Gripa sezonieră provoacă anual între 291.000 și 646.000 de decese la nivel mondial, conform OMS. Deși numai anul trecut în România au decedat 128 de persoane, oamenii continuă nu ia în serios acest pericol. Cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva gripei din Uniunea Europeană se înregistrează în Estonia, Letonia şi România, faţă de o medie de 43% la nivelul Uniunii Europene, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, de la începutul sezonului au fost confirmate 28 de cazuri de gripă, 17 fiind înregistrate în perioada 3-9 decembrie.

“La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 8.8387, cu 7.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (82341) şi cu 13.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (78061)”, se arată în informarea publicată de Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Din cele 28 de cazuri de gripă de la începutul sezonului cinci cazuri au fost de gripă cu virus AH1, două cu virus AH3, 20 cu virus A nesubtipat şi un caz cu virus B.

Infecția gripală poate conduce la apariția sau la exacerbarea altor factori de risc ce sunt apoi menționați drept cauză pe certificatele de deces, precum bolile cardiovasculare, diabetul sau complicațiile asociate, au notat oamenii de știință.

 

Te-ar putea interesa și: