Evenimentul Zilei > Horoscop > ”La steaua care-a răsărit/ E-o cale-atât de lunga…”. De fapt, peste zece miliarde de ani lumină! Horoscop
”La steaua care-a răsărit/ E-o cale-atât de lunga…”. De fapt, peste zece miliarde de ani lumină! Horoscop

”La steaua care-a răsărit/ E-o cale-atât de lunga…”. De fapt, peste zece miliarde de ani lumină! Horoscop

Horoscop Ca întotdeauna o descoperire mare, se face din întâmplare. Pe 2 aprile 2018 s-a descoperit cea mai depăratată stea de Pământ, care se pare că a luat naștere la numai 4,4 miliarde de ani după Big Bang, atunci când Dumnezeu a creat Universul, Pluriversul sau ce mai doresc domniile voastre! Totul! Părerea mea este că Dumnezeu ESTE Universul, Pluriversul, sau cum vreți să-i spuneți!

 

Horoscop  Pe 4 aprile s-au născut Anthony Perkins, Andrei Tarkovski, Valeriu Ciobanu, Ştefan Tăpălagă.

 

Horoscop În calendarul creștin ortodox sunt Sfinții: Iosif imnograful, Gheorghe din Maleon, Zosima și Platon.

 

Horoscop Până pe 11 aprilie nimic de semnalat în „Kalendarul” de la daci, poporul cel curajos şi harnic. Cel puțin așa cred. Trebuie să crezi în calitățile bune ale strămoșilor, așa este omenește și creștinește!

 

Demult de tot, din timpul dacilor, când s-a stabilit poate, pentru prima dată calendarul, omul lucra pentru el şi familia lui. Satele erau bine întărite şi apărate de obşte, iar cine muncea, avea! Undeva, exista şi statul dac, cu cetatea măreaţă Sarmisegetuza în care trona regele-lup, dar departe şi fără o legătură directă şi permanentă – doar în vremi de restrişte, de năvăliri, foamete, războaie, foc, cutremure şi inundaţii se auzeau buciumele şi treceau ca fulgerul călăreţii regelui, solii nenorocirii – sau, solii veseliei, când erau motive de bucurie şi petrecere, sărbătorile lupilor, care, mereu, durau trei zile!

 

Horoscop  Mai târziu, când au venit străinii: romanii, goţii, gepizii, slavii, cumanii, ungurii, turcii, grecii fanarioţi – au iobăgit pe ţăran, pe păstor – pe omul pământului şi l-au furat cât au putut. Așa s-a înrăit și românul, că stăpânul al dracului, Doamne iartă-mă, face sluga hoață. Sigur că acest aspect este discutabil, istoric vorbind, probabil nu sunt izvoare scrise ca să-mi susțină teza, dar vă întreb, istoria de acum o mie de ani, de exemplu, cine a scris-o, ţăranul, sau cel care îl fura?

 

Acestea fiind zise, pentru că îmi ședeau pe suflet, să vă comunic o informație mai înainte, mai bine și mai complet.

 

S-a descoperit, cu telescopul spațial Hubble, cea mai depărtată stea de Pământ, la mai mult de zece miliarde de ani lumină!

 

Iată ce scria regele nostru, steaua-stelelor, Luceafărul Mihai Eminescu, la 1 decembrie 1886, poezia ”La Steaua” din care cităm prima strofă:

 

La steaua care-a răsărit,

E-o cale-atât de lungă,

Că mii de ani i-au trebuit,

Luminii, să ne-a ajungă”

 

O poezie de dragoste, plină de regretele unui iubiri trecute. Dar, pentru Numele lui Dumnezeu, de unde știa Mihai Eminescu, în anul 1886, că lumina are o viteză? Simplu, măsurători ale vitezei luminii au început din secolul XVII și au devenit destul de precise la jumătatea secolului al XIX-lea. Probabil că marele poet, publicist și dramaturg a citit unele articole de știință, despre viteza luminii, în presa germană, acolo au apărut mai mult și mai des.

 

Horoscop Pe situl telescopului spațial Hubble, mare satisfacție! Dar, ca întotdeauna o descoperire mare se face din întâmplare. Pe 2 aprile 2018 s-a descoperit cea mai depăratată stea de Pământ, care se pare că a luat naștere la numai 4,4 miliarde de ani după Big Bang, atunci când Dumnezeu a creat Universul, Pluriversul sau ce mai doresc domniile voastre! Totul! Părerea mea este că Dumnezeu ESTE Universul, Pluriversul, sau cum vreți să-i spuneți!

 

De fapt, colectivul internațional, condus de Patrick Kelly (University of Minnesota, USA), Jose Diego (Instituto de Física de Cantabria, Spain) și Steven Rodney (University of South Carolina, USA), observa un fenomen interesant, numit ”Refsdal” din nebuloasa MACS J1149-2223, explozia unei supernove.

