Evenimentul Zilei > Actualitate > Guvernul s-a sucit. Spania, eliminată de pe lista galbenă. Fără carantină în România
Guvernul s-a sucit. Spania, eliminată de pe lista galbenă. Fără carantină în România

Guvernul s-a sucit. Spania, eliminată de pe lista galbenă. Fără carantină în România

Guvernul Ludovic Orban a emis o Hotărâre prin care aprobă eliminarea Spaniei de pe lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările de risc epidemiologic ridicat, după ce luni dimineață se anunțase contrariul.

Autoritățile române anunțau, luni dimineață, că Spania intră de marți, 11 august, pe lista țărilor incluse în zona galbenă, potrivit actualizării făcute de Institutul Național de Sănătate Publică. Astfel, de marți, 11 august, toate zborurile ar fi trebuit anulate, iar românii care se întorceau acasă, din Spania, intrau în carantină, timp de 14 zile.

Pentru stabilirea acestei liste galbene criteriul de care se ține cont este ca rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, raportată la 100.000 de locuitori, să fie mai mare decât cea înregistrată în România în perioada similară, explicau autoritățile, informând că lista se actualizează săptămânal, în fiecare zi de luni, de către Institutul National de Sănătate Publică și se aprobă de Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Luni seara, Grupul pentru Comunicare Strategică informează însă că s-a emis Hotărârea nr 39 din 10 august, a  Comitetului Național pentru Situații de Urgență „privind unele măsuri necesar a fi aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”.  S-ar fi aflat între timp că Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, a constatat că „rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori înregistrată în Spania se situează la valoarea de 75,8, inferioară valorii înregistrată pe teritoriul României (87,4)”.

În consecință, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, al cărui președinte este prim ministrul Ludovic Orban, adoptă Hotărârea prin care „se  aprobă eliminarea Regatului Spaniei de pe lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/ zonele de risc epidemiologic ridicat”.

La articolul 2 se precizează că „instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat se adoptă prin hotărâre a Comitetului Naționalpentru Situații de Urgență, pe baza situației emise de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și a propunerilor formulate de Institutul Național de Sănătate Publică, luând în considerare toate implicațiile asupra domeniului sănătății publice.

Pentru adoptarea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență prevăzută la articolu 2 „se analizează toate implicațiile socio-economice generate de instituirea măsurii carantinei, formulate de autoritățile administrației publice centrale, potrivit domeniului de competență”.

De menționat că propunerea de instituire a carantinei în condițiile prevăzute la articolul 2 poate fi adoptată doar pentru zone/regiuni administrative ale țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Și nu în ultimul rând, „Hotărârea se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora”.

 

 

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.