CE 2012. Adnan Guso: "Românii n-or să poată dormi la Zenica!"

CE 2012. Adnan Guso: "Românii n-or să poată dormi la Zenica!"

EXCLUSIV. Fostul portar al echipei Universitatea Craiova anunţă iadul pentru fotbaliştii tricolori, care vor fi primiţi cu ostilitate maximă de suporterii Bosniei.

Portarul Adnan Guso (35 de ani), cel mai cunoscut şi mai longeviv jucător bosniac care a evoluat în Liga I, a pronosticat ieri, pentru EVZ, o înfrângere a tricolorilor cu scorul de 2-1 în meciul decisiv pentru calificarea la Euro 2012, de la Zenica, de pe 26 martie.

Fostul gardian al formaţiilor Universitatea Craiova, Dinamo, FC Argeş şi Pandurii este acum antrenor cu portarii la Zeljeznicar Sarajevo şi "când mai e nevoie mai şi joc".

EVZ: Adnan, ce şanse de succes are România la Zenica? Adnan Guso: Aveţi şanse, fiindcă la noi e scandal mare. Apele sunt tulburi şi poate ştiţi să profitaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât de real e pericolul ca Bosnia să fie suspendată de FIFA? E o problemă foarte mare. Pe 29 martie va fi o şedinţă la federaţie în care se va discuta această situaţie. Acum, la federaţie sunt trei preşedinţi, un sârb, un croat şi un musulman. FIFA a cerut să fie un singur preşedinte. Unii vor să se respecte cerinţa FIFA, alţii nu vor. Cei care sunt împotrivă sunt mai mulţi, aşa că riscul mare este să fim excluşi şi cu echipele naţionale, şi cu cluburile din toate competiţiile pentru o perioadă de trei ani.

Cum va fi atmosfera la Zenica? Va fi foc! Stadionul din Zenica are doar vreo 14.000 de locuri, dar tribunele sunt aproape, iar presiunea e fantastică.

Multe echipe care v-au vizitat s-au plâns de şicanele pe care le-au făcut fanii bosniaci pe tot timpul şederii acolo. Asta e menalitatea balcanică. Astfel de lucruri se întâmplă şi în România. E adevărat însă că fanii şi-au mai făcut de cap şi au venit noaptea pe la hotel şi au făcut scandal toată noaptea dinaintea jocurilor. S-a întâmplat cu Portugalia, cu Spania... Nu ştiu unde stă naţionala României. Dacă se va caza la hotelul care se află la 500 de metri de stadion, sigur n-o să doarmă nimeni! Bosnia preferă să joace la Zenica din superstiţie, pentru că acolo a avut mai multe victorii decât la Sarajevo şi fiindcă atmosfera e incendiară.

La noi se spune că este meciul ultimei speranţe pentru calificare. Bosnia cum tratează partida? Şi pentru noi e un joc la fel de important. Aici se vorbeşte la fel, că dacă nu batem, ne va fi foarte greu să ne calificăm. Vom avea deplasare în România, dacă s-o mai juca...

România are multe probleme de efectiv. Chivu revine după o suspendare, Marica a fost trecut pe linie moartă... Şi Bosnia are probleme similare. Dzeko nu prea joacă la Manchester City, Misimovici n-a fost folosit mai deloc la Galatasaray, dar a debutat acum la Dinamo Moscova. Căpitanul Spahici (n.r. - de la Montpellier) a fost suspendat cinci etape în Franţa. Nu vine nici portarul Begovici, de la Stoke City, fiindcă nu joacă.

Ce tactică crezi că va aborda Răzvan Lucescu? Va fi un meci închis. Ştiu că asta îi place lui Răzvan. Mai e şi tatăl lui, care probabil îi va da sfaturi în aceeaşi direcţie.

În naţionala României va reveni Adrian Mutu. Va conta în joc? Mutu e un jucător valoros şi poate decide un meci. E un pericol pentru noi.

Ce pronostic dai? O să bată Bosnia cu 2-1. Chiar dacă avem probleme, echipa noastră este foarte puternică. O să merg la meci să-i salut pe foştii mei colegi, Tamaş, Ştefan Radu şi Bogdan Stancu.

Ce mai ştii despre fotbalul din România? Citesc zilnic presa din România şi văd mereu numai scandal, scandal, scandal... Asta e normal în România. Acum văd că "So rinaccio" a debutat cu victorie la Steaua. E bun.

Crezi că se va înţelege cu Gigi Becali? Amândoi sunt firi vulcanice. Ha, ha, ha. Aşa e, amândoi sunt mai aşa (râde cu poftă)... Nu se ştiu cât pot lucra împreună.