 

Horoscop Poate că nu știți cum se fac observațiile moderne. Nimeni nu mai face observații directe, adică se uită prin ocularul unui telescop, doar subsemnatul și încă 40.000 de amatori dotați cu telescoape mai mari de 130 mm. Bun, diferența dintre telescopul meu ”Gina” și ”Hubble” este ca cea dintre ”Lăstun” și un ”Rolls-Royce”. Mai își amintește cineva de ”Lăstun”?

 

Horoscop Se fac fotografii digitale și se măresc cât se poate. Pe o asemenea fotografie, făcută pe 2 aprile, a apărut o stea noua, care nu era acolo pe fotografiile anterioare, făcute înainte de weekend.

 

Astronomul Patrick Kelly explică că acest lucru a fost posibil prin amplificare gravitațională. Ceva, foarte mare și cu o gravitație imensă a obturat steaua aflată la peste zece milioane de ani lumină. În momentul ieșirii din eclipsă a apărut fenomenul de amplificare gravitațională a luminii, care i-a mărit albedoul, luminozitatea, de două mii de ori, fiind făcută vizibilă de pe Pământ.

 

Horoscop  Steaua a primit denumirea de LS1, adică Lensed Star 1. Tot cu Hubble s-a făcut repede o analiză spectrală a stelei celei mai îndepărtate de Pământ. Astronomii spun că LS1 este o supergigantă albastră de clasa spectrală B, cu o temperatură a suprafeței între 11.000 și 14.000 grade Celsius. Oare or fi astrologi pe acolo, la zece miliarde de ani lumină?

 

Ar trebui să fie, pentru că, mai devreme, sau mai târziu, orice ființă rațională își poate da seama că face parte din Cosmos și este influențată, într-un fel sau altul, de soarele respectiv, sau de alte corpuri cerești. Cum și în ce fel, este discutabil, dar nu oricine apare la tv și spune că face un horoscop, însemnă că este astrolog și știe ce vorbește!

 

Din punctul de vedere al astrologiei, descoperirea celei mai depărtate stele de Pământ nu are nicio relevanță, este doar un fapt divers. Dar frontierele cunoașterii s-au extins până la zece miliarde de ani lumină. Vă puteți imagina această distanță, dragi lupi, padawani și hobbiți?

 

Horoscop Astăzi îl pomenim pe regizorul Andrei Aresenievici Tarkovski… câte amintiri din tinereţe şi din a doua tinereţe! I-am văzut toate filmele iar “Stalker”, poate, de douăzeci de ori. Acum vreo câțiva ani, parcă doi, am văzut filmul de Oscar al lui Nikita Mikhalkov "Burnt by the Sun", care amintea ceva din atmosfera filmelor vechi sovietice. Apoi ”Tigrul Alb”. Amintesc doar… dar decât nimic, poate fi bună şi o "copie"!

 

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, lucrurile de valoare şi importante sunt puţine, restul nu contează!

 

Rusia, Rusia profundă… ce nebunie complicată şi totuşi fascinantă! Am fost de două ori în URSS şi odată în Rusia.

 

Horoscop Şi nu m-am limitat la oraşe şi muzee. Am fost până la Vladivostok să văd mohorâtul Ocean Pacific. Şi flota… După o săptămână de mers cu trenul prin Siberia am început să înţeleg. Cum am început să-i înţeleg pe americani, numai după ce am fost alte săptămâni și luni în pădurile Virginiei. Nu blamaţi popoarele – clasele politice, conducătorii, sunt de vină!

 

Oare s-o obosi cineva să înţeleagă sufletul nostru de români?

 

Nu cred, pentru că nu ne înţelegem noi. Nici între noi, nici pe noi înşine.

 

Horoscop Nu, nu o să revăd un film de al lui Tarkovski. Călăuza nu o mai suport, sunt prea multe similitudini cu viața mea, Solaris mă împinge în depresie, Andrei Rubliov în transă mistică. Vedeți, domniile voastre, asta înseamnă artă adevărată, cea care intră în viața ta și ajungi să te temi de ea.

