evolutivi, dingo ne oferă o privire asupra a ceea ce a început procesul de domesticire”.

Dingo și vărul lui apropiat, câinele cântăreț din Noua Guinee, arată ca niște câini, dar nu sunt. În ceea ce privește genetica și comportamentul lor, dingo seamănă mai mult cu lupii, inclusiv incapacitatea lor de a digera amidonul și relațiile lor cu oamenii. Iată diferențele:

  • Diferența nr. 1: Digestia amidonului —Pe tema digestiei amidonului , este important de reținut că cercetările arată că, deoarece câinii domestici (carnivori) au fost hrăniți cu diete pe bază de cereale de zeci de ani, așa cum s-a menționat în studiul australian, ei au dezvoltat capacitatea de a procesa amidonul. Aceasta se numește o adaptare evolutivă.

De-a lungul timpului, câinii au dobândit capacitatea de a-și regla producția de amilază, enzima digestivă necesară procesării amidonului. Cu toate acestea, această adaptare nu înseamnă că o dietă bogată în amidon este o sursă de hrană adecvată din punct de vedere biologic.

Dingo și lupii din sălbăticie au continuat să își mănânce regimul alimentar ancestral și, ca urmare, au încă foarte puține dintre genele pentru digestia amidonului.

  • Diferența nr. 2: Legătura om-animal –Deși australienii indigeni au păstrat și crescut pui de dingo, în majoritatea cazurilor, odată ce tinerii dingo au ajuns la maturitate, s-au întors în sălbăticie pentru a se reproduce și a-și crește descendenții. Rezultatul este că, spre deosebire de câini, dingo și-au menținut o capacitate limitată de a se lega de oameni.
  • Diferența nr. 3: Creșterea selectivă –Australienii nu manipulează reproducerea dingo, care este un semn distinctiv al domesticirii.
  • Diferența nr. 4: Supraviețuirea în interiorul australian –Dingo sunt, de asemenea, bine adaptați la mediul din interiorul australian, în timp ce câinii domestici cărora li se permite să hoinărească și să devină sălbatici nu supraviețuiesc bine în interiorul australian.

Mulți oameni sunt convinși că dingo sunt doar câini ciudați, dar aborigenii australieni nu sunt de acord. Comportamentele dingo sunt undeva între lup și câini, au o capacitate mică de a consuma alimente bogate în amidon și nu tolerează bine captivitatea, motiv pentru care Shipman a ajuns la concluzia că:

Un dingo este un lup pe cale de a deveni câine, care nu a ajuns niciodată într-un sat.”

Cel puțin la un moment dat, oamenii au considerat dingo drept „paraziți”, potrivit cercetătorului universitar australian Bradley Smith.  Cu toate acestea, o lucrare Smith publicată în 2010 în ”Animal Cognition”  arată că dingo sunt, de fapt, canide extrem de inteligente. De fapt, ei sunt capabili să răspundă la semnalele umane – ceva ce lupii nu pot face – și să rezolve probleme care sunt prea frustrante pentru câini.

Studiul lui Bradley a implicat dingo puri din punct de vedere genetic care trăiesc la Rezervația Dingo și Centrul de Cercetare din Victoria. El a vrut să învețe dacă ca câinii și, spre deosebire de lupi, dingo, răspund gesturilor umane.

În timp ce câinii sunt foarte adaptați la limbajul corpului uman, lupii crescuți de mici pot învăța să răspundă doar la unele semnale. De exemplu, dacă mâncarea este ascunsă în unul dintre cele două recipiente și o persoană arată pentru scurt timp către recipientul corect, un cățeluș va găsi rapid hrana; un pui de lup crescut de mic nu va reuși.

În experimentul lui Bradley, cățeii dingo au găsit mâncarea cu ușurință, deși nu erau la fel de buni să urmeze gesturile de arătare ale umanilor, ca și câinii.

Într-un alt experiment care a făcut parte dintr-un studiu ulterior, cercetătorii au plasat hrana într-un gard transparent în formă de V, cerând animalelor să se îndepărteze mai întâi de hrană pentru a o accesa cu succes.

„Câinii sunt foarte nedumeriți la asta”, a spus Bradley pentru Australian Geographic. „Ei latră și se uită înapoi la experimentator, cerând ajutor .” 

Cu toate acestea, lupii nu au nicio problemă să treacă acest test și, după cum au aflat cercetătorii, nici cățeii dingo nu au.

Potrivit Australian Geographic, munca genetică sugerează că dingo au evoluat în Asia de Est și au fost probabil domesticiți pentru a proteja satele. Odată ajunși în Australia, așa cum am menționat mai devreme, câinii dingo nu erau crescuți selectiv și trăiau în principal în sălbăticie.

Bradley crede că performanța dingo în experimentele sale este probabil rezultatul domesticirii timpurii în Asia. Cu toate acestea, alți experți dingo cred că performanța lor nu este rezultatul impactului uman asupra evoluției lor, ci mai degrabă o capacitate îmbunătățită de a comunica peste bariera speciilor, indiferent de specie.

„Sunt animale foarte curioase – în acest fel seamănă mai mult cu pisicile”, a declarat Lyn Watson, fondatorul și directorul Centrul de Cercetare și Rezervația Dingo pentru Australian Geographic„Și dacă sunt crescuți cu alte animale de companie dintr-o familie, creează o echipă cu acea altă specie. Sunt foarte prietenoși cu copiii.”Dingo ate your baby”, din nefericire, nu este doar o replică din ”Seinfeld” s-a întâmplat în anul 1980. O excepție nefericită, la noi, pe vremuri, la țară, bebelușii erau mâncați de porci.

Oricum ar fi, pare clar că dingo sunt într-adevăr canide foarte inteligente.

„Glumim pe aici, că nu ar trebui să-ți lași carnetul de cecuri nesupravegheat, pentru că dingo îți vor falsifica semnătura”, a spus Watson.

 

Mă grăbesc să le pregătesc celor șapte cățelușe o masă festivă de ziua lor, este încă o ocazie să le mulțumesc pentru iubirea lor necondiționată și atașamentul lor față de mine. Ca să nu mai pomenesc de răsfăț.

 

Uitasem să vă spun că mâine este o altă zi, să o trăim cum trebuie!

 

 

 

HOROSCOP     26 august 2022

 

 

BERBEC   Intuiţia ta a fost corectă, bănuielile tale se confirmă. E momentul potrivit să exprimi cu satisfacţie: bingo!  Eşti în formă, dar trebuie să eviţi excesele, în special efortul fizic. În această perioadă trebuie să te bazezi pe trăiri, intuiţii şi sentimente, dar şi pe judecata rece şi logică. Mai ales nu da curs furiilor de moment sau nu exagera importanţa şi repercusiunile unor informaţii din presă. Presa minte din interes sau din prostie, dar nu trebuie să te încurce!

TAUR   O zi de vineri care seamănă cu altă zi de vineri, în care rutina cumpărăturilor şi a orelor de distracție, pe seară, îți dau o senzaţie ciudată de “déjà vu”. Totuşi, o veste mai interesantă! Treburile de rutină le faci bine şi temeinic. Nu te avânta pe tărâmuri şi domenii necunoscute. În orice caz tot ceea ce vei începe nou pare lovit de inconsistenţa perioadei, adică nu ai voinţa şi putinţa să le duci la bun sfârşit. Starea aceasta se prelungeşte până spre seară. Ocupă-te, deci, de cultură şi artă!

GEMENI  Amână, dimineaţa, dacă depinde de tine, orice întâlnire importantă, sau  decizie majoră.  A doua parte a zilei pare mai bună. Poate ieşi în oraş, poate cumperi ceva, poate te relaxezi! O zi cam nesuferită. Evită enervarea şi lasă-i pe alţii să-şi rupă dantura. O configuraţie aparte te îmbie în această perioadă şi încă câteva zile după, în weekend, să te identifici cu propriile proprietăţi şi bunuri şi să cheltuieşti mult. Supraveghează-ţi cu mare grijă dorinţa să deţii lucruri extravagante şi să faci cheltuieli foarte mari, sa investesti utopic in propria imagine.

RAC  Conjunctura bună, cu Luna favorabilă, te îndreptăţesc să speri în rezolvarea favorabila a problemelor tale sentimentale sau profesionale, care, trenează de mai mult timp. Concentrează-te! În activitatea proprie întâlneşti oarecare opoziţie, ca un arc care se comprimă, se comprimă, care încearcă să-ţi frâneze rapiditatea. Nu te enerva, nu reacţiona disproporţionat ci încercă să-ţi păstrezi calmul şi să lămureşti pe cei din jur cum stă treaba. Dacă nu te ajută, măcar să nu te impiedice!

LEU   Așa este în jungla ta, este lipsă de cooperare, elefanții vor la mare, maimuțele la munte, iar hienele râd de toată lumea! Anumite informaţii te descurajeză, dar poți s-o scoţi la capăt! Toate aspectele sunt favorabile, mai puţin cele care ţin strict de interesul tău personal, adică de iluziile care ţi le faci. Este bine sa nu te umfle râsul la vederea noii achizitii a prietenului sau prietenei, pentru ca s-ar putea sa dai explicatii penibile. Stăpâneşte-te, abate subiectul discuţiei şi totul se poate termina cu bine, ca în filmele americane alb-negru!

FECIOARĂ    Nu-ţi impune astăzi părerile în anturaj, în familie, cu orice preţ, chiar dacă ai dreptate.  Lasă-i să-şi bată și ei capul, să ia ajungă ei singuri la adevăr. Atunci vor lupta pentru el! Dar, adevarul este cea mai bună minciuna şi in dragoste o minciuna gogonata este cel mai pur adevar – pana când te descoperă! Evită deciziile la grabă, în cursul dimineţii. Seara este mai bine aspectata pentru succesul unor afaceri-relaţii. Nu este o perioadă indicată pentru asumarea de obligaţii pe termen lung sau formarea de noi asociaţii.

BALANŢĂ   Nu te simţi în apele tale şi nu ai chef de performanţe! E o zi în care spiritul corporatist mai poate aşteapta. Te simţi bine într-un ritm normal de viaţă, în toată splendoarea comodităţii! Din nou probleme de uzură, cazuri de faulturi de joc, în familie sau cu prietenii. Nu trebuie să-ţi faci atâtea gânduri pentru orice amănunt. Astăzi te simţi ca un brazilian. la o şcoală de samba: „fiesta, si – trabajo, no!” Până la urmă consumismul şi corporatismul sunt cele mai periculoase boli alte perioadei actuale. Nu te lăsa îmbolnăvit!

SCORPION   Din nou e vineri, a mai trecut o săptămână și iar nu ai făcut nimic pentru interesele tale. Ai câteva treburi personale rămase în urmă, care pot atrage griji și cheltuieli mari, ia măsuri! Din nou o zi aproape favorabilă, mai ales sub aspectul veştilor şi noutăţilor pe care le afli. Cumpărăturile şi achiziţiile nu sunt favorizate ca şi „rectificările” în afaceri. Seara foarte romantică, sigur, dacă ai vârsta şi dispoziţia necesare. Nu ai noroc la bani, ai noroc la dragoste, doar aşa spune vorba veche!

SĂGETĂTOR   Stelele îţi sortesc o zi bună, nu te aştepta la nimic negativ, iar cu puţina gândire isteață poţi rezolva în mod onorabil şi problemele cotidiene de astăzi. Dar, nu pleca la drum lung! O zi perfectă ca să faci planuri de viitor şi să iei deciziile necesare. Dimineaţa este activă, poate chiar prea activă, aşa că trebuie să eviţi graba şi nerăbdarea. După o dimineaţă interesanta, dar obositoare, este cazul să te relaxezi puţin. Nu prea mult, pentru că nu te lasă energia proprie! Poate te duci la un spectacol sau la un concert?

CAPRICORN   Eşti „îngheţat în proiect”, prins ca un fluture în insectar. Incertitudinile, problemele dificile cu care te confrunţi te împiedică să reacţionezi rapid şi nu îţi lasă libertatea de alegere! Gândeşte de două ori până dai un răspuns. Orele serii sunt cele mai favorabile. Poţi folosi această zi ca să-ţi faci un bilanţ al lucrurilor pe care le ai de făcut. Poţi, şi trebuie să faci, mici schimbări în structurile tale personale, ordonează-ţi bugetul de venituri şi cheltuieli, „cash-flow”. Detaliile sunt mai importante, astăzi! S-ar putea să ai nevoie de ajutor! Vezi, preventiv, pe cine te poţi baza!

VĂRSĂTOR    O zi favorabilă, în sensul să te limitezi la activităţile obişnuite de vineri, cumpărături, distracți. Nu ai nicio surpriză neplăcută, totuși ceva te îngrijorează, fără motiv evident! Dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în care se pot finaliza vechi proiecte şi idei. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. De asemenea, în afaceri sau dragoste nu lăsa nici o neclaritate în perioada menţionată, exprimă-te clar şi concis, ba mai repetă, la fel, dacă este nevoie.

PEŞTI   Eficacitate, perseverenţă, rentabilitate, productivitate sunt cuvintele folosite des!  Foarte bine, dar, între două ape, cine o duc bine azi? Peştii cei greu de prins, sau greu de convins! O zi excelentă pentru promovarea cu succes a intereselor personale. Noi idei par să se contureze. Mai tot ce faci reuşeşti. Mai pui încă o piatră, ca la jocul de Go, pe drumul succesului tău. Prietenii, familia, anturajul apropiat fac parte din planul avantajat de stele. Poţi folosi prilejul ca să petreci o seară foarte plăcută în compania lor!