Horoscopul lui Dom’ Profesor – 29 august 2023. Mai este ceva de descoperit, pe Pământ? Bună întrebare!

Horoscopul lui Dom’ Profesor – 29 august 2023. Mai este ceva de descoperit, pe Pământ? Bună întrebare!

Te vei putea dedica pe deplin planurilor tale de viitor, nimic nu te poate opri astăzi. Nu forța lucrurile, acest sentiment de izolare nu va dura, dar după cum trebuie să înțelegi, o pauză este esențială.

29 august

 Pe 29 august s-au născut Michael Jackson, Bob Beamon, Slobodan Miloşevici, Petre Magdin, Dan Erceanu, Nicolae Dunăreanu.

În calendarul creștin ortodox-este, cu roșu, Tăierea capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul. Post.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tradiţional, în ”Kalendar” este Crucea Mică, Sf. Ioan de toamnă, Sf. Ioan cap tăiat, Brumariul. „...Aduce cu sine o seamă de interdicţii asupra tăiatului fructelor şi legumelor ce au o formă rotundă sau alimentelor ce amintesc de sângele vărsat (vinul roşu, în special)... zi deosebit de periculoasă, ţinută pentru a nu se îmbolnăvi de friguri”. Antoaneta Olteanu, „Calendarele Poporului Român”, 2001, pagina 383.

"Evenimentu Zilei" din 28 august 1895 a fost că "motocicleta" a fost patentată de Gottlieb Daimler, în Germania. Sursă ”Book of Days” pagina 428. Începutul unei epoci de pasiune şi romantism, de duritate şi visuri pe acest cal modern, motocicleta. "Dumnezeu a creat omul, Mr. Colt l-a făcut egal şi motocicleta i-a dat libertatea!" din înţelepciunea hippy, poate cel mai interesant folclor modern!

Dragi jupânițe și cinstiți jupâni, printre lecturile mele periodice se numără și ”National Geografic” și ”Science et Vie” două reviste foarte interesante. În tinerețea mea erau și educative și pline de știri noi, pentru mine. Iată, Pământul a îmbătrânit, ca și mine, de altfel, și nu mai găsesc nimic nou, nimic interesant, doar pe ici, pe colo, vreo descoperire nouă. Așa mi-a atras atenția articolul scris de Kristin Romey în ”National Geografic”. Este interesant, conține unele informații mai deosebite.

De exemplu Kristin susține că primul explorator dotat cu tehnologie de vârf a fost arheologul Hiram Bingham, care, în anul 1912, a ajuns la orașul inca Machu Picchu cu un aparat de fotografiat ”Kodak” dotat cu obiectiv panoramic. Furnizat de ”National Geografic Society”.

Fredrik Hiebert, membru în NGS (National Geografic Society) declară că secolul XXI este secolul descoperirilor importante și excepțional de interesante pentru umanitate.

Îmi amintesc cu emoție și duioșie de verile petrecute cu studenții conduși de profesorul Ion Nestor, marele arheolog. Eram elev. Tata conducea muzeele și mi-a spus că istoria se învață la fața locului, la șantierele arheologice. Așa că plecam cu studenții, în vacanța de vară, să descoperim, cu șpaclul și pensula, istoria ascunsă a acestor locuri. Ce diferență între echipa de arheologi de acum 60 de ani și cea de astăzi! În adolescența mea echipa de arheologi era compusă din profesor, academician, șeful expediției, câțiva asistenți și vreo treizeci-patruzeci de studenți. Se angajau pentru săpăturile grosiere oameni din cea mai apropiată localitate. Atât. Astăzi pe lângă arheologi mai fac parte din echipa de explorare profesioniști foarte diverși. Tehnicieni, sau ingineri, specialiști în tot felul de domenii care, aparent, nu au nimic comun cu arheologia.

Arheologii sunt ajutați, în prezent, de multe tehnologii de vârf, care pot indica unde se află ceva de descoperit. Dar, mai este ceva de descoperit?

  1. Descoperirea civilizațiilor, orașelor din America Centrală și de Sud.

 Arheologii dispun în prezent de o tehnologie revoluționară numită LiDAR  (Light Detection And Ranging), o tehnologie laser, care le permit să ”vadă” prin vegetația densă, din Honduras, de exemplu. Tehnologia provine din domeniul militar. Împreună cu o altă tehnologie militară IRDS (InfraRed Display Signal) LiDAR poate permite descoperiri importante. Să ne amintim că un elev de liceu canadian a indicat cu precizie, acum câțiva ani, locul a două orașe maya nedescoperite până atunci, pe baza unei similitudini între planul geografic al orașelor maya și dispunera anumitor stele pe cer.

  1. Găsirea mausoleului lui Alexandru cel Mare.

 O tehnologie nouă, GPR, un radar care penetrează solul până la câțiva metri, permit arheologilor să ”vadă” prin sol, fără să facă săpături costisitoare și uneori, inutile. Deocamdată tehnologia nu a avut succes. A fost folosită în ”Valley of the Khans” pentru a se găsi legendarul mausoleu al lui Gengis Khan.  Nu au găsit nimic, după doi ani de explorări. Aceasta nu înseamnă un eșec, aparatul funcționează dar acolo sunt suprafețe imense de explorat. Cercetătorii se concentrează acum pe găsirea mormântului, mausoleului, lui Alexandru cel Mare. Poate au mai mult noroc.

  1. Explorarea mausoleului primului împărat al Chinei

 Mai toată lumea cunoaște amplasamentul mausoleului împăratului Qin Shi Huang-di, din Xi’an înconjurat de faimoșii săi soldați din teracotă, în mărime naturală. În camera mortuară a împăratului nu a îndrăznit nimeni să pătrundă, de mai mult de 2.000 de ani. Există un blestem, sigur că da, dar adevărul este că deschiderea camerei poate distruge iremediabil ceea ce se află înăuntru. Se încearcă metode neinvazive ca GPR și magnetometrul. Este în producție de prototip o sondă cu diametrul de numai trei milimetri, fibră optică, cu cameră video și lumină, care să poată să fie strecurată în camera mortuară a împăratului chinez. Tot în faza de prototip se află și ”Scarab” un robot mic cât un gândac, care ar putea să răzbată prin pământ și cărămidă în interior.

  1. Descifrarea misteriosei limbi a civilizației minoice

Phaistos, localitate aflată în insula Creta, a fost unul dintre centrele importante ale civilizației minoice, despre care unii istorici romantici cred că a fost Atlantida. Și eu cred. De acolo, din Creta, s-au descoperit nu mai puțin de 1.400 de specimene de scriere minoică, lineară A. Până în prezent s-au scanat cam 40% din ele. Urmează să fie scanate toate și supuse spre descifrare unui ordinator deosebit de puternic, de tip cuantic. Sunt așteptate rezultate senzaționale.

  1. Descifrarea desenelor și a liniilor de la Nazca.

În deșertul din sudul statului Peru, numit Nazca, se găsesc imense figuri și linii foarte bine observate din avion. De acolo, din avion, au fost descoperite în anul 1920. Fără nicio îndoială reprezintă un zodiac. Dar, incomplet și fără o corespondență descifrată cu stelele de pe cer. Din nou, computerul o să rezolve acest mister, dacă poate și este corect programat. Cu toate că recentele inundații de acolo pun în pericol ”liniile de la Nazca”.

  1. Descoperirea unei fosile de om de Neanderhal, complete

În Siberia s-a descoperit, în anul 2007, un bebe mamut congelat de 40.000 de ani. Această descoperire de excepție deschide calea unor speculații că se poate descoperi și un om de Neanderthal, complet, congelat, în permafrost, sau în banchiză, chiar. Această descoperire are un procent de probabilitate foarte mare, spun specialiștii. Și va putea clarifica multe aspecte privind originea adevărată a umanității.

