GRUPARE infracțională, din Constanța, specializată în ȘANTAJ și ÎNȘELĂCIUNE, trimisă în JUDECATĂ
Editura Evenimentul si Capital

GRUPARE infracțională, din Constanța, specializată în ȘANTAJ și ÎNȘELĂCIUNE, trimisă în JUDECATĂ

Autor: | | 0 Comentarii | 951 Vizualizari

Procurorii DNA Constanța au trimis în judecată, în stare de arest, 11 persoane, membrii unei familii care au constituit un grup infracțional organizat, specializat în șantaj, evaziune fiscală și înșelăciune. Membrii grupului racolau viitoarele victime de vârsta a treia oferindu-le servicii de reparații la acoperișurile imobilelor, crescând ulterior valoarea contractului. Dacă erau refuzați, indivizii treceau la amenințări.

Cei 11 inculpați, cu vârste cuprinse între 25 și 67 de ani, fac parte din clanul condus de familia Gabor din Valu lui Traian. În perioada martie-noiembrie 2017, membrii grupului infracțional au indus în eroare mai multe persoane, cărora, în urma încheierii unor contracte, le-ar fi executat lucrări de reparații la acoperișurile imobilelor. Victimele erau racolate prin intermediul unor pliante în care ofereau servicii de reparații la acoperișurile imobilelor. Ca urmare a publicității create, membrii grupării erau contactați telefonic de victime care, crezând că discută cu reprezentanții unor societăți comerciale serioase, solicitau întâlniri/negocieri pentru realizarea unor lucrării de reparații la acoperișurile imobilelor.

Ulterior, la momentul încheierii contractelor, de cele mai multe ori se percepea un avans din preț, iar în aceeași zi sau la termenul stabilit, se demarau lucrările de reparație/înlocuire/construire a acoperișului. După decopertarea acoperișului, în special atunci când se aduceau materiale de construcții la locuințele victimelor, membrii grupării solicitau plata unor sume considerabil mai mari decât cele convenite inițial, cu titlu de tranșe din preț. Pentru a justifica diferențele de valoare între sumele convenite inițial și cele solicitate după decopertarea acoperișurilor, membrii grupării le explicau victimelor că prețul convenit inițial și consemnat în contract nu includea și accesoriile sau că suprafața construită a fost mai mare.

Prin această metodă, prețul solicitat pentru finalizarea lucrărilor devenea excesiv de mare în raport cu cel inițial convenit. În mod firesc, beneficiarii lucrărilor refuzau să plătească aceste sume, moment în care intrau în rol acei membri ai grupării (se prezentau sub calități false de patroni ai unor firme) care aveau sarcina de a intimida victimele și de a le determina, prin amenințări directe sau voalate, fie cu acte de violență, fie cu lăsarea imobilelor decopertate sau cu luarea materialelor fixate pe acoperișuri, să plătească banii ceruți. În cele din urmă, sub presiunea amenințărilor, victimele acceptau să plătească sumele solicitate (care se ridicau în unele cazuri până la 23.000 euro). Pentru obținerea sumelor de bani cerute, victimele erau nevoite uneori să facă împrumuturi la bancă sau la diverse cunoștințe.

Cel puțin 21 de persoane vătămate s-au constituit parte civilă cu sume cuprinse între 2.900 lei și 40.000 lei. În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumei de 14.000 euro ridicată de la unul dintre inculpați. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea ofițerilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Biroul de Investigații Criminale și din cadrul Direcției de Operațiuni Speciale.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate