Evenimentul Zilei > Actualitate > HMS Daring, cel mai modern distrugător din lume, vine la Constanța
HMS Daring, cel mai modern distrugător din lume, vine la Constanța

HMS Daring, cel mai modern distrugător din lume, vine la Constanța

Distrugătorul britanic HMS Daring, considerat cea mai avansată și puternică navă de război din clasa sa, va acosta peste câteva zile în portul Constanța pentru a participa la un amplu exercițiu naval în Marea Neagră alături de Fregata “Regele Ferdinand”.

Statul Major al Forțelor Navale (SNFN)anunță că Fregata „Regele Ferdinand” și distrugătorul HMS Daring vor desfășura marți, 25 aprilie, pe mare, exerciții de respingere a unui atac aerian, exerciții de comunicații tactice, precum și manevre de reaprovizionare. După exerci’iul pe mare, nava britanică va acosta la Terminalul Pasagere, pentru o escală de două zile în portul Constanța. Marinarii militari români și britanici se vor antrena în comun  pentru dezvoltarea procedurilor specifice de acțiune în misiunile de inspecție și control al navelor suspecte de trafic ilegal pe mare.

În premieră, doi tineri ofițeri ai Forțelor Navale Române vor fi ambarcați, timp de o săptămână, la bordul distrugătorului britanic și vor participa, în calitate de ofițeri de cart, la misiunile pe care nava le va desfășura în Marea Neagră și Marea Mediterană. “Activitățile bilaterale româno-britanice fac parte din pachetul de măsuri privind întărirea cooperării dintre partenerii NATO (Immediate Assurance Measures), stabilit la SUMMIT-ul NATO din Țara Galilor, în anul 2014, și contribuie la întărirea prezenței navelor militare ale Alianței în Marea Neagră”, potrivit purtătorului de cuvânt al SNFM, Corneliu Pavel. 

HMS Daring (D-32) este liderul clasei distrugătoarelor tip 45, intrând în serviciul Marinei Regale Britanice în anul 2009.  Nava condusă de  căpitan-comandor Marcus Hember are un echipaj de 190 de marinari militari. Are o lungime de 151 m și poate atinge viteza maximă de 30 noduri. Nava este echipată cu trei sisteme de rachete navă-aer (Sea Viper și Aster), două lansatoare de rachete navă-navă (Harpoon), 13 sisteme de artilerie navală și lansatoare de torpile antisubmarin. În urmă cu an s-a alăturat campaniei anti ISIS, în Golf, iar in 2014 a făcut înconjurul lumii. (Foto-Royal Navy)