Editura Evenimentul si Capital

170 de ani de la atacul pompierilor împotriva turcilor, în Dealul Spirii. Horoscop

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 7138 Vizualizari

Horoscop Românul, conservator și tradițional, a dat sufletul europeanului, folclorul, „înţelepciunea populară”. Într-o Europă Unită nu trebuie să se piardă diversitatea naţională. Ea, diversitatea naţională, a făcut din europeni cuceritorii lumii!

13 septembrie

Horoscop Pe 13 septembrie s-au născut Claudette Colbert, Jacqueline Bisset, John Pershing, Milton S. Hershey, Sergiu Al-George, Bela Karoly, Sofia Vicoveanca, Edgar Papu.

Horoscop Tradiţional, în "Kalendar" Ziua Ursului, fiind ultima zi din an dedicată acestui animal de temut. Vremea se răceşte şi în curând ursul trece în starea de hibernare, atât de invidiată de oamenii neoliticului care trebuiau să se lupte în continuare cu iarna nemiloasă şi fiarele flămânde.

Interdicţiile sunt numeroase şi pedepsele severe pentru nerespectarea lor. Amintim că nici vacile nu se mulg, iar după ce Soarele trece de amiază este strict interzisă munca de orice fel.

Românul, conservator și tradițional, a dat sufletul europeanului, folclorul, „înţelepciunea populară”. Într-o Europă Unită nu trebuie să se piardă diversitatea naţională. Ea, diversitatea naţională, a făcut din europeni cuceritorii lumii!

Horoscop "Evenimentul Zilei" de 13 septembrie este legat de... ciocolată. În această zi, în anul 1857 s-a născut Milton Snaveley Hershey "omul de ciocolată" care, în anul 1903, construieşte, în SUA, cea mai mare fabrică de ciocolată din lume, ca să fabrice "batoanele de ciocolată Hershey", binecunoscutele "tablete de ciocolată" de astăzi. El pune bazele Fundaţiei Hershey, prin care imensa sa avere a fost folosită pentru educaţia şi ajutorul copiilor sărmani.

Pe 13 septembrie 1909 a fost premiera operetei "The Chocolate Soldier", la New York. Un imens succes! Melodiile "My Hero" şi "Falling in Love" se mai cântă şi astăzi, sigur, sub diverse alte ritmuri şi aranjamente muzicale.

Autorul romanului "Charlie and the Chocolate Factory" (1964), Roald Dahl, care l-a avut model pe Hershey, s-a născut tot pe 13 septembrie. Probabil că vă amintiți de filmul ”Charlie and the Chocolate Factory” din anul 2005, un recital actoricesc de neuitat al lui Johnny Depp. Așa că mă grăbesc să-mi fac o ciocolată fierbinte cu cacaoa ”Hersheys Cocoa” care îmi pare cea mai bună din lume. Serile sunt reci în Prahova submontană, de două zile am făcut focul în sobe, iar dacă vrei să stai seara în șezlong și să observi cerul, așa cum fac eu, îți trebuie pături, îmbrăcăminte groasă și o băutură caldă. Apar stelele, întâi misterioasa, dar luminoasa Vega, alfa din Lira, chiar deasupra capului, apoi hotărâta Altair, alfa din Vulturul, apoi malefica Deneb, alfa din Lebăda. Triunghiul de vară, după cum se spune. Apoi apar în ordine și disciplină tote celelalte, milioane și miliarde de stele. Printre ele pe ecliptică, ochii mereu deschiși ai zeilor, cum spuneau sumerienii, adică planetele din Sistemul Solar. Cele vizibile, adică Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Mercur. Și apoi Luna... cel mai apropiat corp celest. Sunt semne, ordinea acestă cosmică are un plan, un Creator! Tare aș dori să pot înțelege pe deplin glasul stelelor. Cosmosul strigă la noi, ne avertizează, ne sfătuiește, ne mustră, dar noi, oamenii, nu înțelegem, nu auzim. Astrologia este un pas, infim și imperfect, spre înțelegerea faptului că umanitatea face parte din Cosmos și se supune legilor spațiului. Sunt tare mulțumit când un om de știință, astronom, astrofizician, sau cercetătpr SETI, are timp și deschiderea ca să mă întrebe despre una și despre alta, probleme de astrologie clasică, ca să-și verifice ipotezele științifice. De exemplu, problema petelor solare. De peste cinci mii de ani, poate șase mii de ani, astrologii știau că petele solare produc daune și pagube. Ce daune, care pagube? Nu s-a știut, până acum câteva decade. Astrofizicienii și astronomii au descoperit recent, în termeni de secolul XX, că petele solare sunt asociate cu enorme erupții solare care aruncă în spațiu cantități inimaginabil de mari de radiații. Dacă lovesc Pământul, aceste radiații produc daune și pagube, acum, în prezent, prin perturbarea telecomunicațiilor și a dispozitivelor electronice. Ați realizat despre ce este vorba? Ca să enunți că petele solare produc daune și pagube, trebuie să ai un nivel tehnologic egal, sau superior, cu cel actual. Dar acest lucru se știa acum aproape șase mii de ani! Se poate specula că multe dintre obiectele anacronice, tehnologii și cunoștințe, științele secrete, inclusiv, și, poate, parțial, astrologia, provin de la o civilizație anterioară, foarte dezvoltată tehnologic, care descoperise mecanismul prin care Cosmosul influențează Pământul. O știință a unor titani, care se credeau aidoma zeilor!

