"Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră – ROPEPCA este profund îngrijorată de proiectul de Hotărâre de Guvern, prin care Executivul vrea să plafoneze preţul de vânzare al gazelor din producţia internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh până în 2021, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieţei, de 60 lei/MWh, cu motivarea că, în absenţa unei astfel de măsuri, gazele interne se vor mai scumpi până la peste 80 lei/MWh în 2019. Producătorii autohtoni de gaze naturale contestă atât obiectul acestei decizii cât şi modul în care este luată, fără o consultare corectă cu părţile implicate. ROPEPCA susţine că plafonarea preţului de vânzare al gazelor din producţia internă este o măsură contraconcurenţială, menită să pună producătorii autohtoni într-o poziţie discriminatorie în raport cu importul de gaze naturale", se menţionează într-un comunicat al ROPEPCA remis, joi, Agerpres.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, pe termen mediu şi lung o astfel de măsură conduce la creşterea dependenţei de sursele externe, iar creşterea cantităţilor importate va genera un impact negativ atât în ceea ce priveşte siguranţa în aprovizionare a consumatorilor cât şi asupra preţului suportat de aceştia.

Totodată, aceştia subliniază că statul încasează 60% din această creştere a preţului gazelor de după liberalizarea pieţei, prin suprataxare acestuia. Mai mult decât atât, redevenţele trebuie plătite conform preţului de referinţă stabilit prin raportare la preţurile de pe bursa de la Baumgarten, mult mai mari faţă de preţurile practicate în România.

"ROPEPCA consideră că tocmai pentru asigurarea unui mediu concurenţial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania, Guvernul trebuie să ia măsuri care să nu descurajeze investiţiile în producţia autohtonă de gaze naturale", afirmă Haralad Kraft, preşedintele ROPEPCA.

Conform comunicatului, investiţiile în dezvoltarea de zăcăminte, care se realizează cu costuri mari de producţie, sunt puse în pericol de o astfel de decizie a Guvernului României, iar impunerea unui preţ de 55 lei/MWh pune sub semnul întrebării viabilitatea economică a unor zăcăminte, ceea ce ar putea atrage închiderea acestora, cu impact asupra producţiei şi a locurilor de muncă.

"O Hotărâre de Guvern care plafonează preţul de vânzare al gazelor din producţia internă de la producători la furnizori este neconformă cu statutul piaţă liberă; această decizie va descuraja producţia internă de gaze naturale pentru care companiile din România investesc sume semnificative în exploatarea zăcămintelor şi în crearea de locuri de muncă", susţine Harald Kraft.

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră este compusă din 16 membri, deţinători de acorduri de concesiune. Aceste acorduri au fost semnate de companiile membre cu statul român, în baza Legii Petrolului în vigoare. În prezent, membrii ROPEPCA deţin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de dezvoltare şi producţie onshore din România, reprezentând pentru anul 2017 investiţii cumulate de 900 milioane de euro, o cifră de afaceri de aproape 3,4 miliarde de euro, contribuţii către bugetul de stat de 300 milioane de euro, precum şi crearea şi menţinerea a 13.700 locuri de muncă.

Conform unui proiect de HG publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători ar putea fi plafonat la 55 lei/Mwh până la 30 iunie 2021.