Evenimentul Zilei > Social > Hexi Pharma, în atenţia Guvernului! Fabrica va fi repusă în funcţiune
Hexi Pharma, în atenţia Guvernului! Fabrica va fi repusă în funcţiune

Hexi Pharma, în atenţia Guvernului! Fabrica va fi repusă în funcţiune

Hexi Pharma va fi refolosită de către Guvernul României deoarece toate utilajele fostei fabrici încă există, iar cu ajutorul specialiștilor Ministerului Apărării vor fi repuse în funcțiune.

Guvernul va rechiziționa fabrica de biocide Hexi Pharma, închisă în urma tragediei de la Colectiv, când s-a descoperit că această firmă livrese spitalelor din România dezinfectanți neconformi.

Reamintim că Compania Hexi Pharma, acuzată că a livrat dezinfectanți diluați pentru sute de spitale, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 9,55 de milioane de lei.

Hexi Pharma a fost găsită vinovată de înşelăciune, uz de fals şi participaţie improprie la infracţiunea de zadarnicire a combaterii bolilor. Instanţa a decis dizolvarea companiei şi a menţinut mai multe măsuri preventive faţă de această societate. Compania a fost condamnată la plata unei amenzi penale în valoare de 2,6 milioane de lei, pentru că a vândut dezinfectanţi diluaţi spitalelor din România. Directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare, iar Mihail Leva, directorul de producţie al companiei, a primit o sentinţa de 3 ani şi 8 luni de închisoare.

Aşadar, surse guvernamentale au declarat pentru Europa FM că toate utilajele fostei fabrici încă există, iar cu ajutorul specialiștilor Ministerului Apărării vor fi repuse în funcțiune. Ministerul Economiei este cel care a prevăzut în decretul instituirii stării de urgență posibilitatea rechiziționării unor mărfuri sau utilaje private. Cum după închiderea societății Hexi Pharma de către Justiție nu mai există alt producător de biocide pe piață, aceasta ar putea fi reînviată dar de stat de această dată. Surse guvernamentale au declarat în exclusivitate pentru Europa FM că vor fi rechiziționate liniile de producție și posibil anumite cantități de clor. Informația a fost confirmată pentru Europa FM de ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.