Editura Evenimentul si Capital

Filmele din anul 1959 dau ”personalitatea” anului 2019, temele principale. Horoscop

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 6842 Vizualizari

Horoscop Ziua se micșorează rapid, parcă nici nu a fost vară, așa de repede a trecut, așa că o să mă retrag din ce în ce mai devreme în casă, treburile curții să mai aștepte și primăvara. A nins, foarte puțin și s-a topit imediat, dar astă noapte a fost temperatură negativă, -5 grade Celsius.

28 septembrie, vineri

Horoscop Pe 28 septembrie s-au născut Brigitte Bardot, Marcello Mastroianni, Peter Finch, Georges Clemenceau, Gheorghe Dima, Anton Sinceac, Aristide Caradja, Valeriu Râpeanu, Vasile Pârvan, Leonida Teodorescu, Sorin Gheorghiu.

Horoscop În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Hariton Mărturisitorul şi Proorocul Baruh.

Horoscop În „Kalendar” ziua de 28 septembrie este ultima zi din primul festival, de toamnă, al Lupilor. A împrumutat, sau a dat, numele din calendarul creştin: Haritonul. Fiind şi vineri, ziua lui Venus, zeiță care nu se prea omora cu munca, este mare pericol dacă lucrezi, mai ales cu unelte ascuţite. Femeile, mai ales, ţin Haritonul, ca să nu le crape călcâiele! (Olteanu, Speranţia)

Şi pentru că este ziua de naştere a Brigittei Bardot să-i spunem La mulţi ani! Împlinește 84 de ani. Şi să-i revedem filmele, poate aşa o s-o înţelegem mai bine. Vedeţi, oamenii ca ea, care încearcă să-i convingă pe ceilalţi să salveze vieţi, nu este vorba strict de căţei, poate fi vorba de pisici, veveriţe, cămile, negri, evrei, gay, ei bine acei oameni încearcă că-i salveze de fapt pe cei care vor să ucidă, pe cei care sunt pentru omor. Să le salveze omenia, să-i rezoneze să redevină oameni. Nu mi-a plăcut în adolescență, BB, ca sex-simbol. Pe pereții camerei mele era altă actriță: Virna Lisi! Dar, acum îmi place BB ca om, ca activistă de dreapta și pentru supraviețuirea animăluțelor. În anul 1959 pe care îl iau ca reper pentru extrapolare în 2019, BB a turnat patru filme. Eu am vazut prin anii 60 doar comedia ”Babette pleacă la război”.

Dragi lupi, padawani și hobbiți, EvZ devine din ce în ce mai interesant, în totalitate, orientarea evident istorică trsată de patronat este o plăcere și o mare ocazie. Cred că o să reiau rubrica ”Conexiuni” lăsată în urmă, de blocajul cu Big Pharma și de oboseala mea cea mare, că multe am să vă povestesc.

Ziua se micșorează rapid, parcă nici nu a fost vară, așa de repede a trecut, așa că o să mă retrag din ce în ce mai devreme în casă, treburile curții să mai aștepte și primăvara. A nins, foarte puțin și s-a topit imediat, dar astă noapte a fost temperatură negativă, -5 grade Celsius.

Cred că am răspuns la multe dintre întrebările domniilor voastre. În noaptea asta răspund la ceea ce a mai rămas. Mai mulți cititori mă întreabă despre personalitatea anului 1959, anul care cred că seamănă cu 2019.

Americanii, când vor să spună ceva, fac un film. Îmi plac filmele, îmi plac unele seriale de tv. Cred că personalitatea anului 1959 este dată de filmele produse în acel an, pe care vă invit să le vedeți, dacă nu le-ați văzut, deja.

 • Ben-Hur o sperproducție gigantică, eu am varianta de șase ore pe 4 DVD-uri, plus director’s cut. Unul dintre cele mai premiate filme, 11 Oscaruri și 4 Globuri de Aur. Regia William Wyler, în rolul principal Charlton Heston.
 • North by Northwest celebrul film al lui Alfred Hichcock în care au jucat magistral Gary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, un film pe care l-am văzut de atât de multe ori că nu mai am ținut șirul, dar de fiecare dată eram cu sufletul la gură de acțiunea și ritmul filmului.
 • Valurile Dunării, un foarte important reper în cinematografia românească. În film jucau doi prieteni buni ai lui tata, Liviu Ciulei și Lazăr Vrabie. Ciulei avea și regia. Veneau mereu pe la noi acasă, când stăteam pe Popa Petre. La un moment dat cei doi s-au certat, mă tem că din cauza unor vanități artistice enorme, poate și pe teme politice, cu siguranță, o femeie - tata a încercat să-i împace, dar nu au mai venit pe la noi. A rămas filmul...
 • Filmul care mi-a plăcut cel mai mult, produs în anul 1959, a fost ”Călătorie în Centrul Pământului” o ecranizare, o adaptare, potrivită a lui Jules Verne. Cu James Mason, Pat Boone și Arlene Dahl.

  Cred că aceste filme sunt edificatoare, mai ales Ben-Hur pentru atmosfera și temele de interes din anul 1959, care vor fi și cele din 2019: pacea și războiul, religia, tradiția, bogăția trecătoare și dragostea eternă.

  Mai sunt multe filme importante produse în anul 1959, puteți alege de aici: https://en.wikipedia.org/wiki/1959_in_film. Vizionare plăcută!

  Acum vă rog să mă scuzați, mai am câteva sute de răspunsuri de dat, la corespondența mea. Promettre cest noble, tenir cest bourgeois iar eu am spus că întotdeauna respect morala mic burgheză, dacă v-am promis că vă răspund la o întrebare, atunci îmi țin cuvântul. A propos, ma somati sa spun câte ceva despre plebiscit. Despre lucrurile astea nu se vorbea în casa lui dom Pascale, familia era familie, repet, nu se discuta, acolo se respecta morala mic burgheză, care avea noțiunile foarte clare și bine trasate, așa că nu o să discut nici eu.

  Am multă treabă, o să mă culc târziu și o să mă trezesc devreme, adică când vor cățelușele, și ele știu că mâine este o altă zi!

  ☼ ♂ ♀

  BERBEC În acestă zi de vineri, ziua lui Venus, îţi regăseşti echilibrul şi bucuria de a trăi. Motivul este că ai satisfacţii, primeşti veşti bune şi te întâlneşti cu oameni interesanţi! Nu exagera cu efortul fizic! Dupa orele de la serviciu este bine să te duci undeva unde să te relaxezi şi vezi şi tu lumea ce mai face. O zi potrivită sa iei iniţiative curajoase, atât in domeniul tău de activitate, cât mai ales in relaţiile tale sentimentale. Simţul tău posesiv ţinut prea mult în frâu se răzbuna astăzi. Discuţii aprinse cu cineva de la care vrei să obţii ceva important. Discuţia însă nu se finalizează, aşa că trebuie să mai încerci.

  TAUR Azi, onorează promisiunile făcute. Supraveghează cu atenţie cheltuielile. Nu lua decizii importante, profesionale. Relaxează-te mai pe seară, poate la un film nou, poate cu ceva muzică bună. Astăzi eşti tare înclinat să rişti, fie că-i vorba de slujbă, bani sau o relaţie amoroasă. Lasă pe mâine, noaptea e un sfetnic bun. Primesti, din nou, nişte veşti aşa-şi-aşa. Odihneşte-te mai mult, oboseala cronică s-a strâns ca o zgură şi poate să te afecteze!

  Halep-Serena. Cine e NOUL ANTRENOR, cati bani a castigat Simona, ce turneu urmeaza!

  Pagina 1 din 2  Stirile zilei

  Alte articole din categoria: Horoscop

  Alte articole din categorie

  capital.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  fanatik.ro
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  playtech.ro
  unica.ro
  dcnews.ro
  stiridiaspora.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE ŞI