Editura Evenimentul si Capital

Emil Zatopek. Adevăratul motiv al evacuarii Sunspot Solar Observatory din New Mexico. Horoscop

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 6602 Vizualizari

Horoscop Dragi lupi, padawani și hobbiți, întotdeauna, pe 19 septembrie, de acum înainte, câte 19 septembrie voi mai avea, o să pomenesc pe sportivul cehoslovac Emil Zatopek, pe care îl consider și nu sunt singurul, drept un fel de semizeu al alergătorilor, al sportivilor. Un exemplu bun. În timpul lui, anii 50’, 60’ a fost cel mai iubit sportiv - și în Est și în Vest. Un om bun, care era prieten cu toată lumea, iubit și admirat și de cei pe care îi învingea în întreceri.

19 septembrie

Horoscop Pe 19 septembrie s-au născut cardinalul de Richelieu, Emil Zatopek, Kossuth Lajos, Jeremy Irons, Twiggy, Angela Moldovan, Marcel Breslaşu, Eugen Bădărău, Mihail Arnăutu, Ruxandra Sireteanu-Constantinescu.

Horoscop Nimic în "kalendar", în calendarul creştin-ortodox, pe 19 septembrie sunt cei trei Sfinţi: Trofim, Sevatie şi Dorimedont!

Horoscop Dragi lupi, padawani și hobbiți, întotdeauna, pe 19 septembrie, de acum înainte, câte 19 septembrie voi mai avea, o să pomenesc pe sportivul cehoslovac Emil Zatopek, pe care îl consider și nu sunt singurul, drept un fel de semizeu al alergătorilor, al sportivilor. Un exemplu bun. În timpul lui, anii 50’, 60’ a fost cel mai iubit sportiv - și în Est și în Vest. Un om bun, care era prieten cu toată lumea, iubit și admirat și de cei pe care îi învingea în întreceri.

Zatopek, născut în 1922, a fost cel mai bun atlet al mijlocului secolului XX pe distanţe medii. Un sportiv excepţional, un om complet, bun şi modest, foarte implicat politic şi social pentru progresul ţării sale.

Triplu olimpic la Helsinki, în 1952, unde a câştigat cursele de 5.000, 10.000 de metri şi cea mai importantă probă a Olimpiadei, maratonul! A fost supranumit „locomotiva cehească”! Zatopek a protestat, a spus, cu modestie, că el doar a urmat modul de antrenament şi stilul marelui alergător finlandez Paavo Nurmi, „finlandezul zburător”, altă legendă a alergătorilor!

Emil a fost un sportiv inteligent şi plin de umor. Se spune că la una dintre conferinţele de presă, a fost întrebat de ce are o figură suferindă, arată un efort imens, când aleargă. Emil a răspuns: „ştiţi, alergatul nu este gimnastică artistică, sau dans pe patine. Şi apoi, cu cât arăt mai mult efort, cu atât sunt plătit mai bine!” Toată sala a izbucnit în râs, iar aplauzele au durat câteva minute.

Colonel în armata Cehoslovaciei şi membru influent de partid, prieten cu Dubcek. A fost unul dintre artizanii Revoluţiei de catifea, o aplicare timpurie a principiului „convergenţei sistemelor”, teorie atât de dragă celor de la Harvard. Dar, era prea devreme în 1968.

În 1968, în august, pe 22, Cehoslovacia este ocupată de trupele Tratatului de la Varşovia, mai puţin România. România nu a fost informată. În august 1968 a fost unul din momentele când m-am simţit foarte mândru că sunt român. Și nu a fost vorba numai de cuvântarea lui Ceaușescu, nu am auzit-o, eram la Bran în tabara Olimpicilor. Dar, familia mea, tata şi cu mama, au găzduit o familie de cehoslovaci, pe care evenimentele o prinsese pe litoral, ei erau din Ostrava, până au obţinut azil politic în Austria. Două luni de zile. Aceia au fost refugiaţi! Aşa se face, aşa este civilizat şi legal. Nu invadatorii musulmani de astăzi!

Emil Zatopek, un erou naţional, este degradat în urma unui simulacru de proces, scos de către sovietici din armată şi din partid şi trimis să muncească într-o mină de uraniu, adică condamnat la o moarte dureroasă, apoi, la protestele internaţionale este pus să sape puţuri pentru apă.

Este reabilitat de Havel, în 1990, care a spus: "Uitaţi-vă la el! Este un om bun, campion olimpic, a alergat mai repede decât toți sportivii din lume, dar care nu a reuşit să alerge mai repede decât cei care îi dorea răul. Un cehoslovac care şi-a confundat propriul destin cu cel al ţării!"

Pleacă într-o lume mai bună în anul 2000, după o boală lungă şi grea, cancer, urmare expunerii din mina de uraniu, dar fericit, după cum declara, că ideile sale și ale generației lui au început să prindă viaţă, oarecum!

Un singur episod din viaţa lui Emil Zatopek este edificator! În anul 1969 Zatopek primeşte, la Praga, vizita eternului rival, marele atlet, australianul Ron Clarke, care nu reuşise să-l întreacă pe Emil Zatopek, să fie olimpic, să ia medalia de aur.

Era o încercare a Occidentului de a face presiuni pentru îmbunătăţirea vieţii lui Zatopek. La despărţire, la aeroport, cehul îi strecoară australianului, în secret, un obiect. „Am crezut că este un document secret” relatează Clarke. Ajuns în avionul Qantas, teritoriu australian, Ron Clarke desface plicul şi rămâne stupefiat: în micul pacheţel strălucea o Medalie Olimpică de Aur, cea de la 10.000 de metri, cu un singur bileţel „o meriţi cu prisosinţă”...

Vedeţi, dragi lupi, padawani și hobbiți, în adolescenţa mea, mic burghezia dorea să fie onorabilă, fie că era în Occident, fie în Est, la comunişti. Mic burghezia a existat şi va exista mereu, acum i se spune "clasa de mijloc". Exemplele de viaţă care se dădeau atunci tinerilor, în presă, în media, erau sportivi de talia lui Zatopek, artişti, medici, arhitecţi, muzicieni, mari scriitori. Oameni care făceau performanţă, aveau succes și o viață și o atitudine morală și etică, salvau vieți, aduceau binele şi frumosul în viaţa lor şi a celorlalţi, vorbeau frumos și nu făceau zgomot când sorbeau supa!

Nu înţeleg de ce s-a scăzut aşa de mult nivelul exemplelor pentru tineret, în România, dar şi aiurea, direct la categoria curve şi pungaşi. Poate unde o bună parte a presei tabloidizate se identifică cu "exemplele", este vorba despre acel segment al presei isterice, anarhiste și antinațională, din nefericire majoritar.

După partea fixă a ”horoscopului”, ziua respectivă, poziția Soarelui pe ecleptică, urmează partea mobilă, un eveniment actual, o știre.

În ploaia de știri fără nicio noimă, efemere și fără consistență, se strecoară uneori și lucruri serioase, enigme și întâmplări ciudate, care sunt o provocare pentru inteligența celor care o au. Câțiva dintre domniile vostre, dragi lupi, padawani și hobbiți, m-ați întrebat ce părere am despre evacuarea de urgență în dimineața zilei de 6 septembrie, a Sunspot Solar Observatory și a oficiului postal din apropiere, aflate în New Mexico, SUA. Detalii le găsiți în presă, Washington Post și EarthSky, de acolo m-am documentat și eu.

Din întâmplare, sora unui astronom de pe Dimineața Astrologilor lucrează la numitul observator. Varianta oficială este că unitatea științifică a fost evacuată din cauza ”criminal activity”, ilegalități, adică. Dar de ce și oficiul poștal din zonă?

Sora astronomului are alta variantă. De ceva timp la Sunspot Solar Observatory se vedeau fantome și se auzeau voci, oamenii aveau vedenii. Mai toți membrii observatorului se plângeau de dureri de cap, iar unora le-a curs sânge din nas. Nu este vorba nici de extratereștrii, nici de intoxicație cu mercur. Se pare că un agregat științific montat recent emitea infra și ultrasunete de o putere mare, care afecta personalul. Asta a dorit să verifice FBI prin divizia lui științifică – se pare că vibrațiile produse erau amplificate foarte mult de un strat de cuarț natural, aflat sub observator și oficiul poștal. Și funcționara de la poștă se plângea că are vedenii și o doare tare capul.

Bun, gurile rele spun că Sunspot Solar Observatory era folosit de cartelurile drogurilor ca baliză de orientare pentru avioanele care aduceau droguri pe Costa de Vest. Dar, de ce să evacuezi TOT personalul și oficiul poștal pe deasupra?

Oricum, săptămâna aceasta, probabil în weekend, Sunspot Solar Observatory și oficiul poștal își reiau activitatea normală. Probabil că FBI-ul a scos agregatul cu cântec din priză!

Nimic nu este ceea ce pare a fi, cu o excepție: mâine este, așa spunem cu toții, o altă zi!

☼ ♂ ♀

horoscop

BERBEC O zi favorabilă contactelor sociale profitabile, întâlnirilor fructoase. Cu toate că oboseala cronică îţi închide ochii, mai ai suficientă energie, pentru că eşti foarte motivat. Eşti inspirat în domeniul financiar. Fă un tur pe la „activele” tale. Astăzi coopereaza, dar atenţie la confesiuni. Nu te lega la cap daca nu te doare capul – capul fiind guvernat în mod tradiţional de zodia Berbecului. Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături şi cadouri. Ceea ce cumperi astăzi poate face mare placere celei (celui) drag(i).

horoscop

TAUR Este momentul favorabil să explorezi noi direcţii de dezvoltare. Noile proiecte începute astăzi au sorţi mari de reuşită. Fiecare încearcă să facă ceea ce îi place, de ce tu ai face altfel? Dimineaţa, o vorbă, un telefon sau o informaţie iţi aduce o veste buna, dar de care erai ca si sigur. Increderea eterna in prieteni se numeste loialitate. Astăzi verifici această vorbă veche din Orient. Din nou niste veşti aşa-şi-aşa. Odihneste-te mai mult, oboseala cronică s-a strâns ca o zgură şi poate să te afecteze. Concentreaza-te, lasă confuzia pe alta dată. Confuzie care iţi stă bine uneori. Astăzi, nu! Nu trebuie să schimbi nimic din proiectele pe termen lung, ai răbdare!

Scandal la Astra - FCSB: "Iar mi-a tras-o Denis". Moment ŞOCANT cu Alibec şi Stoian

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI