Evenimentul Zilei > Politica > Haos cu achizițiile publice în Parlament. Vosganian: „Ca să-l chemăm pe Plácido Domingo, trebuie să organizăm o licitație publică!”
Haos cu achizițiile publice în Parlament. Vosganian: „Ca să-l chemăm pe Plácido Domingo, trebuie să organizăm o licitație publică!”

Haos cu achizițiile publice în Parlament. Vosganian: „Ca să-l chemăm pe Plácido Domingo, trebuie să organizăm o licitație publică!”

Senatorul Varujan Vosganian (ALDE) susţine că noul cadru legal (intrat în vigoare pe 26 mai) care reglementează domeniul achiziţiilor publice a cauzat „o bulibăşeală de nedescris” în Parlament, înfricoşându-i pe aleşi.

O legislație „stufoasă”, „absurdă”

„Noua lege referitoare la achiziţiile pubice reprezintă, de fapt, un pachet legislativ format din patru legi”, a precizat Vosganian, apreciind că textele legislative presupun, de urgenţă, o serie de „renovări”, pentru a evita situaţiile „caraghioase”. „S-a ajuns la o situaţie de-a dreptul inedită.


Dacă vrei să angajezi un anumit dirijor (renumit, apreciat pentru calităţile sale), vei avea de înfruntat prevederi absurde. Pentru a angaja dirijorul dorit, eşti nevoit să ofertezi mai mulţi dirijori, astfel încât să ajungi la cea mai bună ofertă, pe motiv că aşa ai garanta o aşa zisă transparenţă. Păi, dacă vrei un anumit dirijor, cum să faci licitaţie publică?! Nu-l poţi chema nici măcar pe celebrul Plácido Domingo, întrucât acesta se transformă, potrivit reglementărilor invocate, într-o achiziţie publică!”, a explicat Vosganian.

Înspăimântaţi de lege

Senatorul a dezvăluit că astfel de prevederi i-au crispat şi i-au înfricoşat pe aleşii din comisia de Cultură:„Neam pricopsit cu prea multe legi care reglementează problematica achiziţiilor publice. Urmarea? Parlamentarii nu mai ştiu pe ce legi să meargă şi, în mod cât se poate de firesc, s-a instaurat o anumită crispare, o anumită teamă. E vorba de blocaj, frică şi lipsă de viziune”, a spus Vosganian.