Guvernul Serbiei a demisionat, strivit de protestele de amploare

Guvernul Serbiei a demisionat, strivit de protestele de amploareProteste în Serbia. Sursa foto: Platforma X

Guvernul de la Belgrad, condus de prim-ministrul Miloš Vučević, a demisionat miercuri, pe fondul celor mai mari proteste din ultimele decenii, din Serbia. Președintele Aleksandar Vučić a anunțat că, în cazul în care nu se va forma un nou guvern în termen de 30 de zile, va convoca alegeri anticipate, care ar putea avea loc pe 8 iunie 2025.

Cauza protestelor

Nemulțumirea publică a explodat după prăbușirea unei copertine a gării recent renovate din Novi Sad, în noiembrie 2024, tragedie care s-a soldat cu moartea a 15 persoane. Protestatarii au acuzat corupția, contractele defectuos redactate și lipsa supravegherii tehnice în modernizarea stației, parte a Inițiativei Belt and Road a Chinei.

Sâmbătă, câteva sute de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad, cerând guvernului să ia măsuri serioase împotriva corupției.

Miloš Vučević

Miloš Vučević. Foto: https://www.srbija.gov.rs/

Răspunsul autorităților de la Belgrad

Demisia lui Vučević fusese anunțată inițial la sfârșitul lunii ianuarie, însă parlamentul de la Belgrad a confirmat-o abia după amplificarea protestelor. Vučić a declarat că manifestațiile sunt îndreptate împotriva lui personal și că încearcă să reducă tensiunile prin organizarea de alegeri anticipate, conform Politico.

Deși mai mulți oficiali locali și naționali și-au dat demisia, protestatarii nu renunță la ieșirea în stradă. Aceștia solicită transparență totală privind programul de renovare a căilor ferate, dar au primit doar documente redactate parțial, ceea ce alimentează în continuare nemulțumirea populară.

Timp de multe luni, guvernul președintelui naționalist Aleksandar Vučić a refuzat să accepte cererile protestatarilor. Cu toate acestea, ultimele ciocniri de la Novi Sad, soldate cu un student grav rănit, au precipitat situația.

Protestele studenților sârbi au început în decembrie anul trecut, după prăbușirea unui acoperiș de la o gară din Novi Sad, care fusese recent renovată, provocând 15 morți. Acest incident a fost urmat de o a doua prăbușire la o altă gară din Cuprija, în nordul țării, și apoi de o operațiune violentă a poliției la Facultatea de Arte Dramatice din Belgrad, stârnind furie în rândul populației.