“Fajr Libya (Zorii Libiei) anunţă că controlează în totalitate aeroportul internaţional din Tripoli”, a anunţat postul de televiziune apropiat de islamişti.

Această instalaţie strategică, situată la 30 de kilometri sud de capitală şi închisă de la începutul confruntărilor, a fost gestionată de miliţienii din Zenten (vest) de la căderea regimului condus de colonelul Muammar Gaddafi în 2011.

În timpul dimineţii, responsabili ai miliţienilor islamişti, dintre care o parte au sosit din Misrata (la est de Tripoli), au afirmat că forţele lor progresau în direcţia aeroportului, reuşind să captureze un pod şi o tabără militară. Dacă şi preluarea aeroportului va fi confirmată dintr-o sursă independentă, aceasta ar fi o pierdere importantă pentru miliţienii Zenten, care s-au aliat cu generalul disident Khalifa Haftar, cu sediul la Benghazi, în estul libian. Acesta este ostil islamiştilor, împotriva cărora a lansat o operaţiune denumită “Karama” (Demnitate).

Miliţienii islamişti, care nu au încetat să revendice succes după succes în faţa naţionaliştilor Zenten, au organizat joi o vizită pentru presa libiană la un cartier general militar pe drumul spre aeroport pentru a-i confirma capturarea. Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al “Fajr Libya”, numele operaţiunii islamiştilor, Mohamed al-Ghariani, a afirmat că raidul aerian ce i-a vizat pe timpul nopţii, soldat cu zece morţi printre oamenii săi în apropiere de aeroport, a fost menit să reducă presiunea asupra miliţienilor Zenten, care apărau aeroportul.

Islamiştii libieni au mai acuzat ieri Emiratele Arabe Unite şi Egiptul că au lansat raidurile aeriene împotriva miliţiei lor angajată de şase săptămâni în lupte la aeroportul din Tripoli, după ce au afirmat că au luat sub control acest obiectiv vital.

“Emiratele Arabe Unite şi Egiptul sunt implicate în această laşă agresiune”, a declarat Ahmed Hadia, un purtător de cuvânt al operaţiunii “Fajr Libya” (Zorii Libiei), citind un comunicat de presă la Tripoli în legătură cu raidurile misterioase împotriva acestei forţe luni şi vineri noapte. El a mai afirmat, citat de AFP, preluată de Agerpres, că guvernul interimar şi Parlamentului au fost complici la aceste raiduri.

Purtătorul de cuvânt a mai declarat că raidul de vineri a făcut 13 morţi şi 20 de răniţi printre combatanţii islamişti şi a respins “responsabilitatea pentru aceste atacuri asupra atacatorilor”. “Ne rezervăm dreptul de a riposta la momentul oportun”, a adăugat el.