Evenimentul Zilei > International > 29 de morți în confruntări cu poliția după ce un „Guru” a fost condamnat pentru viol
29 de morți în confruntări cu poliția după ce un „Guru” a fost condamnat pentru viol

29 de morți în confruntări cu poliția după ce un „Guru” a fost condamnat pentru viol

India: Cel puțin 29 de persoane au murit în India, în timpul unor protestelor violente, după ce un guru autoproclamat a fost condamnat pentru violarea a două femei. Mii de susținători ai acestuia au ieșit în stradă, protestând violent, conform poliției și avocaților acestuia.

 

Gurmeet Ram Rahim Singh, liderul unui grup de ajutorare socială și spirituală, a fost găsit vinovat de violarea a două adepte ale mișcării. Cazul datează din 2002, iar faptele s-ar fi petrecut în sediul central al mișcării Dera Sacha Sauda, în orașul Sirsa din nordul Indiei.
Susținătorii acestuia au reacționat violent, atacând stații de cale ferată, benzinării și echipaje de televiziune în mai multe orașe aflate în nordul statelor Punjab și Haryana, imediat după anunțarea verdictului.

 

Cele 29 de persoane au fost ucise în orașul Panchkula, unde instanța a dat verdictul cu privire la Singh, a declarat comisarul adjunct de poliție Panchkula Ashok Kumar. Alte 200 de persoane au fost rănite.
 

Autoritățile au impus interdicția de circulație pe drumurile publice, pe timp de noapte, în trei regiuni din Punjab, care reprezintă bastionul grupării Dera Sacha Sauda.
 

Zeci de mii de adepți ai guru-ului Ram Rahim Singh au venit în Panchkula, unde agenția federală de investigații a înființat un tribunal special pentru a se pronunța asupra acuzației de violare a două adepte.
 

Autointitulatul guru Singh are foarte mulți susținători în statul Haryana din nordul Indiei , unde conduce o mișcare spirituală ce pretinde că are milioane de adepți în întreaga lume.

Conform presei indiene, Singh ar fi fost arestat sub escortă militară. Acesta urmează să-și cunoască sentința pe 28 august.

Singh susține că are milioane de adepți. Susținătorii săi au început să se adune pe străzile din jurul tribunalului orașului Panchkula, joi.
 

"Tribunalul l-a condamnat pe domnul Rahim Singh sub acuzația de viol", a declarat Kohal Dev Sharma, avocat în cadrul tribunalului deja menționat.
 

Sentința va fi anunțată la sfârșitul lunii, conform mass-media. Sharma a declarat că este posibil ca Singh să fie condamnat la nu mai puțin de șapte ani de închisoare.
 

Singh, un bărbat robust, cu barbă, care și-a scris și a jucat în propriile filme, a negat mereu acuzația de viol. El a făcut apel la adepții lui, într-un mesaj video, să rămână pașnici.
"Toți trebuie să respectăm legea și să ne păstrăm liniștea publică", a declarat acesta.

 

În India, există așa-numiți guru care pot scoate în stradă mii de susținători. Sistemele de ajutorare și predicile acestora sunt extrem de populare printre mulți oameni care consideră că guvernul a eșuat în îndeplinirea sarcinilor sale.
 

Cu puțin timp înainte, autoritățile au impus interdicția de a ieși pe stradă pe timp de noapte, în Sirsa, cerându-le imperativ miilor de adepți ai lui Singh să se întoarcă acasă.
 

De asemenea, serviciile de internet mobil au fost suspendate în statele Haryana și Punjab, autoritățile dorind să împiedice răspândirea de zvonuri și provocarea unei stări de neliniște, a declarat Ram Niwas, un oficial guvernamental.

În 2014, autoritățile au dorit să aresteze un alt guru, care fusese acuzat de crimă. La vremea aceea, adepții săi au atacat ofițerii de poliție cu bâte și pietre.(The Times of India)