O echipă de oameni de știință au reușit să elimine virusul HIV din genomul șoarecilor de laborator, pentru prima dată, utilizând un medicament care acționează lent și modificarea unor gene.

Descoperirea sugerează că această tehnică ar putea constitui baza pentru primul medicament care ar putea trata această boală și în rândul oamenilor. Medicamentul va fi testat pe oameni undeva în vara anului viitor.

Doar două persoane au fost vindecate de HIV până acum, ambele având cancer de sânge în fază terminală și au suferit un transplant de măduvă osoasă riscant, care a reușit să elimine ambele boli. Tehnica transplantului nu a mai funcționat în alte cazuri, ajungându-se la decese.

Acum, o echipă condusă de un expert HIV din Nebraska și un expert în modificarea genelor din Philadelphia a prezentat roadele unui proiect de cinci ani: folosirea unui medicament cu acțiune lentă numit LASER ART, urmat de CRISPR Cas9- dispozitivul pentru modificarea genelor. Potrivit oamenilor de știință, procedeul gândit de ei a eliminat HIV-ul din genomul câtorva șoricei de laborator.

„Nu am crezut că vom reuși!”, a declarat Dr. Howard E Gendelman, directorul Centrului pentru boli neurodegenerative de la Universitatea din Nebraska Medical Center, conform DailyMail.com.

Din câte se pare, nici revistele de specialitate nu au crezut că o asemenea descoperire poate fi posibilă, fapt pentru care au refuzat publicarea articolului în care cei doi cercetători expuneau progresele muncii lor.