HOROSCOP Câteva informații, pe care le știați, sau nu, despre Germania │ Horoscopul lui Dom’ Profesor
Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP Câteva informații, pe care le știați, sau nu, despre Germania │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 9315 Vizualizari

HOROSCOP 800 de milioane de cârnați. Atâta se mănâncă anual în Germania, statistică din anul 2016. Mai nou, în Germania se mănâncă leul și cârnatul cu un sos oriental de ketchup și curry. Se estimează sorturile de cârnați cam la 900 până la o mie.

HOROSCOP Pe 25 septembrie s-au născut WilliamFaulkner, Dmitri Şostakovici, Michael Douglas, Robert Bresson, Mark Hamill, Christopher Reeve, Panait Cerna, Călin Turcu, Simion Pop, Maria Tănase!

HOROSCOP În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Eufrosina, Pafnutie Egipteanul, Serghei de la Radonej.

În „Kalendar” este a doua zi a Filipilor de toamnă, a serbărilor Lupilor. Teclele, începute ieri, cele trei zile ale dacilor.

HOROSCOP O notă specială pentru Maria Tănase. Aş dori să o aud mai mult la radio, să-i aud melodiile din maşinile care trec, de la ferestrele blocurilor sau ale vilelor.

Am avut marele privilegiu să asist la concertul ei special dat pe scena ARLUS în anul 1959. Eram un copil, dar niciodată nu văzusem o sală mai plină şi un public mai entuziast. Apoi m-a uimit modul cum cânta Maria Tănase. Cum plimba microfonul fix cu stativ de fontă, greu, de-a lungul şi de-a latul scenei ca pe un iubit căzut pe câmpul de onoare. Pentru prima dată în viaţă am auzit şi văzut un public care cânta împreună cu solista, într-un imens cor. Oamenii plângeau, necunoscuţii se îmbrăţişeau, se râdea şi se plângea în acelaşi timp. A fost o mare sărbătoare românească!

HOROSCOP A, uitasem să vă spun că, la balcon, în rândul întîi sau în loje, nu mai știu cum era, a fost şi Gheorghe Gheorghiu Dej. Nu s-a intonat imnul, nu s-au luat măsuri speciale. A plâns şi a râs împreună cu noi. Sigur, când a plecat i s-a făcut loc, lumea era politicoasă şi elegantă în acele timpuri, doar îşi făcuse educaţia între cele două războaie mondiale!

HOROSCOP Nu, nu îmi place așa-zisa muzică populară românească. Adică ce aud de la țăranii din jur, vecinii mei. O țigănie infectă, nici măcar manele nu sunt. Asta se găsește pe piață, asta se vinde în târguri. Cred că odată și odată o să aduc stația de la București și o să dau la tot satul muzică populară românească. Cea adevărată, astăzi uitată, ca multe alte valori ale poporului român.

HOROSCOP Până atunci o să vă răspund la câteva întrebări comune, repetate de mai mulți dintre domniile voastre. Când o să schimb formatul și când o să apară noua rubrică? Nu știu, se lucrează intens. Ce părere am despre alegerile din Germania? Nu am nicio părere, erau absolut previzibile, dar vă pot spune câteva lucruri interesante despre Germania. Îmi amintesc, că, duminică, în copilărie, mă trezea radioul cu ”De toate pentru toți” iar rubrica mea preferată era ”știați că?”. Ei bine, știați că în Germania...

 • 104,7 litri. Este vorba de câtă bere bea, anual, în medie un locuitor din Germania. Nici nu sunt pe primul loc în Europa, sunt întrecuți de cehi cu 142,4 litri. Comentez că numărul mare de musulmani din Germania reduce drastic recordul la bere. Ei nu beau decât bere fără alcool.
 • 83,1 este media vieții la femeile germane. Și ele trăiesc mai mult decât bărbații lor cu cinci ani și jumătate. De ce? Pentru că se hrănesc cu zilele fripte ale soților!
 • 357.168 kilometri pătrați. Atâta este suprafața Germaniei actuale, foarte departe de Grosse Deutschland! Este pe locul șase după Ucraina cu 603 628 kilometri pătrați, Franța cu 551 000 kilometri pătrați, Spania, Suedia și Norvegia. Rusia nu a fost luată în considerare.
 • Mia și Ben sunt prenumele favorite date bebeilor germani născuți în anul 2016. Bănuiesc că pe locul doi sunt Leila și Mustafa.
 • Pe locul șase în Europa în ceea ce privește înălțimea bărbaților, care este de 1,81 m, o medie națională. Nemții sunt întrecuți de olandezi cu 1,84, nordici, danezi și de cei din Muntenegru, culmea.
 • 61 este numărul Premiilor Nobel luate de Germania. Ceea ce o clasează pe locul doi în Europa și trei în lume, după SUA, cu 259 de Nobel-uri și Marea Britanie cu 85 de premii. După cum știți, România NU are niciun premiu Nobel. Să nu vă supărați, două treimi din țarile globului NU au un Premiu Nobel. Este un club restrâns, o afacere în familie, mai mult, o afacere politică, foarte departe de testamentul industriașului suedez, inventatorul dinamitei.
 • 136.531 € este venitul anual, un fel de PIB, pe cap de locuitor în cel mai bogat oraș din Germania, Wolfsburg, în Saxonia Inferioară, sediul imperiului Volkswagen. Ceea ce este caracteristic orașului Wolfsburg este că nu prea sunt musulmani, doar niște turci naturalizați, care nu prea mai știu de ce religie sunt. În orașul acela se muncește, nu glumă!
 • 300 este numărul produselor de panificație. Dacă Franța se poate denumi țara brânzeturilor, știți butada lui Napoleon: ”... o țară care are 400 de feluri de brânzeturi nu piere niciodată!”, ei bine, Germania poate fi numită țara covrigilor.
 • China este primul partener comercial al Germaniei cu un total de 176 miliarde € schimburi în anul 2016.
 • 800 de milioane de cârnați. Atâte se mănâncă anual, statistică din anul 2016. Mai nou în Germania se mănâncă leul și cârnatul cu un sos oriental de ketchup și curry. Se estimează sorturile de cârnați cam la 900 până la o mie.
 • 70 miliarde €, atâta este exportul de produse alimentare germane în anul 2016. Pe locul trei mondial, după SUA și Olanda.
 • 50 de milioane de americani au o ascendență germană. Printre ei și un oarecare Donald Trump.
 • 2.389 de kilometri este lungimea litoralului. La Baltica și Marea Nordului. Poți să faci plajă, sigur că da, în trening și cu fular!
 • 95 de milioane de persoane, în Europa, au ca limbă maternă germana, sau ceva asemănător. Germana se vorbește în Germania, Austria, Belgia, Luxemburg, Elveția și Lichtenstein. Acum trebuie să vă spun, din proprie experiență, dragi lupi, padawani și hobbiți că este mare diferență între durul dialect deutsche schweiz și frumoasul accent bavarez, cel care grasează.
 • Müller este cel mai întâlnit nume în Germania, purtat de peste 300.000 de persoane. Înseamnă, simplu ”morar”.
 • 81 este numărul clădirilor destinate Operei, trei în Berlin, în Germania, pe primul loc în lume. Nemții sunt melomani, acolo, în Germania a luat ființă puternica organizație a Prietenilor Muzicii.

HOROSCOP Spuneți-mi dragi lupi, padawani și hobbiți cum o țară mică, Olanda, cară fură mării pământul prin celebrele poldere, poate să exporte atâtea alimente și România, Grădina Maicii Domnului este la coada clasamentului? Întrebarea este pur retorică, știm răspunsul.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate