Evenimentul Zilei > International > HONG KONG: Autoritatile acuză FORŢE STRĂINE de implicare în MANIFESTAŢIILE prodemocraţie
HONG KONG: Autoritatile acuză FORŢE STRĂINE de implicare în MANIFESTAŢIILE prodemocraţie

HONG KONG: Autoritatile acuză FORŢE STRĂINE de implicare în MANIFESTAŢIILE prodemocraţie

Şeful Executivului din Hong Kong a acuzat "forţe străine" care provin din mai multe ţari de implicare în manifestaţiile prodemocraţie care paralizează de mai bine de trei săptămâni o parte din fosta colonie britanică. Demonstraţiile au scos în stradă zeci de mii de manifestanţi în trei zone ale teritoriului autonom aflat sub administraţia Chinei.

Prim-ministrul Guvernului local Leung Chun-ying, nu a numit "forţele externe" la care se referă. "Nu vreau să intru în detalii, dar nu este vorba doar despre o mişcare internă", a afirmat el pentru un post de televiziune din Hong Kong, citat de Mediafax.

Presa oficială de la Beijing a acuzat în mai multe rânduri "forţe antichineze", printre care Statele Unite, că acordă susţinere protestatarilor. De altfel, Beijingul a avertizat în legătură cu orice amestec străin în evenimentele din Hong Kong.

Premierul Leung, considerat de mişcarea prodemocraţie drept o marionetă a Beijingului, a declarat că manifestaţiile au "scăpat de sub orice control". El a făcut apel la o "soluţionare paşnică şi raţională" a problemei.
Declaraţiile premierului din Kong Kong intervin în condiţiile în care noi ciocniri violente au avut loc duminică între manifestanţi şi poliţişti, soldate cu 20 de răniţi. Guvernul a anunţat pentru marţi o întâlnire cu liderii studenţilor, aflaţi în centrul manifestaţiilor. Analiştii nu se aşteaptă însă la concesii din partea Beijingului, care se teme de o extindere a manifestaţiilor prodemocraţie.

Manifestanţii din Hong Kong cer demisia premierului Leung Chun-ying şi introducerea unui veritabil sufragiu universal în teritoriul autonom, care se confruntă cu cea mai gravă criză politică din istoria sa, după ce a fost retrocedat Chinei în 1997.

China a acceptat principiul sufragiului universal pentru alegerea viitorului şef al Executivului în 2017, însă doreşte să-şi păstreze controlul asupra candidaturilor.