 

Horoscop  Pustnicia mea este calmă și caldă. Cățelușele s-au culcat și suspină în vis, dând caraghios din lăbuțe. Eu, ca orice pustnic în rodaj, cu insomnie, o să deschid Biblia și o să citesc cu voce tare. Nu foarte tare, mai mult șoptit, ca să nu trezesc cățelușele. Sf.Paști de anul acesta o să-i fac singur, ai mei sunt plecați care încotro în lumea largă, starețul Cristian este bolnav, un beteșug cu coloana, iar vrăjitoarea Măturoaia nu mai spune doar adevărul, a redevenit doctorița de succes Alice de la o clinică celebră din Viena. Dar, solitudinea îmi face așa de bine, de o săptămână nu am mai ieșit din curte, nu am văzut niciun om, de aceea mă simt așa de bine! Trece timpul, trece, parcă zboară, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

                                      

                                            ٭      ٭      ٭

 

 

 

horoscop

 

BERBEC  Astăzi este ziua destăinuirilor.  Conjunctura îţi conferă un dar, dacă se poate spune, al comunicării şi o disponibilitate, o subtilă incitare a altora către destăinuiri şi confesiuni. Gama informaţiilor vehiculate este foarte mare: de la simpla bârfă de alcov, până la importante şi confidenţiale date economice şi politice. Depinde de tine, (liberul arbitru funcţionează întotdeauna) ca să sortezi datele şi să le foloseşti la momentul oportun. Sigur, ca să se petreacă aceste lucruri, trebuie să ai un program aglomerat de întâlniri;  care, după cum arată poziţiile lui Mercur, retrograd în zodie şi Marte, protectorul tău, sunt mai dese în a doua parte zilei. Fii atent!

 

horoscop

 

TAUR  Trebuie să ţii seama de sfatul dezinteresat al stelelor care favorizează propria ta zodie şi ocupă-te mai mult de propriile interese. Cruţă-te de eforturi mari. După excesul de comunicare speculativă, din zilele trecute, te retragi treptat astăzi în cochilia confortabilă a lipsei verbului. Poate pentru că eşti martor la unele evenimente mai puţin plăcute pe care nu poţi să le controlezi. Bun, Taurii nu au ”cochilii”, dar pot sp facă rost. Dragostea este mediocru aspectată, cu un aspect mai puţin favorabil la mijlocul săptămânii. Păstrează-ţi calmul şi zâmbeşte şi totul o să fie OK! Conjunctura iţi indică astăzi o zi în care trebuie să-ţi struneşti emoţiile şi să dai dovada de inspiraţie, atât în relaţiile familie cât şi în afaceri. Astăzi nu trebuie să faci nicio plată, dacă poți.

 

horoscop

 

GEMENI   Dimineaţa poţi întâlni o oarecare opoziţie într-o problemă. Nu reacţiona imediat, pentru că situaţia se poate rezolva de la sine. Utilizează orele de lumină naturală pentru activităţile curente şi nu, dar nu te deplasa după căderea întunericului. Te găseşti într-o colectivitate favorabilă care îţi  aprobă ideile. Călătoriile sunt din nou bine aspectate. Stelele arată un drum, dar este lăsat la latitudinea ta. Întotdeauna în viaţă suntem între Destin şi Liberul Arbitru. Dacă, totuşi eşti, sau pleci la drum, atenţie la bagaje şi la bani fie că sunt în portofel sau pe card!  Mici îmbunătăţiri şi transformări favorabile ale unei situaţii, pentru un procent dintre nativi: veşti bune de departe. Seară relaxantă şi plăcută. Poate la un film, poate la un club neagresiv, plăcut şi nepoluant. Și, mai ales, ignifug.

 

horoscop

 

RAC Limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important. Zi bună pentru discuţii, planuri, planificări, analize, şedinţe, bilanţuri – tot ceea ce ţine de un management performant, fie că este vorba de o multinaţională, sau de propria bucătărie, grădină sau balcon. Un fenomen meteo, sau o întârziere a unei persoane, sau obiect îţi strică buna dispoziţie, dar nu pentru mult timp! Astăzi ai o zi relativ bună, dar atenţie la deplasări, sau călătorii. Norocul îţi surâde astăzi. Ai, însă, o singură şansă, ca pistolul de duel un singur glonţ!

 

horoscop

 

LEU  Ziua de astăzi prezintă un prilej benefic şi chiar profitabil. Cu toate că este întârziat de Saturn, nu este un prilej de scăpat!  O nouă idee de afacere, o propunere interesantă sau o nouă relaţie! Din toate poţi să profiţi cu ceva. Ca aspect emoţional, simţi nevoie unei perspective din care să analizezi realizările şi insuccesele din ultimul timp, cât mai ales, raporturile cu partenerii tăi, raporturi care nu te încântă prea mult. Oare sunt, toate, problemele tale? Nu cumva te-ai încărcat, la serviciu şi acasă, cu sarcini, cu datorii care nu sunt ale tale?

 

horoscop

 

FECIOARĂ  Cu Luna favorabilă, ai mai multă intuiţie decât de obicei. Sau pur şi simplu eşti obligat de activitatea zilnică. Astăzi programul prestabilit poate suferi modificări neaşteptate. Nu este nimic, însă, negativ. Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Mai ai răbdare şi nu forţa finalizarea unei situaţii, ci justifică întârzierea cu un zâmbet şi o ridicare din umeri : „C’est la vie, c’est la guerre”, adică în țara veșnicului Caragiale: asta-i via, asta-i gara! Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii.  Problemele personale nu sunt bine aspectate.

 

horoscop

 

BALANŢĂ  Noi situaţii şi proiecte apar astăzi şi sunt de genul care solicită atenţia ta imediată. Ziua este dinamică şi densă, de aceea nici nu ştii cînd va trece. O veste bună de departe şi o dezamăgire minoră. Toată ziua, dar mai ales la prânz şi pe seară – atenţie sporită la cheltuieli şi la promisiunile făcute. Eşti înclinat emoţional să faci cheltuieli foarte mari (gîndeşte-te de două ori înainte de a băga mîna în buzunar). Mercur retrograd nu te favorizează în comunicare : vorbeşti cu o mulţime de oameni, faci liste şi strângi date – dar nu finalizezi nimic.  Nişte vitamine, magneziu, crom şi zinc plus “rădăcină de viaţă lungă” – nu ar fi o idee rea! Sfatul meu, nu al stelelor.

 

horoscop

 

SCORPION Configuraţia celestă arată şi o întărire a voinţei proprii şi faptul că aştepţi sau urmăreşti dezvoltarea unei situaţii. În general favorabilă. Trebuie doar să-ţi manifesti interesul cu o fermitate nedisimulată. Eşti pus in fata unei decizii. Daca ai fi bancher aş zice că este portofoliul de credite, dacă ai fi politician ar fi o noua strategie de imagine, daca ai fi un tycoon al mediei ti-aş spune ca este vorba de grila de programe. Dacă eşti ca mine atunci poate că te gândeşti la ce să renunţi în cursa pentru supravieţuire. Atentie ! Decizia ta contine un ghimpe şi nu este unul de… trandafir.  Analizeaza cu atentie!

 

horoscop

 

SĂGETĂTOR   Evită disensiunile cu partenerii de afaceri sau de pat şi transformă-le nemulţumirea în propuneri de afaceri pentru viitor. Dacă ştii să spui minciunele frumoase! Sunt favorizate numai activităţile de rutină, evită orice schimbare de program sau, de tabiet. Nu da curs invitaţiei, ci spune că eşti ocupat şi reprogrameză.  După amiază ai, totuşi, de rezolvat nişte situații. Pe plan emoţional, în amor tăcerea este mai importantă, uneori, decât un discurs elocvent. O zi obositoare pe total, dar până la urmă foarte plăcută. Nu ai ce să-ţi reproşezi! Seară deosebită în compania celor dragi.

 

horoscop

 

CAPRICORN  Astăzi ai o zi cam monotonă şi de aceea lipsită de nerv. Ziua este, totusi, densă pentru că trebuie să pui cap la cap nişte date, informaţii, zvonuri care nu par a avea legătură, dar pentru tine înseamnă ceva.  Astăzi este o zi de așteptare și relaxare.  Ai, în sfîrşit, feed back-ul acţiunilor tale din ultimul timp, răspunsurile pe care le aşteptai din domeniul relaţiilor de afaceri si sociale şi al interacţiunilor dintre diferiţi oameni cu care ai comunicat în ultimul timp. Mănâncă raţional, la ore decente, respectă-ţi stomacul şi el te va servi cât va putea.

 

horoscop

 

VĂRSĂTOR  O zi cam dubioasă, supraveghează cu atenţie cheltuielile. Nu lua decizii importante. Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii. Problemele personale nu sunt bine aspectate. Nu aborda subiecte controversate, mai ales cu cei dragi. Astăzi nu te grăbi, nu te enerva, nu lua decizii importante. Zîmbeşte, nu vorbi mult, ascultă şi lucrurile se pot aranja de la sine. Dacă conduci, nu sunt probleme. Evită, însă, căderea serii. Noaptea are creaturile ei malefice.

 

horoscop

 

PEŞTI  Poate cea mai favorabilă zi a săptămînii.  Cheltuielile făcute astăzi le poți numi mai tîrziu investiţii inspirate. Te bucuri de o abilitate specială fiind şi cu intuiţia şi carisma personală bine aspectate. Femeile revin din nou pe primul plan, de orice sex şi orientare sexuală ai fi – sau este vorba de ceva feminin, în orice caz.  Sau/şi o rugăminte a unei femei – este bine să-i dai curs şi să ajuţi atâta cât poţi. Încă o dată ziua este favorabilă, dar atenţie la proiectele pe termen foarte lung care nu sunt bine aspectate, aşa că nu te omorî degeaba pentru o cauză deja pierdută. Mai aşteaptă în acvariul tău!

 

horoscop