Evenimentul Zilei > Politica > Guvernul Ciucă ajunge în Parlament. Scandal în PSD pe funcția de vicepremier
Guvernul Ciucă ajunge în Parlament. Scandal în PSD pe funcția de vicepremier

Guvernul Ciucă ajunge în Parlament. Scandal în PSD pe funcția de vicepremier

Formarea noului Guvern și împărțirea fucțiilor provoacă un scandal de zile mari în PSD. Astfel, în cursul dimineții de marți, în ședința conducerii PSD, au apărut dicuții aprinse cu privire la funcția de vice-premier, două nume grele din partid disputându-și această „onoare”.

Lista miniștrilor viitorului guvern PSD – PNL – UDMR și programul de guvernare propus de Nicolae Ciucă vor fi depuse în Parlament. Astfel, urmează ca reprezentanții conducerii celor două camera să stabilească un calendar al audierii miniștrilor propuși, dar și votul în plen. Este de așteptat ca audierile miniștrilor propuși să aibă loc miercuri, iar votul de încredere să fie dat joi.

Deși PNL deține poziția de prim-ministru, PSD a anunţat că va prezenta oficial programul de guvernare, la ora 18.00, la Parlament. Tot cei de la PSD au prezentat, luni, chiar înainte de consultările de la Cotroceni, lista portofoliilor din viitorul guvern. Cele două gesture, simbolice, sunt menite să arate, opiniei publice, cine este vioara întâi și deține controlul, în realitate, în coaliție.

Funcția de vicepremier, mărul discordiei în PSD

În cursul dimineţii, social-democraţii s-au reunit într-o nouă ședință de Consiliu Naţional, pentru a stabili numele viitorului vicepremier PSD și al secretarului general al Guvernului.

În partid au apărut nemulțumiri legate de postul de vicepremier, care urma să fie deținut de Sorin Grindeanu, propus la Ministerul Transporturilor. Discuțiile au apărut după ce Gabriela Firea a transmis că nu este mulţumită de portofoliul de la Ministerul Familiei şi ar dori, în plus, postul de vicperemier, care îi asigură o vizibilitate mai bună.

La rândul său, președintele partidului, Marcel Ciolacu, a declarat că această funcție – de vicepremier – ar trebui să-i revină lui și, drept urmare, el va decide cine îl va înlocui. Preşedintele PSD nu intenționează să intre în guvern deoarece intenționează să-și depună candidature pentru şefia Camerei Deputaţilor.

Disputa pentru funcția de vicepremier s-a dovedit a fi mult prea dură, astfel că PSD a amânat nominalizarea acestuia. Vizibil iritat, Marcel Ciolacu a declarat, la finalul întrunirii conducerii PSD, că nu s-a luat nici o decizie.

„Când o să decid, vă anunț”, a spus Ciolacu, la sediul PSD.

Sursa foto: PSD

Nicolae Ciucă, premierul dorit de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă să formeze viitorul guvern PSD – PNL – UDMR. În urma negocierilor, PSD, PNL și UDMR au stabilit portofoliile ce revin fiecărui partid în parte. Ulterior, listele de miniștri au fost validate în forurile de conducere ale formațiunilor.

După cum se poate observa, PSD și-a tras partea leului, la negocieri, având cele mai importante ministere. De asemenea, UDMR și-a păstrat ministerul Dezvoltării, unul dintre cele mai râvnite, datorită bugetelor foarte mari. În vreme ce PNL a trebuit să se mulțumească cu ceea ce a mai rămas.

Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Lista cu miniştrii propuşi de PSD

Ministerul Finanţelor – Adrian Câciu

Ministerul Apărării – Vasile Dîncu

Ministerul Economiei – Marius Humelnicu

Ministerul Tineretului şi Familiei – Gabriela Firea

Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu

Ministerul Agriculturii – Adrian Chesnoiu

Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila

Ministerul Muncii – Marius Budăi

Ministerul Culturii – Lucian Romaşcanu

Miniştrii propuşi de PNL în Guvernul Ciucă

Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu

Ministerul Fondurilor Europene – Dan Vîlceanu

Ministerul Energiei- Virgil Popescu

Ministerul de Interne- Lucian Bode

Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu

Ministerul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu

Ministerul Digitalizării – Florin Roman

Ministerul IMM-urilor şi Turismului – Constantin Cadariu.

Kelemen Hunor aruncă bomba politică. Ce spune despre un guvern minoritar PNL-UDMR
Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Miniștrii propuși de UDMR

Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila

Ministerul Sportului – Eduard Novak

Ministerul Mediului – Tanczos Barna.