  1. Confirmarea prezenței Vikingilor în America de Nord.

Arheologul Patricia Suther și colegii săi au descoperit, în valea Tanfield în insula Baffin, în Canada, vestigiile unui fort, un avanpost viking, fără nicio îndoială. Se pare că în condițiile în care încălzirea globală face ca banchiza să se retragă în Nord, coastele de Est ale Canadei pot dezvălui o întreagă rețea de așezări vikinge, de care se pomenește prin legende. De descoperit!

Și la aceste două ultime descoperiri, sau viitoare descoperiri, s-a folosit tehnologia modernă, inclusiv explorări din spațiu.

Sunt multe secrete între Pământ și Cer, dar sunt bucuros când umanitatea folosește tehnologii militare în scopuri științifice, de explorare și îmbogățire a cunoștințelor.

Încerc, cu posibilitățile mele limitate și aproape singur împotriva tuturor, să vă spun, cu informații și date, că nu este totul pierdut, că nu toți de pe Pământul acesta sunt hoți, ticăloși și curve, că mai există oameni dedicați, oameni profesioniști, care duc curiozitatea umană până pe Marte și mai departe. Sigur, nu-l bănuiesc pe Elon Musk de filantropie ieftină, l-am văzut pe Skype când vorbea de asteroidul de platină. Îi era foame, la propriu. Dar pe lângă acești conquistadori ai spațiului, ai ingineriei și ai finanțelor mai este loc și pentru oameni ca domniile voastre și ca mine, subsemnatul, oameni obișnuiți care sângerează când se lovesc și care doresc pace, sănătate și să-și plătească facturile.

Am de citit o carte, vă rog să mă scuzați, ne întâlnim mâine, cu siguranță, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

HOROSCOP   29 august 2023

 BERBEC  În această marți, 29 august, ești mai receptiv la atențiile celor din jur, ai grijă să nu devii prea pasiv sau evaziv. Forma ta este condiționată mai mult ca niciodată de mediul înconjurător. Ocolește pe neliniștiți! Ideile tale sunt inovatoare astăzi, unii chiar le consideră puțin excentrice. Totuși, nu te descurajezi și faci doar ce vrei tu. La urma urmei, vrei să-ți afirmi originalitatea și nimic nu te împiedică să faci lucrurile în felul tău!

TAUR  Poți face o alegere finală care va da roade luna viitoare. Judecata ta este corectă, haide nu mai pierde timpul! Renunțarea la grijile domestice este esențială pentru a te scuti de pierderea de energie și pentru a o direcționa într-o direcție constructivă. Câteva tensiuni te-ar putea face să fii nevoit să te confrunți cu o reglare de conturi. Cu greu vrei să intri în conflict, totuși riști să treci prin una dintre acele furii ale căror secret îl ai numai tu. Ar fi păcat, dar putem înțelege că toleranța are limitele ei, chiar și ale tale.

GEMENI    Păstrează calea de mijloc, nu exagera! Forma ta este amestecată... Bună din punct de vedere fizic, este suportul tău moral care necesită atenția ta și o îmbunătățire a comunicării. Cu deplina cunoastere a faptelor si cu toata buna-credinta, iti dai cu parerea... Cu toate acestea, capacitatea ta de a înțelege cele mai complicate situații face minuni. Reușești să te impuni, cu multă lejeritate, totul trece, nu spera și nu ai teamă!

RAC   În această marți, 29 august, începi ziua într-o notă ridicată, te poți face indispensabil, chiar prea mult. Atmosfera este ușoară în ciuda tuturor, te simți mai liber să te bucuri de viață, să-ți urmezi impulsurile. Familia ta mică sau mare te îngrijorează. Dai semnalul de adunare si toata lumea iti raspunde. O nevoie reală de a vă găsi pe toți împreună vă motivează, și veți permite reuniuni, care nu mai aveau loc de mult.

LEU    Dai foc cu veselie prafului de pușcă, te împinge o nevoie intensă de viață, este timpul să-ți părăsești cu hotărâre rezerva, să îndrăznești să-ți declari intențiile anumitor oameni din jurul tău. Este posibil să aveți unele dificultăți în a câștiga situație. Reacționați calm și încercați să ocoliți obstacolul. Unele înfrângeri nu sunt înfrângeri, oportunitățile se prezintă adesea într-o formă mai bună. Ceea ce trebuie făcut, se va face.

FECIOARĂ   Va fi necesară o întârziere pentru a vă consolida proiectul. Nu renunța, insa. În această marți, 29 august, ține cursul intereselor tale, având răbdare. Distragerea atenției vă poate costa eforturi inutile. Moderați-vă cuvintele și acțiunile. Planificând să-ți controlezi cheltuielile, pui șansele în favoarea ta. Luna este puțin explozivă, s-ar putea să cedeți cumpărăturilor impulsive. Cu toate acestea, nu este nevoie să vă puneți restricții prea severe, este o chestiune de câteva ore.

BALANŢĂ   Schimburile tale cu lumea exterioară îți vor domina ziua, acolo stă norocul! Ești într-o formă bună astăzi și îți gestionezi dinamismul cu mai multă prudență, mergând la esențial, îți poți aranja cu cumpătare pașii. Începi o relație de unde ai plecat cu ceva timp în urmă. Este într-adevăr o regândire a tot ce era greșit atunci. Capacitatea ta de a reveni este de mare ajutor și accepti cu plăcere un nou început.

SCORPION  Instinctul tău va fi cel mai bun ghid al tău, aici ești mai selectiv și mai hotărât să-ți atingi obiectivele. Nu te mai chinui pentru detalii... Ai grijă de moralul tău evadând în timpul liber. Uneori vrei să te implici într-o asociație sau să-ți aduci energia parte dintr-un colectiv. Ai abilități mari de a sprijini proiecte și de a le realiza. Luna te îndeamnă să ieși în față și să aperi cauze foarte specifice.

 SĂGETĂTOR   Ideile tale devin mai clare pentru a-ți îmbunătăți stilul de viață și clitatea ei. Vei avea ocazia să fii mândru de tine, de strategiile tale. O adevărată pauză în contact cu natura te-ar întineri în mod ideal atât moral, cât și fizic. Preferi să te gândești  la călătoriile îndepărtate și descoperi civilizații surprinzătoare. Luna este cea care te încurajează să programezi una dintre aceste schimbări de peisaj, din care tu ai secretul. Te bucuri să zbori către o destinație originală, ești mulțumit. Asta dacă mai ești în vacanță…

 CAPRICORN   Nu vei avea probleme în a-ți impune punctul de vedere... Dar nu exagera, fii diplomat. Marți, 29 august, urmărește-ți tensiunea, ești încordat fără să-ți dai seama, fă-ți timp să te detașezi de toate luptele tale. Noi deschideri și oportunități ți se prezintă. Vă gândiți la proiectele de viitor, dar vă gândiți la toate scenariile posibile. Luna îți încetinește oarecum impulsul, dar oferă opțiuni. Dilema rămâne.

  VĂRSĂTOR   Te vei putea dedica pe deplin planurilor tale de viitor, nimic nu te poate opri astăzi. Nu forța lucrurile, acest sentiment de izolare nu va dura, dar după cum trebuie să înțelegi, o pauză este esențială. Prin rearanjarea propriului program, puteți ușura programul altcuiva. Superior, sau coleg, îți sunt recunoscători. Obțineți puncte toată ziua, valorificați pentru mai târziu.

PEŞTI    În această marți, 29 august, îți poți maturiza perspectivele de viitor într-un mod realist și aceasta se va simți în jurul tău. Ești în formă excelentă pentru a intra în jocurile sociale, oricum, ai avea nevoie de puțin aer. Nu punând la îndoială întreaga viață poți lua decizii pentru viitor. În schimb, ai încredere deplină în tine, intuiția ta trebuie să rămână în control, poți realiza apoi un drum fără greșeli