Mesajul neechivoc al organizației sindicale din mass-media îl vizează direct pe premierul-desemnat, Viorica Dăncilă.

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, organizația reprezentativă pentru sectorul Cultură şi Mass-Media, solicită coaliţiei aflate la putere, precum şi premierului desemnat, Viorica Dăncilă,  să retragă, în regim de urgenţă, Ordonanţa nr. 27/2017, întrucât aceasta afectează în mod dramatic veniturile artiştilor, jurnaliştilor, cadrelor didactice, dar şi altor categorii profesionale”, transmite alianța sindicală.

Organizația avertizează asupra pagubelor financiare extreme pe care angajații din sectoarele pe care aceasta le reprezintă le vor suferi în urma ultimei modificări fiscale făcute de Guvern:

„Acest act normativ, adoptat fără consultarea partenerilor sindicali, conduce la diminuarea cu 35% a veniturilor acelor persoane care au obţinut în anul 2017, sau care estimează că vor obţine în anul 2018, alte venituri decât cele consemnate în contractul individual de muncă, iar acestea sunt mai mari decât 12 salarii minime pe  economie (22 800 lei). Potrivit amintitei ordonante, aceste persoane sunt obligate să depună până la 31 ianuarie 2018, Declaraţia 600, având astfel de plătit, pe lângă impozitul pe venit (în cuantum de 10%), si CAS, reprezentand 25% din sumele declarate, dar si CASS 10% . Practic, se recurge la o dublă impozitare a acestor salariaţi care plătesc amintitele  contribuţii în cadrul contractelor individuale de muncă, ei beneficiind de aceleaşi servicii medicale, precum şi o triplare a contribuţiilor în cazul persoanelor fără venituri si care doresc accesarea sistemului de stat privind serviciile medicale”, se arată în comunicat.

Sursa citată consideră că măsura va afecta negativ orice persoane care își completează venitul prin alte activități în afara locului de muncă, dar în special vor fi afectați artiștii și jurnaliștii, aceștia fiind  plătiţi în baza contractelor de drepturi de autor şi a contractelor de prestări servicii”.

FAIR-MediaSind transmite și un avertisment de protest la adresa Guvernului, în cazul în care cererea nu este îndeplinită.

În cazul în care Puterea va refuza să ţină cont de solicitarea FAIR-MediaSind de a se elimina aceste prevederi legislative abuzive, ne vedem obligati să  demaram acţiuni de protest, atat în ţară, cât şi pe plan internaţional”, încheie sursa citată comunicatul.

Grupul are aproximativ 10.000 de membri din 36 de sindicate din sectoarele cultură și mass-media și este afiliat internaţional la Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, laUNI Global Union și CSN MERIDIAN.