Evenimentul Zilei > Justitie > „Guru” Bivolaru a scăpat ca prin urechile acului. Decizie bombă a Tribunalului București
„Guru” Bivolaru a scăpat ca prin urechile acului. Decizie bombă a Tribunalului București

„Guru” Bivolaru a scăpat ca prin urechile acului. Decizie bombă a Tribunalului București

Gregorian Bivolaru, fost lider controversat al MISA, a fentat din nou justiția din România. Vineri, Bivolaru a scăpat de o procedură care i-ar fi pus în pericol libertatea.

Concret, un fost membru al mișcării al cărei lider era a solicitat instanței să îi anuleze liderului MISA eliberarea condiţionată de care beneficiase acum trei ani.

Gregorian Bivolaru este din nou în prim-plan grație deciziei dată de către Tribunalului București, în urma unei proceduri deschise împotriva liderului MISA de un fost colaborator care l-a acuzat de-alungul anilor de diferite abuzuri și chiar trafic de persoane.

Acuzațiile nu au fost confirmate niciodată. Bivolaru a ajuns practic să scape de riscul de a fi emis din nou mandatul de executare a pedepsei și de a se declanșa procedurile pentru reîncarcerarea sa.

Judecătorul de la Tribunalul București a decis că nu există un motiv pentru care această liberare să fie dispusă câtă vreme reclamantul nu avea calitatea să solicite acea anulare,  scrie Știrileprotv.

Povestea liderului MISA, Gregorian Bivolaru a uluit o ţară întreagă, ţinând mult timp prima pagină a ziarelor. În anul 2013, Bivolaru a fost condamnat pentru că a abuzat un minor. După patru ani de detenţie, în anul 2017, Bivolaru a fost eliberat din Penitanciarul Bistriţa de o instanţă de judecată care a stabilit că acesta a depăşit vârsta de 60 de ani şi a estecutat, la vremea aceea, o treime din pedeapsă.

La scurt timp după eliberare, Bivolaru a părăsit teritoriul României şi s-a refugiat în Suedia.

Imediat după ce c-a aflat de acest lucru, procurorii DIICOT au solicitat arestarea lui Bivolaru, acesta fiind acuzat, într-un nou dosar,  de trafic de persoane.

„Ulterior liberării condiționate din pedeapsa la care a fost condamnat, inculpatul a dispărut sau se ascunde în prezent, sustrăgându-se, din punctul său de vedere, în mod evident de la judecarea cauzei. Apreciază că inculpatul se sustrage întrucât nu a comunicat adresa la care se află, nu a comunicat instanței vreun motiv care l-ar împiedica să se prezinte la judecarea cauzei de care, fără îndoială, are cunoștință.

Dacă aceasta nu înseamnă sustragere de la judecarea cauzei, nu știe atunci când ar mai putea solicita și instanța să dispună chiar și teoretic arestarea preventivă a unei persoane pe motiv că se sustrage de la judecarea cauzei. Este o persoană despre nu se știe absolut nimic, unde se află, de ce nu vine la judecată, care nu oferă niciun fel de relații cu privire la aceste aspecte”, au notat procurorii.

Yoghinele din Misa aveau reclamații privind potența lui Bivolaru. „Nu era bun la pat”

Numai că, magistraţii au considerat că Bivolaru a părăsit legal România, respingând solicitarea procurorilor DIICOT

„Lăsând la o parte că este legal reprezentat, lăsând la o parte că și-a manifestat voința și în fața instanței de control judiciar și în fața primei instanțe în sensul de a da o declarație la momentul pe care îl va considera oportun în a-și exercita acest drept, acesta a părăsit legal teritoriul României, acesta a comunicat încă din cursul primului ciclu procesual o adresă legală la care poate fi citat în Suedia, unde oricând poate fi citat în scopul arătat de instanță când aceasta va considera necesar”, a arătat avocatul liderului MISA, conform motivării.

Mai mult, apărătorul lui Bivolaru a precizat, atunci, că acesta este rezident în Suedia, el având statut de refugiat, „ce nu a fost revocat, aspect ce rezultă din dosarul de arestare, i s-a dat dreptul de rezidență și de muncă, deci nu este o adresă fictivă, există și poate fi folosită oricând”.

„Măsura arestării poate fi luată numai dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit o infracțiune și dacă inculpatul a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la judecată, ori a făcut pregătiri de orice natură pentru astfel de acte.

În cauză, inculpatul, după liberarea condiționată din Penitenciarul Bistrița a părăsit în mod legal teritoriul României, depunând însă anterior la dosar un înscris prin care a solicitat judecarea în lipsă, reprezentat fiind de către apărătorul ales”, au stabilit magistrații, care au respins propunerea formulată de procurori.

Pe durata procesului, apărătorul lui Gregorian Bivolaru a mai precizat că faptele pentru care Gregorian Bivolaru este acuzat s-ar fi prescris în 2019. În replică, procurorii au arătat că infracțiunile ar urma să fie șterse cinci ani mai târziu.