Potrivit președintelui liberalilor, Consiliul Republican a susținut decizia înaintată de Biroul Politic al formațiunii de a părăsi majoritatea parlamentară. „Am mers peste tot doar pentru a nu admite alegeri anticipate, ca ulterior partidele pro-ruse să nu vină la guvernare, dar din păcate timpul arată că nu am fost apreciați nici de cetățeni, nici de colegii din majoritatea parlamentară. Această coaliție ne-a costat foarte mult, inclusiv pierderea imaginii. Se invocă așa-numita luptă cu corupția, dar de fapt se luptă cu PL, pentru a compromite acest partid, însă se lovește în noi pe nedreptate”, a spus Mihai Ghimpu.

Guvernul se poate menține doar cu ajutorul independenților

Partidul Liberal are 13 parlamentari în legislativul de la Chișinău. În aceste condiții la guvernare mai rămân Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat, care au împreună 42 de parlamentari dintr-un total de 101. Astfel Guvernul ar putea fi demis la prima moțiune de cenzură. Singura șansă a actualei coaliții o reprezintă cei 15 parlamentari independenți, care ar putea ajuta la formarea unei majorități în Parlamentul de la Chișinău.

Dosarul lui Chirtoacă este deschis din 2015

Totodată, Ghimpu a precizat că reținerea primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, ar fi avut loc fără probe. „Primarul a fost reținut ieri din cauza că unii oficiali de la primărie ar fi spus că acesta le-ar fi ordonat să semneze contractul, chiar dacă Dorin Chirtoacă nu are nimic cu acest lucru. Dosarul pe acest caz a fost deschis în 2015, dar deciziile se iau anume acum. Ceea ce s-a întîmplat ieri este o decizie politică și un spectacol. Deci, reținerea lui Dorin Chirtoacă și cea a ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, nu are temei juridic”, a specificat Ghimpu.

Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a fost reţinut ieri de procurorii anticorupţie şi ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) în dosarul parcărilor cu plată, fiind bănuit de trafic de influenţă. În același dosar au fost reţinute şapte persoane. Este vorba despre viceprimarul municipiului Chişinău, şeful Direcţiei transport urban şi căi de comunicaţie, un fost consilier municipal, administratorii a trei companii de parking, dar şi un om de afaceri, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitaţie, inclusiv cea cîştigătoare. În prezent, o parte dintre învinuiţi se află în arest la domiciliu, iar alţii în izolatorul CNA.