Evenimentul Zilei > Social > Gustul ca patrimoniu. Concurs de rețete tradiționale din Banat
Gustul ca patrimoniu. Concurs de rețete tradiționale din Banat

Gustul ca patrimoniu. Concurs de rețete tradiționale din Banat

Se caută cele mai interesante rețete tradiționale bănățene. Un inedit concurs de rețete tradiționale a fost lansat de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.

De azi până pe 30 septembrie toate gospodinele pot îbscrie în concurs rețetele lor specifice. În 10 octombrie, de Ziua produselor agroalimentare românești, se vor premia 3 câștigători selectați de un juriu. Prin intermediul concursului se dorește punerea în lumină a valorii dimensiunii culinare ca parte a patrimoniului cultural din Banat.

”Sub sloganul Ducem mai departe gusturile vechi, concursul de rețete tradiționale din Banat se referă la o varietate largă de rețete culinare și preparate: feluri principale, garnituri, deserturi sau chiar băuturi. Încurajăm participarea tuturor celor care sunt pasionați de bucătăria tradițională din Banat, indiferent de zona geografică de proveniență. Criteriile de selecție sunt specificitatea regională a rețetei, folosirea ingredientelor naturale, relevanța rețetei pentru una dintre comunitățile din Banat sau capacitatea acesteia de a evoca multiculturalitatea bănățeană, precum și creativitatea și abordarea originală demonstrate de participanți. O cerință opțională îi provoacă pe bănățeni să creeze propriul documentar: fie o scurtă înregistrare video cu bucătarul, fie o fotografie a unei rețete din caietul de bucate al mamei, o descriere antropologică a mâncării respective din zona Banatului ș.a.m.d.”, transmit organizatorii.

Până în 5 octombrie juriul proiectului selectează 3 rețete câștigătoare, care vor fi gătite și degustate în cadrul evenimentului de premiere din 10 octombrie. Regulamentul integral al concursului și detalii despre lansare și premieră sunt publice la legăturile: http://www.la-pas.cries.ro și https://www.facebook.com/lapas.cries/.