Dar, 13 septembrie este, în România, Ziua Pompierilor. 13 septembrie a fost ales pentru episodul glorios, de acum exact 170 de ani, dar foarte neclar, la fel ca multe episoade din decembrie 1989, a atacului pompierilor din Dealul Spirii, de dimensiunea unei companii, împotriva unei întregi armate otomane care intra în Bucureşti să stingă Revoluţia din 1848. În timpul revoluţiilor logica nu-şi are rostul şi arta militară, ierarhia de comandă, sunt deseori ignorate.

Dar în acele timpuri cuvintele de patriotism, onoare militară, responsabilitate, jertfă pentru patrie nu erau cuvinte goale sau... fără conţinut, chiar jignitoare, ca în prezent. Oamenii aceia au murit, și-au făcut datoria până la capăt, militari fiind, s-au sacrificat, ca să facă o Românie modernă, să o ducă copiii lor mai bine!

În weekend, căutând pentru unul dintre oaspeți ceva anume, prin multele pachete, am dat, din nou, peste manuscrisul tatălui meu, ”Istoria României în Zece Volume” operă capitală pe care se angajase să o publice Iosif Constantin Drăgan. Nu au reușit, i-a chemat Șeful cel Mare, la El.

Altă dată, în decursul anilor, v-am spus o legendă, o poveste despre bătălia din Dealul Spirii, pe care o știam și eu. În Wikipedia este o versiune inexactă, probabil scriptul vreunui film de al lui Sergiu Nicolaescu, numai adevăr nu este.

Iată, în cele ce urmează ceea ce a scris tatăl meu, elev al lui Nicolae Iorga, pilot pe avioane de asalt în WW2, apoi cel care împreună cu inginerul Lăzăroiu au transformat ”Radio Popular” în ”Electronica” în anii 50’, secretar al Academiei și coordonatorul ”Istoriei României” din anul 1964, cel care a făcut muzeele în țara asta și a strâns materialele pentru Muzeul Național, ca apoi să fie doar un modest muzeograf la Muzeul Orașului București – comuniștii nu i-au iertat niciodată sângele de boier. Pe baza documentelor epocii, până la mine toată familia mea, de cinci generații, a fost formată din mulți arhivari, dedicați înscrisurilor și studiului lor. Politicienii României războiului rece l-au folosit și apoi l-au aruncat ca pe o coajă de banană, spunea, râzând, tatăl meu. Iată:

”A doua intervenție turcească a avut loc pe 13 septembrie 1848, miercuri, zi de post. Trupele otomane, împărțite în trei coloane au pornit asupra capitalei. La Bariera Podului de Pământ, mulțimea, mahalagii bucureșteni, civili neînarmați, cam la câteva sute, nu mai mult de o mie, au blocat drumul. Păgânii și-au croit drum cu săbiile și lăncile prin mulțime. Câțiva bucureșteni au fugit după ajutor la agie, unde era roata de pompieri, ostași buni și iubiți de populație. Pompierii, în număr de 172 de militari au părăsit în grabă cazarma, cu armele de război și baioneta pusă. Sub comanda parucicului Pavel Zăganescu. El a ordonat o rută ocolitoare ca să le cadă turcilor în spate, pe la Dealul Spirii.

Acolo se petrecea o altă dramă. O coloană de turci a cerut predarea cazărmii de acolo, a Regimentului 2 de linie, infanterie. I-a răspuns boierul și patriotul, colonelul Radu Golescu, că un militar este mai mulțumit dacă moare cu arma în mână, decât să o predea. Surprins plăcut de curajul românilor, Fuad-efendi a poruncit trupelor să aștepte, să se rezolve incidentul pe cale diplomatică.

Peste această situație pică compania de pompieri, întărită cu câteva sute de civili bucureșteni, înarmați ca vai de lume, dar puși pe fapte mari. Fără multă vorbă, noii veniți îi atacă pe turci, care răspund la foc. Din cazarmă începe să tragă Regimentul 2 de linie, infanterie și elemente din Regimentul 1 de linie, infanterie, cam la totalul de 750 de militari. În iureșul atacului la baionetă românii îi dovedesc pe turci și le capturează o bună parte din tunuri, pe care le folosesc contra otomanilor. Dar celelate două coloane de turci, auzind bătălia, s-au îndreptat în fugă acolo și i-au alungat pe români. Bătălia a fost foarte sângeroasă și a durat de la patru ceasuri și jumătate până la șapte ceasuri de seară. După sursele turcești numărul militarilor și a civililor înarmați, români, a fost între 900 și 1.200. Românii au avut 48 de morți și cam o sută de răniți. Turcii au avut un efectiv de 6.645 de militari din care au pierdut 158 morți și 436 răniți.

Roata, compania de pompieri, cei care au rămas în viață, sub comanda singurului ofițer supraviețuitor, sublocotenetul Dincă Bălășeanu, s-a retras la Rîureni, la tabăra generalului Gh. Magheru, ca să continue lupta. Ulterior, Dincă Bălășeanu, cu un grup mic de pompieri, a trecut munții și a devenit centurion în armata revoluționară condusă de Avram Iancu.”

Eveniment important pentru crestini! INCEPE AZI

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei