Evenimentul ZileiInternationalHaos politic în Bulgaria: Cariera politică a lui Borisov s-a încheiat

Haos politic în Bulgaria: Cariera politică a lui Borisov s-a încheiat

Haos politic în Bulgaria: Cariera politică a lui Borisov s-a încheiat
Situația politică din Bulgaria este tensionată, iar formarea unui nou guvern este în acest moment sub semnul întrebării. Toată atenția este asupra premierului Boico Borisov.

„Cariera politică a domnului Borisov s-a încheiat. Ceea ce a mai rămas este agonie”, a declarat pentru BNR, postul public de radio de la Sofia, sociologul și fost membru al Comisiei Electorale Centrale, Țvetozar Tomov, despre rezultatele alegerilor parlamentare din Bulgaria. Potrivit acestuia, bulgarii au primit la vot un referendum „pentru” și „împotriva” actualului guvern din țară, care s-a soldat cu o pierdere catastrofală pentru GERB și aliații săi politici. Tomov vede două căi de ieșire din situația creată – una este ca partidele legate de statu-quo-ul politic din Bulgaria de zeci de ani să formeze un cabinet: „Ele mai au o astfel de oportunitate. Este posibilă o triplă coaliție GERB – Partidul Socialist Bulgar – Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți. Aceasta este singura șansă ca domnul Borisov să formeze un cabinet. Poporul bulgar nu dorește un astfel de cabinet, iar dacă acesta va fi format, la alegerile următoare electoratul vor sancționa toate cele trei formațiuni. „Dar ele au o oportunitate legitimă de a anunța o astfel de alianță. Care sunt șansele ca așa ceva să se întâmple depinde de interesele actorilor politici din aceste trei partide de a rămâne la putere. Nu există altă opțiune pentru ca GERB să rămână la putere”.

 Trifonov să încerce să formeze un guvern

Potrivit sociologului, a doua opțiune este formarea unui guvern cu un mandat al formațiunii „Există un astfel de popor”. El consideră că, având în vedere această oportunitate, este evident că principalii actori care se pot gândi la o coaliție sunt „Există un astfel de popor” și Bulgaria Democratică. „Poate cu sprijinul celui de-al treilea partid neparlamentar, care a adunat un vot la protest -„Ridică-te! Mafia afară.” „Acestea nu au suficient sprijin și eu văd acest lucru ca pe un cabinet minoritar care poate fi blamat”, a adăugat Tomov.

Partidul lui Trifonov a identificat în mai multe rânduri aceste formațiuni ca posibili parteneri de coaliție. Tomov este de părere că formațiunea „Există un astfel de popor” ar trebui să încerce să formeze un guvern, deoarece suntem într-o pandemie, conform legislației electorale actuale, alegerile nu vor fi corecte și trebuie luate măsuri împotriva crizei economice. Potrivit acestuia, viitorul parlament trebuie să aleagă un cabinet, cel puțin până când vor fi depășite cele mai grave consecințe ale pandemiei. „Aceasta mi se pare cea mai logică modalitate de a se întâmpla acest lucru – odată cu al doilea mandat al domnului Trifonov (…) domnul Borisov și partidul GERB sunt redundanți ca parteneri într-o astfel de acțiune, ei doar pun piedici. Acest lucru trebuie să se întâmple, dar fără ei”, a adăugat el.

 Borisov a chemat pe toată lumea să se alăture statu-quo-ului

„Înțelegem din declarațiile prim-ministrului că el face apel la toată lumea să se alăture statu-quo-ului”, a spus Tomov legat de oferta lui Borisov pentru oponenții săi în următorul parlament pentru a forma împreună un cabinet de experți până în decembrie. Sociologul crede că dacă oamenii ies din nou în stradă, dacă se simt înșelați de noii actori politici din parlament. Potrivit acestuia, dezintegrarea votului patriotic, național-populist se bazează pe modelul dispersării votului pentru dreapta democratică în 2017, iar unirea formațiunilor patriotice „s-ar putea întâmpla la posibile alegeri viitoare”.

Dacă se ajunge la varianta ca acest parlament să emită un guvern pe termen scurt și să se gândească la alegeri „2 în 1” în toamnă, personalul și politicile viitorului cabinet trebuie să fie convenite cu președintele acum în exercițiu, pentru a avea o tranziția către un guvern interimar, a conchis Țvetozar Tomov.

Rezultatele alegerilor, aproape de finalizare

Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) a câștigat alegerile în Bulgaria, formațiunea, „Există un astfel de popor” este a doua forță politică, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (partidul etnicilor turci-n.trad.) își recâștigă locul patru, cu un avans fragil în fața coaliției Bulgaria Democrată, iar VMRO rămâne în afara parlamentului, după cum arată rezultatele oficiale ale Comisiei Electorale Centrale, la numărarea a 96,35% din voturile procesate.

Rezultatele votului sunt ca o palmă pentru toate partidele prezente în actualul parlament. La o asemenea distribuire a forțelor, GERB va avea dificultăți în formarea unui guvern, cu toate că este prima forță politică. În noaptea alegerilor, pe Facebook, într-un monolog, premierul Boiko Borisov a propus ca toată lumea să se unească și să facă un cabinet de experți care să guverneze până în decembrie. Iar această „ofertă” a sa nu pare să fie bine primită de celelalte formațiuni, dar arată că el este conștient de cât de dificil îi este să formeze un cabinet. Bulgaria Democratică, formațiunea „Există un astfel de popor”, formațiunea „Ridică-te! Mafia, afară” și Partidul Socialist Bulgar (BSP) au anunțat că nu vor forma o coaliție cu GERB. În acest context, sociologii prezic noi alegeri în curând.

Coaliția prim-ministrului Boiko Borisov GERB-UDF a câștigat, dar cu doar 26,12% din voturi. A doua forță politică este „Există un astfel de popor” a lui Slavi Trifonov cu 17,81%. Al treilea cel mai puternic partid este BSP cu 15%. A patra forță din parlament se conturează a fi Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (MDL) cu 10,14%, a cincea este Bulgaria Democratică (BD), pro-europeană, cu 9,54%. Până în prezent, rezultatele intermediare au conferit locul patru pentru BD și al cincilea – MDL.

Ultima formațiune politică care a reușit să treacă pragul electorale a fost coaliția de la protestele din 2020 „Ridică-te. Mafia, afară” cu 4,78%.

Cel mai mare perdant de până acum pare să fie VMRO, care a obținut un procent de 3,67%. Partidul lui Krasimir Karakachanov a decis să se despartă de Frontul Național pentru Salvarea Bulgariei, cu două luni înainte de alegeri, în ideea că ar putea trece singur pragul electoral, dar deocamdată a eșuat.

Coaliția Patriotică Volia – Frontul Național pentru Salvarea Bulgariei nu a reușit nici aceasta să obțină mai mult de 2,39%. Partidul lui Vasil Bojkov (Vara Bulgară), care a participat la campanie cu înregistrare la Uniunea Națională Bulgară (BNO), a reușit să obțină un rezultat apropiat de VMRO și are deocamdată o pondere de 2,98% din voturi. Naționaliștii de la formațiunea „Vâzrajdane” au obținut 2,49%. Partidul Republicani pentru Bulgaria a lui Țvetan Țvetanov rămâne la 1,27%, ceea ce este puțin peste pragul pentru care formațiunea va avea dreptul să primească o subvenție de partid. Formațiunea de stânga pro-rusă ABV, care l-a atras pe conf. univ. Atanas Mangarov în rândurile sale, are doar 0,47%.

 Partidul lui Slavi Trifonov câștigă în străinătate

Partidul lui Slavi Trifonov, „Există un astfel de popor”, a câștigat un avans serios în voturile bulgarilor din străinătate. După numărarea tuturor proceselor verbale, prima forță politică este „Există un astfel de popor”cu 30,61% (51.608 voturi). Este urmată de Bulgaria Democratică cu 17,57% sau 29.617 voturi. Al treilea este partidul Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți cu 13,28% (22.385 voturi). Coaliția GERB-Uniunea Forțelor Democrate este a patra cu 14.623 de voturi, 8,67%. Imediat după aceasta este „Vâzrajdane/Renașterea” a lui Kostadin Kostadinov cu 7,39% și 12.462 de voturi. Abia pe locul șase este BSP cu un rezultat de 6,54% și 11.021 voturi. Uniunea Națională Bulgară, pe a cărei listă a apărut la alegeri controversatul om de afaceri bulgar Vasil Bojkov, devansează formațiunea „Ridică-te! Mafia, afară!” a lui Maia Manolova. Uniunea are un scor de 5,26% și 8.865 de voturi, iar „Ridică-te! Mafia, afară!” are 4,23% și 7.135 voturi. VMRO a primit în străinătate 1,58%

Traducere: Rador


Accesează: