Editura Evenimentul si Capital

Ce sunt runele? Răspunsuri la întrebările domniilor voastre. Horoscop

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 10965 Vizualizari

Horoscop „Evenimentul zilei” din 11 iulie 1789 a fost, că, Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier, marchiz de Lafayette, a citit, la Paris, în faţa unei Adunări Naţionale entuziaste prima versiune din „Declaraţia drepturilor omului şi ale cetăţeanului”.

Horoscop Pe 11 iulie s-au născut Yul Brynner, Lalande, John Quincy Adams, Giorgio Armani, Richie Sambora, Teofil Vescan, Constantin Gabor, Petru Lucaci.

Horoscop Pe 11 iulie, în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Eufima, Olga împărăteasa Rusiei, cea aidoma cu Apostolii, Leon din Mandra.

Horoscop „Evenimentul zilei” din 11 iulie 1789 a fost, că, Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier, marchiz de Lafayette, a citit, la Paris, în faţa unei Adunări Naţionale entuziaste prima versiune din „Declaraţia drepturilor omului şi ale cetăţeanului”.

Americanii, care au văzut imediat în “Declaraţia drepturilor omului” un ecou al Constituţiei SUA, din 1787, cinstesc şi astăzi pe marele francez, care i-a ajutat atât de mult în Războiul de Independență, dând numele lui unui comitat şi mai multor localităţi, orașe mari în California, Indiana și Colorado, fără a mai aminti multele bulevarde, cartierele şi străzile din nenumărate oraşe americane.

Este păcat, mare păcat, că în Bucureşti nu avem un bulevard Lafayette, sau o piaţă, în centru. Am avut odată un mare magazin, pe Calea Victoriei "Galeriile Lafayette" dar acum, nimic, nimic. Parcă cineva ar dori să uităm definitiv, parcă ar fi un program de desfinţare a tot ceea ce poate aminti de libertate, democraţie şi drepturile cetăţenilor!

Horoscop Dar astăzi, 11 iulie, este Ziua Mondială a Ciocolății, declarată în anul 1995. Ciocolata, aşa cum o consumăm noi azi, în formă de baton, a fost invenţia lui Joseph Fry, din Londra, în 1847, care a făcut o rețetă, secretă mult timp, care făcea ca batonul solid de ciocolată să se topească în gură, la exact 35,7 grade Celsius. Este de prisos să vă spun că ciocolata nu trebuie ținută în locuri calde, sau în bătaia razelor de soare, dar nici în frigider, cu atât mai puțin în congelator. Ciocolata are, probabil, o vechime de mii de ani. Conchistadorul Hernán Cortés a notat în rapoartele sale din anul 1519, către regele preacatolic al spaniolilor, că, Montezuma, conducătorul aztecilor, obişnuia să bea o băutură preparată din seminţe de cacao, numită “ciocolatl”. Iar aztecii susțineau că este o băutură veche-veche, adusă oamenilor de ”Zeul Maimuță”.

Horoscop Dar nu despre asta doream să vă povestesc, dragi lupi, padawani și hobbiți. Ci, despre rune. M-ați întrebat și iată, acum vă răspund!

Runele sunt literele unui alfabet nordic. Dar, nu numai. Nordicii, vikingii, de exemplu, dădeau runelor mai multe sensuri. Sensul propriu, de ”mesaj îndepăratat”, dar și de ”secret, mister”, și de ”șoaptă, murmur”. Găsim aici ideea ”verbului creator” comună multor religii și credințe, puterea ”numelui” și misterul și forța cuvântului scris, după cum spune Carl Gustav Jung.

Horoscop Runele au fost folosite, de relativ timpuriu, ca oracol. Din secolul XVII ca un joc de societate pe la mesele nobililor nordici, dar și olandezi și britanici. Germanii nu au avut tragere de inimă către rune, erau prea simple pentru spiritul complicat, dar obtuz, teutonic.

În varianta modernă sunt un set de 24 de pietre, sau bucăți de lemn, înscrise, fiecare, cu câte un simbol, o literă, o rună. Se bucură de mare popularitate în Nordul Europei, dar și în Brazilia, Japonia, Africa și America. Cu toate că oracolul runelor a fost interzis prin bulă papală în anul 1639. Dar, cui îi pasă, ”în definitiv oracolul runelor nu este decât un inofensiv joc de societate, comparabil cu aruncarea zarurilor” arată Agnes M. Miall în ”The Book of Fortune Telling”, pagina 246!

Pentru că în oracolul runelor este vorba de convenții prestabilite, umane, nu de realități fizice obiective, astrale, sau geografice. Gen dacă mă întâlnesc cu Mitică o să am o zi bună, dacă mâ întâlnesc cu o pisică neagră mă întorc din drum.

Horoscop Spuneam că un set modern de oracolul runelor se prezintă ca un set de 24 de pietre sau bucăți mici de lemn, la care se adaugă o rună mută, fără simbol, numită Wyrd. 25, în total. Sunt puse într-un săculeț elegant de catifea. Îți pui o întrebare, se extrage o rună și, pe baza unor convenții arbitrare, se face interpretarea.

Experții în oracolul runelor sunt de părere că este esențial materialul din care sunt făcute runele. Astfel, lemnul norvegian este folosit pentru toate domeniile vieții obișnuite. Cuarțul roz, în special, pentru domeniul sentimental. Hematitul, negru la culoare, pentru afaceri, călătorii, schimbări. Onixul alb pentru sănătate și relații sociale. Ametistul pentru probleme, necazuri, serviciu, planuri de viitor, are o plajă mare.

Horoscop Să presupunem că din punguța de catifea s-a extras runa ”I”, adică Isa. Într-o interpretare, sunt multe cărți, cărticele, tomuri și volume de interpretări, ceea ce complică lucrurile, ei bine în interpretarea din Book of Fortune Telling citim: ”Răspuns: calm, reflecție, victorie asupra obstacolelor, obișnuințe și tabieturi, vicii și tendințe de îndreptat. Sfârșit de noiembrie, început de decembrie, în jurul orei 9 seara.”

După cum observăm, runele se referă la perioade de timp, dau sfaturi, dar nu se bazează pe nimic, pe o statistică, pe o realitate fizică, pe nimic, nici măcar pe cumularea observațiilor. Nu există niciun istoric al dezvoltării runelor, a oracolului, strângerea datelor, cum există în cazul astrologiei, de exemplu. Este un joc, atât, ca și numerologia se bazează pe convenții umane stabilite arbitrar, nu pe realități obiective! Am studiat lucrurile acestea patru ani la Madrasse Omar Khayyam cu profesori mari și am răsfoit, citit și studiat cam o sută-două de volume scrise pe subiect.

Personal am mai multe seturi de rune, din lemn norvegian, hematit, cuarț roz, cuarț alb, onyx, ametist și carnelină, toate cumpărate acum vreo douăzeci de ani de la ”Lo Scarabeo” prin intermediul ”Nautilus”. Pe atunci costa cam 20$ setul, cred că or fi mai scumpe acum. Le folosesc destul de rar, mă joc cu ele, atingerea pietrelor însemnate îmi face bine, mă conectează cu subconștientul colectiv, văd, mă concentrez... este o experiență personală, dar nu v-aș ofensa niciodată, dragi lupi, padawani și hobbiți făcând horoscoape pe baza lor!

Horoscop Este oracolul runelor doar un joc social, după o masă grea, un oracol paleo-psihologic, un joc de-a ghicitul? Sigur că da, ca orice oracol, dar în acest joc apar idei, concepte, chiar sfaturi, noutăți prin combinări de simboluri. Pentru că ce este noul, decât vechiul bine uitat! Regăsim în sistemul runelor aceiași vectori de sens, aceiași factori simbolici, ca și în cazul numerologiei și a ghicitului în cărți, care factori, după expresia lui C.G. Jung pot fi considerați ca arhetipuri fundamentale ale conștiinței colective, de data aceasta, europene. Dar, nu uitați, este o joacă de-a ghicitul!

CTP arunca BOMBA despre Dragnea! De ce s-a dat bolnav tocmai acum?!?

Pagina 1 din 2





Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI