Evenimentul ZileiInternationalGuvernul de dreapta din Polonia cenzurează presa! Polonezii au ieșit în toată țara pentru a apăra un post TV

Guvernul de dreapta din Polonia cenzurează presa! Polonezii au ieșit în toată țara pentru a apăra un post TV

Guvernul de dreapta din Polonia cenzurează presa! Polonezii au ieșit în toată țara pentru a apăra un post TV
Mulți polonezi cred că guvernul populist de dreapta al Poloniei îndepărtează țara de Occident și adoptă un model autoritar mai apropiat de cel al Turciei sau Rusiei. Astfel se încearcă exercitarea controlului politic asupra instanțelor și să reducă la tăcere mass-media critică.

Printre protestatari s-au numărat polonezi mai în vârstă care au rezistat cu zeci de ani în urmă regimului comunist al țării și care se tem că democrația pe care au câștigat-o acum se pierde.

Polonezii s-au adunat duminică în centrele orașelor din întreaga țară pentru a apăra o rețea de televiziune deținută de SUA, care este vizată de guvernul de dreapta al țării și pentru a proteja libertatea presei într-o națiune a Uniunii Europene în care normele democratice se erodează.

Donald Tusk: „Hai să măturăm această putere!”

Donald Tusk ,liderul principalului partid de opoziție, le-a cerut polonezilor să dea dovadă de solidaritate și să-și schimbe conducerea. „Hai să măturăm această putere!”. Este mesajul pe care Tusk, fost prim-ministru polonez și fost președinte al UE, pe care l-a transmis mulțimii din Varșovia.

Protestele au fost convocate după ce vineri Parlamentul a adoptat în mod neașteptat un proiect de lege care ar forța Discovery Inc. să-și vândă cota de control din TVN, cea mai mare rețea de televiziune din Polonia.

Mulțimile au scandat „Media liberă!”

Jarosław Kurski, redactor adjunct al Gazeta Wyborcza, un ziar liberal care a dezvăluit o serie de scandaluri guvernamentale și a fost dat în judecată de multe ori de aliații guvernamentali, a acuzat partidul de guvernământ că încearcă să reducă la tăcere mass-media pentru a fura următoarele alegeri din Polonia, care sunt programate. în 2023.

„Mafia a preluat țara. Ei vor să stăpânească toate elementele vieții publice”, a spus Kurski.

Statele Unite, un aliat apropiat al Varșoviei, îi îndemnase pe parlamentari să nu adopte legea. Însărcinatul cu afaceri al SUA, Bix Aliu, a declarat că SUA sunt „extrem de dezamăgite” de adoptarea proiectului de lege și l-a îndemnat pe Duda „să-și folosească funcţia pentru a proteja libertatea de exprimare și de afaceri”.

Soarta proiectului este în mâinile președintelui Andrzej Duda

Camera inferioară a parlamentului a votat pentru aceasta în vară, dar a fost respinsă de Senat. Fără nicio notificare, Parlamentul a adus brusc proiectul de lege înapoi, iar camera inferioară a trecut peste veto-ul Senatului. Soarta proiectului de lege revine acum președintelui Andrzej Duda. Principalul protest de duminică a avut loc în fața palatului prezidențial din Varșovia, manifestanții cerând ca Duda să opune veto asupra proiectului de lege.

TVN a lansat duminică o petiție online prin care i-a cerut lui Duda să se opună proiectului de lege, care până seara a fost semnat de 2 milioane de oameni din țara cu o populaţie de 38 de milioane.

TVN operează un canal de știri TVN24, iar canalul său principal, TVN, are un program de știri de seară, vizionat de milioane de oameni, care oferă rapoarte critice ale guvernului. Criticii cred că guvernul de dreapta al Poloniei face doar o mișcare pentru a reduce la tăcere o instituție care încearcă să dea socoteală puterii, transmite euronews.


Accesează: