Ministrul Economiei, Constantin Niţă a declarat că îşi doreşte ca maşinile să fie achiziţionate de tinerii care au întâmpinat dificultăţi atunci când încearcă să achiziţioneze un autovehicul. Pe piaţa auto din România, numărul autoturismelor vechi vândute este de trei ori mai mare decât al celor noi.

Avansul minim pe care va trebuie să îl prezinte clientul este de 5% şi reprezintă suma de 600 de euro, calculată la un preţ maxim al maşinii, de 12.400 de euro. Dobânda va fi de asemenea una preferenţială, sub 10-12%. Durata maximă a perioadei de creditare va fi de 84 de luni, iar prin programul “Prima maşină” se vor putea achiziţiona autovehicule atât din producţia interna cât şi din import.

Orice Dacie, mai puţin Duster

Producătorii Dacia susţin proiectul, uzina de la Mioveni fiind gată să vândă prin program toate modelele, mai puţin Dacia Duster. Dacia Sandero, Logan şi Lodgy au variante de preţ care nu depaşesc plafonul, iar Ford califică modelele Fiesta şi B-Max.

Estimările spun că peste 5.000 de autovehicule urmează a fi achiziţionate prin programul „Prima maşină” anul acesta, în 2015 fiind estimat un număr de peste 20.000 de maşini.