Purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romaşcanu, a declarat că PSD susţine o stare „intermediară” de alertă, pe o perioadă strict limitată în timp, de 15 zile.

„Noi am decis, în primă instanţă, iar decizia finală va fi luată mâine (luni – n.r.) în cadrul Comitetului Executiv al PSD, să susţinem o stare intermediară, pe o perioadă strict limitată în timp, care să asigure tranziţia la normalitate şi care să conţină strict măsurile pentru protejarea sănătăţii populaţiei şi nimic mai mult”, a explicat Romaşcanu duminică, într-o conferinţă de presă la sediul partidului.

CITEȘTE ȘI Avertismentul lui Raed Arafat: „Vom continua să avem probleme”

El a adăugat că, în acelaşi timp, este necesar ca autorităţile să poată dispune punctual, aşa cum prevede şi legea, de măsuri de siguranţă, acolo unde este necesar.

Potrivit lui Lucian Romaşcanu, PSD va introduce „obligatoriu” în legea de aprobare a HG care urmează să fie adoptată de Guvern mai multe prevederi.

„Durata măsurilor, tranzitorie, să fie de maximum 15 zile. Deschiderea spitalelor pentru pacienţii non COVID. Toate achiziţiile publice se vor face transparent cu licitaţie. (…) Deschiderea bisericilor, foarte importantă! Şi, trebuie să fie găsită o soluţie, astfel încât hotelurile să poată beneficia de deschiderea restaurantelor din unităţile hoteliere având în vedere că începe sezonul, iar mulţi dintre cetăţenii care au achiziţionat pachete turistice le-au achiziţionat împreună cu serviciile de masă. Astea vor fi măsurile pe care vom încerca să le introducem în lege şi fără acestea Partidul Social Democrat nu va vota legea trimisă în Parlament”, a explicat purtătorul de cuvânt al PSD.

Marcel Ciolacu nu va vota prelungirea stării de alertă așa cum a fost prezentată de premierul Ludovic Orban.

„În primul rând, nu ştim ce stare de alertă vom vota. Categoric, PSD nu va vota starea de alertă care a fost şi până acum. Împreună cu colegii am luat decizia să nu prelungim mai mult de 15 zile”, a spus Marcel Ciolacu.

„Este de neacceptat ca după 3 luni de zile să nu începi un parteneriat cu românii, să le explici ce se întâmplă. Toate dezbaterile au fost dacă PSD va fi sau nu de acord cu starea de alertă. Nu poti să aştepţi până în ultima zi, să vii cu un HG şi pe urmă să discuţi în Parlament. (…) Parcă se încearcă să se astupe nişte lucruri sub această stare de alertă”, a mai afirmat Ciolacu.

Acesta a mai spus că nu este de accord cu deschiderea sălilor de jocuri de noroc, deşi nu se deschid bisericile sau teatrele.

„Am fost foarte revoltat cu măsura deschiderii păcănelelor care sunt în spaţii închise, dar această dublă măsură… (…) Ţii bisericile închise, în preoţi nu ai încredere, nu deschizi teatrele, de ce? Nu ai încredere în acei oameni că pot respecta anumite reguli, dar deschizi anumite activităţi precum păcănelele. Acest lucru se numeşte corupţie. De ce ţii locurile de joacă închise. Ce? Părinţii îşi îmbolnăvesc copii cu voia lor? Toată lumea e iresponsabilă şi venim să amendăm”, a mai declarat Ciolacu.