Peste 7.794.930 de cazuri au fost raportate oficial în 196 de ţări şi teritorii de la începutul pandemiei. Până acum,  cel puţin 3.513.400 de oameni s-au vindecat.

Numărul cazurilor raportate nu este însă numărul real al contaminărilor. Unele ţări testează oamenii numai în cazurile grave, altele folosesc testele prioritar pentru urmărire, altele mai sărace dispun de puține teste.

SUA sunt cele mai lovite de pandemie, atât ca număr de morţi, cât şi ca număr de cazuri, cu 115.436 de decese la 2.074.526 de cazuri. Cel puţin 556.606 de persoane au fost declarate vindecate.

După Statele Unite, ţările cele mai afectate sunt Brazilia cu 42.720 de moţi la 850.514 de cazuri, Regatul Unit cu 41.662 morţi (294.375 de cazuri), Italia cu 34.301 de morţi (236.651 cazuri) şi Franţa cu 29.398 de morţi (193.616 de cazuri).

China (fără teritoriile Hong Kong şi Macao), unde s-a declanşat pandemia la sfârşitul lui decembrie, a raportat oficial 83.132 cazuri (57 noi cazuri între sâmbătă şi duminică), 4.634 de decese şi 78.369 de vindecări.

Peste 100 de morţi în 24 de ore în Iran, pentru prima oară după două luni

Teheran a anunţat duminică că infecţia COVID-19 a provocat în ultimele 24 de ore peste 100 de morţi, o cifră care nu mai fusese înregistrată de două luni, relatează AFP.

Autorităţile sanitare au raportat 107 noi decese cu virusul SARS-CoV-2 între sâmbătă şi duminică, a anunţat Sima Sadat Lari, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. Bilanţul total al deceselor se ridică astfel la 8.837 în Iran.

Bilanţul cotidian oficial al deceselor de coronavirus în Iran scăzuse sub pragul de 100 din 14 aprilie, după ce cu o zi înainte autorităţile anunţaseră 111 de morţi.

Potrivit purtătoarei de cuvânt Lari, 2.472 noi cazuri de contagiere cu noul coronavirus au fost confirmate în Iran în ultimele 24 de ore.

Potrivit cifrelor oficiale, 187.427 de persoane au contractat această infecţie pulmonară de la primele cazuri raportate în februarie.

Iran este de departe cea mai afectată ţară de pandemia de coronavirus din Orientul Mijlociu.

De la începutul lunii mai, cifrele oficiale au relevat o tendinţă în creştere a noilor cazuri.

Până la acea dată, autorităţile au afirmat că această creştere este rezultatul unei creşteri a numărului de teste realizate şi nu reflectă o deteriorare a situaţiei sanitare din această ţară

Coronavirus: 57 de noi cazuri într-o zi în China, record din aprilie

China a anunţat duminică 57 de noi cazuri confirmate de COVID-19, cel mai mare număr cotidian din aprilie, ceea ce întăreşte temerile privind un al doilea val epidemiologic în ţară, relatează AFP.
Datorită unor controale stricte, purtatului de mască şi operaţiunilor de izolare, epidemia era sub control pe teritoriul Chinei, acolo unde a apărut noul coronavirus anul trecut, la Wuhan, în centrul ţării.

Însă un nou focar de contaminare a fost detectat în sudul Beijingului, la piaţa Xinfadi, care vinde în special carne, peşte şi legume. Descoperirea a dus la izolarea a 11 zone rezidenţiale din împrejurimi.

Ministerul chinez al Sănătăţii a precizat că din cele 57 de noi cazuri, 36 sunt infecţii locale înregistrate în capitală.

Alte două cazuri locale au fost raportate în provincia Liaoning (nord-est). Oficiali locali au declarat că aceste persoane au fost în contact cu noii pacienţi înregistraţi în capitală.

Sute de poliţişti şi membri ai poliţiei paramilitare, dintre care mulţi purtau măşti de protecţie şi mănuşi, au fost văzuţi sâmbătă de jurnalişti ai AFP în apropiere de piaţa Xinfadi.

Nouă şcoli şi grădiniţe de copii din împrejurimi au fost închise. Vineri, primăria din Beijing a amânat întoarcerea elevilor în şcoli primare şi a suspendat toate evenimentele sportive.

Vizitele în capitală ale grupurilor venite din alte provincii au fost suspendate sâmbătă.

Un reprezentant al pieţei Xinfadi a declarat pentru ziarul local Beijing News că virusul a fost detectat pe mese folosite la tăierea somonului importat.

Ca urmare, autorităţile sanitare au dispus o inspecţie la nivelul întregului oraş, vizând carnea proaspătă şi congelată, carnea de păsări de curte şi peştele, în supermarketuri, depozite şi restaurante.

Restul cazurilor confirmate anunţate duminică sunt persoane revenite în China din străinătate, conform Ministerului Sănătăţii.