Editura Evenimentul si Capital

O pildă cu Nastratin Hogea. Secretul plicului de la Vatican. Asteroidul ”cap-de-mort”. Horoscop

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 7826 Vizualizari

Horoscop Între doi țărani a izbucnit o sfadă. De la un măr. Săracul pom a făcut atâtea mere că le-a rostogolit, o bună parte din ele, pe proprietatea celuilat țăran. Proprietarul mărului cerea toate merele înapoi, sau măcar o parte din ele. Celălalt susținea că este norocul lui că vântul a bătut și a făcut ca merele să se rostogolească pe pământul lui.

11 octombrie, joi

Horoscop Pe 11 octombrie s-au născut Eleanor Roosevelt, Francois Mauriac, Bobby Charlton, Şt. O. Iosif, Ion Dacian, Hadrian Daicoviciu, Iorgu Iordan, Catrinel Dumitrescu, Dan Piţa, Olga Tudorache.

Horoscop În calendarul creștin ortodox sunt Sfinții Ap. Filip, unul dintre diaconi, Teofan Mărturisitorul, episcopul Niceei. Nimic, în ”Kalendar” geto-dacii munceau mult, pregătindu-se de iarnă și de Anul Nou.

Horoscop Dragi lupi, padwani și hobbiți, de mult nu v-am mai spus povești. Poveștile, pildele, anedotele, au importanța lor în filosofia gândirii omenești, un loc de cinste, pentru că arată care sunt adevăratele valori. Chiar dacă abordarea este comică, ba, cu atât mai mult. Numai proștii sunt serioși tot timpul, obișnuia să spună Nastratin Hogea. Așa că o să vă mai spun o pildă cu el.

Între doi țărani a izbucnit o sfadă. De la un măr. Săracul pom a făcut atâtea mere că le-a rostogolit, o bună parte din ele, pe proprietatea celuilat țăran. Proprietarul mărului cerea toate merele înapoi, sau măcar o parte din ele. Celălalt susținea că este norocul lui că vântul a bătut și a făcut ca merele să se rostogolească pe pământul lui. Nu ajungeau la pace, când iată, pe drum, trece Nastratin Hogea. Țăranii, bucuroși nevoie mare aleargă și-l opresc. Și îi povestesc toată tărășenia. Nastratin i-a ascultat cu atenție și apoi i-a întrebat: ”Vreți să se facă dreptate după legile omenești, sau după judecata Lui Dumnezeu?”. ”După judecata Lui Dumnezeu!” – au spus într-un glas țăranii. ”Gândiți-vă bine! Să nu vă pară rău! Să nu aveți ceva de spus.” a insistat Nastratin. ”După judecata Domnului și nu o să spunem nimic” au jurat țăranii.

Nastratin Hogea a făcut două grămezi, una mare-mare, cealaltă din câteva mere. Le împarte la țărani fără să se uite la ei, se urcă pe măgar și își continuă drumul!

Oare să tragem concluzia că judecata Domnului este greu de înțeles de oameni?

Poate... mai ales că următoarea povestire este de la Vatican. La Sfântul Scaun era un obicei ciudat. De fiecare Paște Iudeu, Marele Rabin al Romei se prezenta la Papă cu un plic și i-l înmâna cu deosebit ceremonial. Atunci, un anume cardinal care știa secretul, se apropia de Sfântul Părinte și îi spunea ceva la ureche. Papa, cu multă politețe, îi dădea înapoi plicul rabinului. Secretul era mereu transmis, de la un cardinal, la altul, iată, de aproape două mii de ani.

Când rabinul s-a prezentat în fața Papei Francisc, el nu l-a lăsat pe cardinal să-i spună ceea ce avea de spus. Papa știe mai bine! Papa a luat plicul, a mulțumit, iar rabinul, uimit, dar bucuros, s-a retras cu spatele, ca dovadă de respect, dar și să păstreze amintirea figurii papei, poate cel mai slab din istorie, în momentele astea când am fi avut nevoie de energia solară, intuiția divină și hotărârea extraordinară a Sfântului Ioan-Paul al II-lea. Dar, fiecare cu Crucea lui!

Papa s-a retras în cabinetul pontifical, unde a convocat mai mulți cardinali și teologi ca să asiste la deschiderea plicului istoric. Plicul conținea un document antic, în arameică, evident, o adunare de cifre, sau un bon de cumpărături. Din fericire, în cea mai pură italienească toscană, alături, era o scrisoare de prezentare, o traducere. Documentul antic era nota de plată de la Cina cea de Taină! Apoi urma o ”actualizare” a sumei, făcută de o mare casă de audit financiar, la care se adăuga dobânda, riscul, importanța istorică, cheltuielile de reprezentare, de păstrare, de confidențialitate etc etc. Când papa Francisc și cardinalii au văzut suma finală le-au ieșit ochii din cap, ca la melci! Au trimis repede după rabin și i-au dat plicul înapoi. Comentariul rabinului a fost simplu: ”Oare de ce nu a făcut papa Francisc la fel ca înaintașii lui, mă scutea de un drum în plus!

Domnule profesor, ce se întâmplă cu asteroidul cap-de-mort, vine peste noi de Halloween?” Am primit mai multe emailuri pe această temă de la unele doamne, evident isterizate. Nepoții lui Caracudi, vorba maestrului Cristoiu. A fost o vreme când mă supăram, mă întristam, mă revoltam, când vedeam cum, ce, de fapt, în ce hal scriu tinerii ziariști de astăzi. Dar scriu pe măsura celor care citesc, un sociolog mi-a deschis ochii.

În privința asteroidului TB 145, ”Skul”, ”Dead Comet”, ”Halloween Asteroid”, ”Great Pumpkin” acesta a trecut de Hallowenul anului 2015 pe lână Pământ la o distanță mai mare decât Luna. În prezent se află la multe milioane de kilometri de Pământ. Departe, departe... Următoarea apropiere de Pământ va fi în anul 2088, dacă asteroidul va mai exista, cu fața lui nu face nimănui plăcere, în Cosmos. Nici vorbă să-l vedem de Halloween 2018! Pe de altă parte, mulți astronomi serioși spun că forma de craniu a lui TB 145 este un ”hoax” elaborat, o glumă mai puțin, sau, mai inteligentă a celor de la ”Arecibo Observatory” din Puerto Rico. Niciun alt Observator de pe Pământ, sau din spațiu, Hubble, de exemplu, nu au găsit forma de craniu a asteroidului TB 145!

Dacă TB 145 este la dracu cu cărți, Doamne iartă-mă, 99942 Apophis va trece la un deget de Pământ pe 13 aprilie 2029, adică la nici 0,1 dintr-o distanță lunară. Să sperăm că ne va rata…

Acum vă rog să mă scuzați, am de făcut focul, s-a făcut cam frig în Prahova submontană, chiar dacă ziua este neobișnuit de cald! Apoi o să continui cu raportul meu către Academia Sirius, despre care pot să spun că este o afacere internă, nu este de publicat. De fapt pot numai să vă spun că este vorba despre ”Oumuamua”, cercetașul, iscoada, în hawaiană, cu o traiectorie și un comportament, foarte, foarte ciudate. Un ”asteroid” care are o lungime de 350 de metri și un diametru de 35 de metri, și care ”frânează” și ”accelerează”. Ciudat, proporția de 1:10 este cea stabilită de SpaceX pentru ”deep space starship”. Mai vorbim noi...

Pe la ora trei de dimineață o să încerc să intru pe Skype cu fina mea din Edmonton. Tare mult muncește fata asta! O româncuță harnică și frumoasă. Două licențe și un doctorat adevărat, nu ca... Și-a luat un ”second job”, muncește trei nopți pe săptămână, câte trei ore, la lanțul de librării ”Indigo”. Pune cărțile în rafturi, le aranjează, le drăgălește, vorbește cu ele. Eu sunt de vină, eu i-am insuflat dragostea pentru carte! Dar, îmi mulțumește că i-am arătat adevăratele valori în viață și îmi povestește despre cărțile noi apărute în Canada. În mod paradoxal, în epoca idiocrației, cărțile se vând mai bine ca oricând și apar multe titluri, săptămânal. Cel puțin, în Nordul Canadei. O fi frigul de vină?

Dar, să nu uităm că, oriunde și oricum, mâine este, în definitv, o altă zi!

☼ ♂ ♀

BERBEC Astăzi eşti vulnerabil la capricii mercantile, dar inutile. Atenţie la cumpărăturile de lucruri care nu îţi trebuie neapărat, dar te încântă, fie că sunt „drăguţe”, fie că sunt „unicat”. Încă o zi dinamică, cu o desfăşurare aproape surprinzătoare. Eşti mereu surprins(ă) de cât de rapid poate să treacă timpul. În activitatea proprie întâlneşti oarecare opoziţie, ca o pernă moale umflată cu aer, care încearcă să-ţi frâneze rapiditatea. Nu te enerva, nu reacţiona disproporţional ci încercă să-ţi păstrezi calmul şi să lămureşti pe cei din jur cum stă treaba. Dacă nu te ajută, măcar să nu te impiedice.

CTP arunca BOMBA despre Dragnea! De ce s-a dat bolnav tocmai acum?!?

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI