Editura Evenimentul si Capital

Teoria ciclurilor în astrologie. Astrologia creștină a cardinalului Pierre d’Ailly. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 10785 Vizualizari

Horoscop Vă invit, pentru câteva minute, în HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR, un univers extins. Nu este un horoscop oarecare, repet, este ”horoscopul lui Dom Profesor”. Un altfel de horoscop, în care vă povestesc multe, multe amintiri adevărate, aventuri nepereche în 54 de țări, folclor, mitologie, știri, unele confidențiale, via UE, astrologie popularizată, teorii, știință, inginerie, pilde cu Nastratin Hogea, umor - pe scurt, viața unui om al păcii care a trecut prin multe, prin prea multe, iubitor de adevăr și de sinceritate, mereu în luptă cu răul și cu ticăloșii. Vă salut, după cum vă salutam acum mulți ani, când, cinci ani de zile am fost pe sticlă în fiecare zi, la două televiziuni diferite: Servus, zodiilor!

4 februarie

Horoscop Pe 4 februarie s-au născut Francois Rabelais, Gerarad Philippe, Charles Lindbergh, Alice Cooper, Alfred Mendelsohn, Carmen Trandafir, Constantin Piliuţă, Denisa Comănescu, Vasile Cârlova, Monica Macovei.

Horoscop O zi de luni „normală”, cât de normală poate fi în lumea de astăzi. Cu mai toate planetele concentrate într-un cuadrat al horoscopului, de fapt în numai cinci zodii, de la Săgetător la Berbec. Toate planetele sunt în mișcare directă.

În calendarul creştin-ortodox sunt vreo doi sfinţi, ca în aproape fiecare zi, Sfinţii Isidor Pelusiotul şi Avramie.

Tradiţional, o zi fără mare încărcătură emoţională, nimic folcloric. Calendarul vechi, pastoral sau al agricultorilor nu înregistrează nicio menţiune. Sigur, 4 februarie este ziua limită a Filipilor de iarnă, dar nu se mai ştie ce se făcea, care erau ritualurile. Probabil că se făcea curăţenie în casă, se spălau veşmintele şi albiturile de atingerea petrecăreţilor şi a vinului roşu, iar bărbaţii se legau la cap după atâta mahmureală. Serbările iernii s-au sfârşit, în fine, lenea şi petrecerea se pun în cui şi începe munca grea, neobosită, pregătirea ciclului agricol şi pastoral.

Teoria ciclurilor... Unii spun că a fost formulată într-o formă elegantă de marele Pitagora. Natura este ciclică și are oroare de vid. Dumnezeu, Marele Arhitect, Legea Eternă, cum vreţi să-I spuneţi, a făcut Universul, Pluriversul ciclic. Totul în jurul nostru este materie şi undă. Ori, teoria cuantică arată caracterul dublu al luminii, de exemplu, de corpuscul şi undă. Unde este undă, vibraţie, apare lungimea de undă, perioada, ciclicitatea.

Astrologia creştină operează cu teoria ciclurilor. Istoria este sursă de evenimente care se petrec la aceleași aspecte. Este relativ complicat modul în care a enunţat cardinalul Pierre D’Ailly, în secolul XIV, postulatele astrologiei creştine. El trebuia să împace cea de a 2116-a poruncă a Catehismului: „Toate formele de divinaţie trebuie respinse: consultarea horoscoapelor, astrologia, chiromanţia, interpretarea prezicerilor şi a sorţilor, fenomenele de clarviziune legate de viitor, recurgerea la medium-uri ascund o voinţă de dominare asupra timpului, asupra istoriei şi în sfârşit, asupra oamenilor şi în acelaşi timp o dorinţă de a-şi câştiga favoarea puterilor ascunse.”

Bunul cardinal, singurul din istorie care a refuzat sa fie papă, autorul „Astrologiei creştine” 1398 şi a „Imago Mundi” 1410, cartea călăuză pentru Cristofor Columb, nu a reuşit, la Consiliul de la Constanţa să obţină canonizarea Astrologiei, cum cerea, ci un „armistiţiu” cu „talibanii”, inflexibilii, durii Câini ai Domnului, Dominicanii, Inchiziţia.

„...voinţa de dominare asupra timpului, asupra istorie şi a oamenilor...” – ei bine, se recunoaşte deschis, pe faţă, puterea Astrologiei, care putere nu trebuia lăsată pe mâna oricui.

Aşa cum scrie Sydney Omar, un atent istoric al astrologiei în ”A History. Astrological Revelations” papa Urban al VIII-lea, armeanul, mare amator de astrologie, dar şi cunoscător al puterii ei, pune pe franciscani, intelectualii Bisericii Universale, să „comită” o astrologie paralelă, un amestec savant de adevăr și ”fake news”, păstrând adevărata astrologie doar pentru uzul Vaticanului. Da, este papa care l-a chemat la judecata Inchiziței pe Galileo Galilei. Este celebră butada papei Urban, din timpul judecății: Dragă Galileo Galilei, ilustrissime, dacă pământul se învârtește atâta, nu ar trebui să fim îmbătați, aiuriți, amețiți? La care Galileo a răspuns: Cu siguranță, da! Dragostea este una dintre manifestări! Clericii au râs. Să nu credeți că judecata Inchiziței era o anchetă ca la Gestapo. Era mai mult o discuție filosofică, înalții clerici verificau și controlau progresul științei prin prisma dogmei.

S-au rescris cărţi, inclusiv „Tetrabiblos” ”biblia” astrologiei, s-au conceput noi reguli şi teorii. În definitiv doar călugării ştiau carte în acele vremuri şi toate cărţile, sursele de informare, erau în mâinile lor. Nobilii se distrau cu cărţi precum "Decameronul"! Dacă ştiau să citească, ceea ce era foarte rar!

În câţiva ani clericii au şters aproape total astrologia antică şi au înlocuit-o cu produsele lor. Astăzi, peste tot, avem astrolgia făcută de franciscani, zodiacul sideral, domificaţia Placidus. Placidus, un călugăr, olivetan, parcă, diferse chei de interpretare, ca un dicționar, ca o limbă străină. Sau, și mai rău, astrologia vedică, cu karmele și lecțiile de viață, o superstiție orientală de bazar, expresia unei religii străine. Este de aşteptat să nu funcţioneze foarte bine, nu?

Adevărata astrologie, astrologia creștină, numită astfel pentru că a fost enunțată de un cardinal și de un papă, este practicată astăzi de foarte puţine persoane, care în mod voit, sau accidental, au fost instruite de cei câţiva care mai ştiau, sau, în mod expres, au fost alese ca să păstreze astrologia creştină şi cheile de interpretarea ale papei Urban.

Mai găsiți termenul de astrologie creștină și la William Lilly, care publică cele trei volume ale cărții lui în 1647-1648. Lilly complică lucrurile și le înflorește, se spune că era o persoană foarte complicată și dificilă. Sursa pură este astrologia creștină a cardinalului Pierre d’Ailly, care a făcut obiectul lucrării de doctorat a actualei profesoare de la Princeton, Laura Ackerman Smoller ”The Christian Astrology of Pierre d’Ailly, 1350-1420” lucrare scrisă în anul 1993, după o documentare, cercetare și studii de 15 ani. Nec plus ultra, am lucrarea doamnei profesoare în fața mea.

Poate că o să mă întrebați, dragi lupi, padawani și hobbiți, de ce atâta muncă, atâtea cărți, atâtea calcule, atâtea programe de calculator și zile întregi de documentare istorică și studii. De ce nu faceți, dom’ profesor, ca performerii de la televiziuni și ziare? Bună întrebare! O să am plăcerea să vă răspun la ea, pe îndelete și în amănunt, doar mâine, este, în definitiv, o altă zi!

☼ ♂ ♀

BERBEC Da, este ziua în care poţi să reuşeşti în mai multe domenii. Dacă ai un obstacol de trecut, concentrează-te, stelele îşi fac partea lor şi te avantajează. Drumurile lungi sunt favorizate. Astăzi eşti optimist şi ai o mare putere de muncă, dar te apasă grijile legate de familie. Tot azi caută să primeşti un răspuns pentru una dintre problemele la care te gândeşti de mult. Schimbări în bine, acasă, la serviciu şi, poate, şi în dragoste. O veste iti face mare plăcere. Pentru un procent dintre Berbeci, câştiguri neaşteptate urmate de pierderi la fel de neaşteptate. Mai puţin tutun, mai puţină cafea, mai puţin alcool, dar nu renunţa total, pentru ca bucuriile vieţii sunt aşa de puţine şi rare! Este indicat să dai mai multă atenţie problemelor de familie.

TAUR O zi mai dificilă în care ori te ascunzi prin colţuri, ori cauzi scandal cu lumânarea. Evită extremele, excesele, exagerările. Buna şi vechea cumpătare creştină te poate ajuta foarte mult. Eşti în situaţia de a purta conversaţii calme şi plăcute cu anturajul, ceea ce te relaxează. Însă, la serviciu, e o încurcătură şi calmul tău se risipeşte ca o grămăjoară de zahăr în furtună! Partea benefică a zodiei te ajută astăzi să-ţi înţelegei mai bine limitările şi să înţelegi că ordinea şi disciplina nu sunt doar „chestii militare”. Viaţa ta este vraişte, ştii asta, dar nu iei nici o măsură! Poate te gândeşti puţin la asta, te rog…

Olguta Vasilescu a luat FOC! S-A DEZLANTUIT in fata tuturor...Ce s-a putut intampla

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI